Perniagaan baru mungkin!!! Masalahnya beranikah???

Friday, March 27, 2015 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Kepala ak dari tadi duk ligat terfikirkan satu bisnes baru yang ak rasa ada potensi untuk ak cuba jalankan....uhhh tergolek kiri tergolek kanan...xboleh tidur gegara terOverThinking benda ni.

Currently ak jalankan 3 bisnes... 2 ak pny sendiri dan 1 lagi gabungan dengan adik aku.

Kalau ada yg tanya apa yg ak niaga n how I start it...well ak niaga benda2 yg xglamor...xberpangkat exec or manager segala...kiranya ak lah bos..ak lah kuli....xde pangkat yg selayaknya.

Ak mula berniaga sejak zaman universiti...bermula dengan blogger ni lah. Ak berjinak2 dengan permainan HTML segala n then lama2 ak jd mcm addict pulak nak tau lebih byk pasal coding segala ni... so ak mula dpt tempahan buatkan website asgmnt kawan2... Kiranya ak buatkan website untuk tugasan diorg lah ni...n alhamdulillah diorg puas hati...then dpt pulak tempahan antara kawan2 blogger...suruh edit blog diorg...buat header segala...time tu ak agak rajinlah buat benda2 editing ni sampaikan asalkan nk join program or aktiviti kat UUM...ak akan request join ajk publisiti sb tugasan publisiti ni just design2 je...mmg ak minat...layannn

Then...dari situ ak mula pandai nk reka design template khususnya utk blogspotlah. Sampailah ada satu hari member sekolah ak nk buka bisness photography and die mtk tlg ak komen blog yg die design utk bis die tu...hmmmm ak komen kaw2 lah..cacamarba ak cakap..muahaha...then ak tawarkan bantuanlah..member kan...ak xambik cas pun tp dengan syarat bahagian design by tu kena ada nama ak n dilink ke blog ak ni lah...n sejak tu lah...satu persatu job utk design web blog masuk...

Lepas tu ak jadi kuli batak sebuah dua company...well nk jd exec or manager lah katakan..thus mak ak geram tenguk ak macam tak kerja je... so die suruh la kerja kat company yg ak dpt tu... well...ak dpt kerja as transport coordinator assistant aje memula...hmmm so sad...itu jawatan dgn.kelayakan sijil or dip saja....ak redha jelah time tu jnji dpt kerja...dr menganggur memilih kerja xde hasil jugak kan

After around 6 month camtu ak dinaikkan pangkat jd Exec terus...ni semua gegara exec sebelumnya kena buang atas sebab pecah amanah..so kiranya rezeki akulah atas keMalangan org lain..huhuu

Then...lama2 ak jd bosan...rasa mcm robot pulak...bangun pg..pegi office..tguk email handle meeting blablablaa...balik...then repeat...uhhh bosan..

So ak berhenti....ak teruskan dengan bis web ak tu sambil2 ak wat part time mengajar tuisyen memalam....sabtu ahad pulak usually if ada function dekat hotel ak akan dipanggil tuk jd crew...haha..rajin kan..ak mmg jenis x reti duduk diam so ak wat part time utk tu jugak sampailah ak terfikir nk berniaga ayam.

Ayam ni puncanya bila ak dpt tau ade pak cik ni beli ayam seekor rm1 then dia jual balik dengan harga kilo ikot harga pasaran lah...perhhhh memang untong...then dari situlah ak mula niaga ayam bodo2 je. Pagi2 pegi pasar borong dah...siap berminyak wangi koo..hahaa...hebat tak...org bujang wajib menyemat x bertempat...kikiki

And last skali yg dgn adik ak...bisnes wirering... ceritanya adik ak belajar khusus eletrik kat IKM...so dia akan habis la bulan 6 nt... b4 this dia prtikal 6 bilan n sepanjang tempoh tu ak tenguk ada aje org cari adik ak dgn sogokkan duit beribu2. Ak tanyalah duit ape tu..katanya diorg nk sewa sijil...tanpa sijil tu diorg xleh buka company or ambik tender yg besar2 lg.

Owhh no...mmg x la...sedap hati je ade org nk guna adik ak macam tu aje ye..memang ak tak bagilah..so ak bincang dengan dia jom buka company..kita buat wirering rumah org bodo2 je dulu.

Dengan berbekalkan tangga n alat2 nk wiring tu..naik moto relek aje ak ngan adik pegi wiring rumah org...melayu n cina sama je...bab membelit no 1... so memang kena byk hati2 n usually adik ak da awal2 angkat tanggan bab2 duit n deal ni...so ak lah handlenya.

Sekarang ni ak suruh adik ak cari kereta buruk2 nk dijadikan kereta kerja...senang nk angkat barang kan..cadangnya nk ambik 4×4 terus...tp bila fikir balik kitrg kena stop utk 2 bulan ni dulu sebabnya adik ak nk balik IKM sabtu ni...abiskan kelas yg ada sampai bulan 6 nt...after that baru kitrg kenbali serius...name card pun xde lg tau...sadehh...xpe slow2

And now..ak terfikir nk berniaga barang ompompuan...ak bru aje jumpa vendor kosmetik...wowww ak pening cuba bayangkan harga set kecantikan cuma RM10 n pasaran dijual RM89.00??? Paling murah pun RM50.00 itupun byk tiruan... ada jugak yg harganya cuma RM5 tp bila da include postage n ambik untung dah jd RM30??? Kiranya dijual RM24 la tolak postage RM6 kan...nampak x berapa buk untung diambik tu??? Gila kan...

Yang ni sebenarnya ak plan nk bagi kat akak ak yg kat Melaka handle sb die bab2 kosmetik ni mmg no 1...jdlah kan tolong2 husben isi poket duit rumah...just nk tlg family je kirenya ak ni...wonder should I have a try first??? Uhhh....mula nak ambik kalkulator ni..mula nak design online beauty shop ni..hahaa...adehhh

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...