Mendidik dengan Merotan!!!

Wednesday, January 28, 2015 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...



Nak tergelak bila aku baca artikel pasal cadagan undang undang pasal hukuman merotan anak anak oleh ibu bapa tu...adehh apa nak jadi la. Before this kecoh pasal undang undang guru takleh nak jentik murid langsung, nanti mula la akan ada ibu bapa yang buat report polis pasal kekonon kes penderaan disekolah, sekarang ni ibubapa pun bakal menghadapi situasi yang sama..wowww bravo, Malaysia makin maju #sarcasm

Aku dedulu la kan, ni cerita zaman ak kekecik la, mak aku didik ak dengan bukan aje rotan, tapi lebih kepada bulu ayam or penyangkot baju...nak lebih gengster kekadang batang penyapu hinggap kat kaki...kaki ajelah, kat bahagian kepala, muka, badan insyaAllah xde asenye..ntah xberapa ingat, tapi usually kat kaki laa, peha , lengan, betis segala plak slalu kne cubit..cubitan pedih yang kekadang leh nampak kesan lebam die tu..muahhaa...if bab tarik telinga tu xyah cerita laa...kerap sangat telinga aku ni kena pulas..tak dengar kata la konon..ahakk...

Pak ak pernah cite, zaman die kekecik plak lagi ganas, getah paip tu leh jadi bahan pengajaran oleh arwah atok nak ngajar pak aku yang slalu ponteng skolah n nyorok main bawah jambatan kat bendang...berbirat badan katanya kalau sekali kena...insaf la kejap, sehari dua lepas tu jadi balik....but Alhamdulillah disebabkan semua tu terdidik jugak jadinya...

Anak sedara aku pulak, la ni umur lingkungan 4 - 9 tahun...ade 4 orang semuanya, n semuanya merasa batang bulu ayam n penyangkut baju tu....kekadang leh tahan berbirat gak...ak pun banyak kali gak bising kat akak ak sebab pukul anak camtu, tapi bila ak tenguk...dari nakal makin terdidik pulak...nak2 bila nak belajar mengaji...ak sendiri bawak rotan letak kat sebelah...bila diorang salah baca ke ape ke..nahh piappp..simen la kene piapp kasi bebudak ni dengar n rasa gerun sikit...hahaa...

Tapi bila cadangan undang undang yang kononnya hendak menjaga kebajikan kanak kanak ni memang agak lucu lah, myb kerajaan kena perjelaskan lagi term term yang maybe tak berapa difahami kami rakyat jelata ni so that xde la timbul salah faham segalanya. Tak perlu kot nak follow negara luar punya rule and regulation pasal akta kanak kanak sebab diorg bukannya bagus mana thus lebih teruk dari Malaysia kot. Rasanya pak pak menteri, pak pak peguam segala tu pon time kekecik pernah merasa kena piap aka dirotan, disebat, dicubit segala oleh mak pak kan...

Bagi aku, xde term mengikut perubahan arus semasa, budak budak zaman sekarang lain, dulu lain...so xleh guna pendekatan yang sama..owwhhh totally not agree at all...why, sebabnya even thought jelas nampak perubahan dari segi kemodenan, tapi rasanya nilai2 rakyat Malaysia masih perlu dipelihara. Tak kira Melayu, Cina, Inda or others, semua ada mengunakan rotan dalam mendidik anak anak.

Budak budak ni kalau dimanjakan sangat masalah jugak, kalau dipukul terlajak pun masalah so kena balace lah. If ikut pendekatan Islam dalam mendidik anak anak ada beberapa rules and regulation yang perlu dipatuhi..contohnya muka, kepala sewajarnya dielakkan dari dipukul, thus if bahagian lain pun xleh dipukul secara membabi buta, niat memukul tu adalah untuk mendidik, bukana atas sebab suka suka or ikut nafsu amarah aje... rajinkan diri tanya en.gugel if segan nak bertanya kat ahli ulamak yang sesetengahnya pandang jeling semacam je golongan yang jarang ke surau n masjid ni #sarcasm

Ikutkan , myb disebabkan 2 situasi yang berlaku pasal kanak kanak kat Malaysia ni menyebabkan pak pak berkuasa mula memberikan cadangan camni...niatnya nak jaga n lindungi anak anak dari dianiaya tapi kan..emmmm....kesian pak polis, kejap2 terima report dari mak bapak pasal cikgu rotan anak kat skolah sebab tak siap kerja sekolah, cikgu plak report pasal murid2 bagi tau mak pak rotan kat umah sebab malas buat kerja sekolah..so penyudahnya apa??? tu belum lagi dengan drama drama golongan politik yang kejap2 kata pihak tu yang buat, pihak ni yang buat...n jd mangsanya rakyat marhaen yg mengharap BR1M yg xseberapa tu...masuk kedai xsampai sejam da abis duit tu #sarcasm

Berfikiran optumistik, lebih positif dalam setiap perkara....kena terima perubahan semasa tapi jangan sampai ia mengubah identiti kita...jangan terlampau ikutkan barat kalau nabi sendiri ajar guna rotan bila anak da cukup umurnya malas nak solat..tujuannya cuma satu...MENDIDIK!!!

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...