Hipster Cafe...hmmm

Monday, March 16, 2015 Nizam Riadzi 1 Comments

Assalamualaikum...


Hipster Cafe ni usually akan digunapakai term nya bila kita jumpa cafe or restoran yang bertema..yang nampak macam trendy dan sesuai untuk generasi Y datang melepak segala. If before this selalu aje cafe like "Full House" aje yang jadi lokasi tumpuan untuk melepak dan selfie...but now...no more, bersepahh hipster cafe kat Malaysia ni.

Before this time aku dekat Jepun, ak ade pegi ke cafe yang bukan hipster la...more to TEMA...cafe Hello Kitty & Gundam...memang owhsemm, nice superb...but the menu biasa aje..just kopi n donut karipap yang ko boleh beli pepagi kat tepi jalan kat warung warung mak cik jijah timah segala...lagi murah plak tu..heww heww

Last nite, ak planning nak makan sizzling mee with my family, but malangnya that kedai was tutup already so sambil drive sambil menyanyi batu belah, batu bertakup segala....ke sana tutup, ke sini tutup, that was still early kot...around 10pm baru...uhhh lapar..

So then, ternampak satu kedai ni, penuh dengan orang...memang penuh habaq kat hang..kedai kiri kanan xde seramai tu...aku andaikan myb sedap...thats why ramai...and disebabkan tertarik dengan ramainya orang...we decide to have a seat...duduk situ try apa ada....sedap sangatkah???

Its locate bebetul tepi jalan...area Ulu Kinta...sorry, dont ask me more about this loaction because ak sendiri terasa macam first time je aku lalu situ...entah macam mana boleh terlajak ke sana pun tak tau. Kedainya nama "Burger Banjir"....another hipster burger cafe since burger bakar punye produk tetibe populak sejak 2 tahun kebelakangan ni.

Masuk ke dalam kedai, hmmm suasana seperti yang dijangkakan...sangat penuh dengan pelanggan yang rata-ratanya dari generasi Y yang gemarkan aktiviti berselfie dan mengambil gambar makanan sebelum doa makan..yeahhh. Dekorasinya simple, meja n kerusi pun dibuat sendiri rasanya dari kayu terpakai...the main menu, ofcos lah burger...ada macam2 jenis burger, daging lembu, ayam, ikan, rusa, arnab...oblong segala lahh..yg western2 tu semua ada...insyaAllah... bagi yang tak berapa minat makanan barat macam mak aku yang dari generasi Ramlah Ram ni...bolehlah try makan masakan goreng melayu, ade je .....buttttt that nite hmmm memang bebetul bukan rezeki kitrg kot, masakan panas xde da tutup pulekk...sebabnya yang masak masakan melayu tu jiran sebelah...heww hww

Aku ni bukanlah tergolong dalam kalangan manusia yang suka pilih asalkan lokasi cantek untuk berselfie...ak pentingkan mutu rasa makanan tu...sebab ak ni bila bab makan memang a bit cerewet..but telan aje semua. 

Kitrang semua order burger banjir tu...hmmmm persembahan burger yang simple aje...just burger yang dibanjirkan dengan kuah lada hitam dan ditambah kentang...tu aje xde ape yang mengoda jiwa sangat pon. But bila ko snap the pix of the food, kuang hajoo...nampak sedap bebenor...no wonderlahhh before this aku selalu usha pix insta mber2 aku yang suka makan kat cafe2 hipster macam ni..wahhh kecurr lioq aku haa...sambil2 buat thesis n kerja office mne yang tak siap tu, sambil telan lioq tenguk pix food diorg..owhh jeles...dan akhirnya bila ak sendri yang tangkap..hmmm...nampak sedap, hakikatnya biasa sajaaa

Korang pernah beli burger kat warung tepi jalan??? yang ade brader2 sempoi jual dengan harga relex je murah tu kan...haaaa...rasa dia sama aje, thus myb lebih sedap agaknye lahh...bezanya kat sini burger tu diletak atas pinggan then ada garfu n pisau untuk ko potong n feeling mat saleh kejap. Since it call Burger Banjir, so kuah lada hitam akan dijirus kat atas burger tu so akan nampaklah kebanjiran itu...ingat ye, bajir itu akan dicas bayaran tambahan..muahaha... nothing is free when they offer like seriously... "Bro, ambik yang banjir ye..ye..yeee" and kau akan anggok kepala...wokeh2..kasi banjirrr

Nope, sorry...for the taste as what I said, its nothing special...biasa aje, sebijik macam gerai burger yang tak hipster mana pon...BUTTT the quality of layanan n suasana cafe amatlah memuaskan. Cafe tu dioleh secara hipster, so sangat sesuailah untuk kau ajak kawan-kawan kau yang dah naik lemau study dua tiga baris ayat then layan RM dua tiga jamm elok segar pulak dia...ajak mai situ and selfie...wefie seakan2 kedai tu milik korang yang punya.

Time ak makan sana, memang agak mustahil untuk tidak nampak dimana mana meja pon, wajib akan ada orang yang berselfie...berwefie...berfoodgramm segala...itu trend masa kini...everything need to be updated so our stalker, our EX...our future penyangak yang tengah plan nak merompak rumah time ko xde kat rumah tahu ape ko buat time tu...


Layanan...memang superb...mesra pelanggan...dan pantas...aku cukup gemar pegi kat restoran yang pelayannya elok perangai i mean senyum sentiasa walaupun aku tau penat kott...and the service really fast...nak lagi owhsemm kalau makanan nye pulak sedap, memang aku akan berulang datang la hoii... so for Burger Banjir Cafe...ak akan cakap, layanan memang tip top...

Bagi korang yang asenye xberapa cerewet lagi mengada ngada macam tekak aku ni, boleh la singgah kat Burger Banjir tu, bebetul tepi jalan simpang tiga Ulu Kinta...korang google jelah alamatnya if nak tahu lanjut cause ak pun TERlanjur jalan sana..serius ak xtau area sana punya jalan..haha

Ingat, jangan lupa bawak korang punya monopod sebab suasana memang meriah dengan berlawan selfie diantara customer...semua berebut nak berselfie dekat signboard Burger Banjir...ak nak selfie sana pun xleh sebab when girls power has come...no men can overcome it...pahamm kann...hahaha, tenaga yg extra power mcm diorg pegi shoping..fuhh hebat

adiossaa... ^^




You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...