Pengakutan Awam yang hampeh di KL

Wednesday, February 11, 2015 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Entry ni senanya ak da tulis aritu....but entah acane, bila dipost keluar tajuk aje...isi kandungannya takde sepatah ayat pon...so, elemen kegeraman agak hilang sikit...sebabnya hati yang panas kini suda reda...sejuk membeku dalam bilik berekonn ni.

Khamis lepas aku ke KL atas urusan kerja...but that day aku tak berapa sihat so aku decide to use public transport jelah which is Bas and Teksi... for moment, semuanya nice...elok je bermula dari Ipoh...ok sangat nice...yelah sebab Terminal Amanjaya kan canggih lagi moden, so selesa la hoii...

But everythg just change bila aku sampai kat KL...kota metropolitan yg jadi kebanggaan rkyt Malaysia mahupun pati halal dan haram dari pelbagai negara..phewww. Sesampai aje kat Puduraya, ak nak gerak ke jalan ampang...so if naik kereta dr puduraya usually ambik masa dlm 10-15 minit aje...so ak tahan teksi..hemmm...susah pulak nak dapat teksi aritu..hampehh..

Ada nampak segeng pak cik2 teksi yang melepak tunggu pelanggan kat bus stop...diorg tanya ak nak kemana, ak terus cakap destinasi aku...pak cik teksi tu cakap RM20...ak macam...gulppp...biar betul, mahal giler....jap, teksi KL gune  meter kan, so asking him is that using meter or not...but he reply me and said waktu macam ni teksi kat KL memang tak guna meter dik...owhh nice, die ingat ak kampung sangat ke ape x tenguk berita xtau info semasa, undang2 SPAD da tetapkan kot teksi wajib gune meter bila ambil penumpang...ak terus blah abaikan...

Ak berdiri la terpacak tepi jalan dengan batuk yang tek putus2 n mata yang pedih2 petanda nak demam yang amat dah..tp syukur laa, berdiri dalam 2 minit aje kot...da ade teksi lain datang n gune meter...yup dia guna meter butttt...hemmm die saja gune jalan jauh...hampeh, ak siap tanya lagi y tak gune jalan sekian sekian...katanya sesak jalan situ..haishh ak malas ckp banyak layankan ajelah pak cik yang berkopiah dikepala...bayaran RM9 hmm...kire ok la berbanding yang tak reti nak gune meter td tu...

So, ak setel urusan kerja ak dalam jam 4 petang...terus ak nak gerak balik je....waktu petang lagi dugaan, almost sejam jugak ak duk terkial2 tahan teksi..teksi belambak aje, tapi jenis teksi cekik darah xmau gune meter....if after jam 5 harge tambang pun suda lain ye..time ak asking tu dia ckp RM25, but after jam 5 ditambah RM5...loll mengarut... again, same situation happen and ada teksi lain yang nak gune meter and patuhi undang2 yang da ditetapkan...kalini dengan uncle cina..jalan yang die gunakan memang jalan yang selalu ak guna...orgnya pun mesra n ramah...harga cuma RM8...itupun sebab petang jalan dah sesak kan...so nevermind..its ok.

Ak sampai puduraya balik dalam jam 5.30petang, sesampai aje kat sana...ak terus nak ke kaunter tiket...kepala ak da berat giler...ikutkan ati nak je ak stay KL tido hotel sebab xlarat sangat dah, but xleh sebab esoknya ak ada meeting awal pagi..nak tak nak kne gak balik...so, baru aje melangkah masuk biasa la penjual tiket pakat berebut customer....penang penang penang...lolll...pening ak....ak cakap bukan2 difollow jugak...so disebabkan ak malas nak serabut ak terus cakap nak ke Ipoh..

N ditariknya tangan ak suruh follow die...cantek bang, bas Ipoh dah ade kat bawah, platform 7...lagi 15minit nak bertolak...aku pun, wahh nice...ok cantek...xkisah dalam kepala ak nak balik aje, and then bila nak bayar kena RM30...lolll selalunya ak kne RM20 aje kot...hmmmm....abaikan, lantak janji bas dah ade kat bawah...ak nak naik bas, telan panadol n lena kejap...

Sampai aje kat platform 7 ak nampak da macam ape dah, ramai giler orang duk tunggu n bersesak kat situ...bas ada tapi bukan bas aku n diorg, semuanya insan2 yang nak ke arah utara, ipoh, penang, kedah...hampehhh....bas yang kononnya nak bertolak lagi 15minit tu xde pun lagi...thus semua yang kat bawah pon dijanjikan benda sama...dalam hati ak da maki abis dahh

Menepek ak duk kat tangga bawah platform 7, dengan habuk segala, dengan bau mat bangla lagi....aduhhh memang azab betul...pening ak xleh tahan laa...dari kononnya 15minit...last skali jam 7.10petang baru sampai basnya...perhhh...memang kitrg semua ni termasuk ak la ni da kene pedajal ngan sipenjual tiket yang duk berebut nak dapatkan komisyen jual tiket banyak...jnji tiket dijual licin....sial.

Ak sampai rumah dalam jam 12 jugak laa...and esoknya ak xdtg office gegara demam...semua meeting terpaksa postpone ke ari Isnin...x pepasal aje kan.. bukan aje menyusahkan aku, menyusahkan org lain jugak..

Pengalaman yang ni memang ak betul2 simpan la ak ase, yang pasti pasal bas tu, ak xkan beli dah tiket dari penjual yang berlegar2 segala...wajib beli kat kaunter..if bas xsampai2 senang serbu kaunter maki dia balik kan...haha... and yang pasti jugak asenye lepas ni if ak xsihat but ada urusan yang bebetul penting ak kena bawak someone la utk jd dreba ak...xmau dah  naik pengangkutan awam...bukan memudahkan...menyusahkan...yang paling xtahan kononya terminal Puduraya tu diupgrade canggih, tp nonhadooo...kepala ak ni memang dekat aje ngan syiling kapor terminal tu...rendah gilerr...berkuap lagi panas plak tu...wat malu je, terminal kotaraya kot...apa nak jadi laa...

Owhh...tu belom lagi ak cite pasal lokasi area China Town yang dah xmacam China Town, lebih kepada Bangla Town dengan dekorasi tanglong segala..phewww....setiap penjuru jalan adalah berbau HANCING...HANCINGGG YANG AMAT!!!!!!!!!..... Muall ak lalu situ...lollll


You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...