Aku..Malaysia dan Tahun Baru

Assalamualaikum...

Jauh dari Malaysia menyebabkan kadang2 ada beberapa isu semasa ak lambat pickup..bula orang dah bercerita hampir ke Z...ak baru hendak bertanya pasal C dan D...cerita mula lapok...

Tahun baru semuanya serba baru..ak sendiri pun da mula sesuaikan diri dengan suasana baru kat sini...moga2 semuanya ok saja..dan moga2 jugak semua mangsa banjir kat Malaysia cepat2 dapat bantuan yang sewajarnya. Tak perlu bertarik tali siapa yang perlu membantu..tak kisahlah kerajaan campuran atau tidak yang penting kebajikan rakyat yang diutamakan...dan tak perlu jugak hendak dipolitikkan siapa yang bertanggungjawab..saling menunding jadi angkara empangan air milik siapa atau angkara pembalakan dari menteri yang lalu...jadikan semua ni pengajaran...bila alam mula bersuara akibat kerakusan manusia...maka manusia jugak yang akan terima bencananya...tapi yang paling menyedihkan si pelaku sepi...tiada yg hendak mengaku...itu dah semestinya.

Tapi tak kurang jugak pada si penyebar cerita..sudahlah tak membantu..lagi diburukkan keadaan...dicanang wassap ke wassap..wechat ke wechat...facebook ke facebook...wahhh keyboard worrior sedang kumpul saham ke neraka jahanam mungkin???

Dan terkini ak baca kat twitter bila ada isu pengunaan telefon bimbit di sekolah sedang dipertimbangkan.....time ak baca tajuk je..ak da mula berkerut dahi...uhhh..isu hangat ni.

Zaman sekarang siapa je yg xguna hp...memang masih ada yg xguna myb atas fktor kewangan sb bukan semuanya mampu..kalau nk harapkan duit BRIM semata mmg xmakan nasi la pulak nt kan....Jadi bila hp ni da jadi bukan lagi satu kehendak...tp da semakin bertukar kepada keperluan.

Macam ak sendiri..kalau xde hp mmg masalah besar sb hp ak ni semua ada..nak cek email..no akaun bank..no customer..no org krjaan segala...if xde ni mmg masak ak...dan dgn ada hp yg makin cgih zmn skrg ni ak dpt slalu update status semasa dgn kekuarga n rakan2.

Cth group wassap..ak ada 4 bradik n semua jauh2..so kalau nk call slalu tu semacam la pulak..xsyiok...tapi bila ada group wassap ni simple...walau.jauh tapi dekat diwassap..aicehh..haha...

Tapi dah namapun benda canggih...mesti ada yg terlampau ceredik g salah guna..mula la download cerita Dewasa yang byk dosanya tu..ingat ye 40hr amalan ko xtau ujong pangkal...tu blom lg yg kes buat akaun fake la..curi pix org la..sebar fitnah mcm banjir tu la...huhuu

So bila isu student myb dibenarkan bwk hp kat skolah ak jd mcm...owhh jem jugak...benda tu penting tp budak zmn skrg nj lain mcm sikit gayanya...

Dari sudut positifnya dah kompom2 memudahkan student n parent nk brhubung...if kecemasan ke ape kan..terus direct boleh call...if not kena lalui pihak sekokah..call office la nt office tny plak mcm2 padahal kecemasan tu...nahh....tak ke haru

Negatifnye pulak well bdk zmn skrg i mean dr dulu lg senanya tp xde la over cam la ni...menunjuk...menunjuk kemewahan dari brand hp yg diorg ade..ce bygkan if bdk A bwk iphone...bdk B bwk nokia 3310 zmn dulu nuh...mula akan timbul rasa riak..iri hati..malu..rebdah diri segala macam laa...n bila ni berlaku nt mula la yg student B akn trpengaruh nk dptkan jgk wlpun xmampu...Caranya??? If yg berfikiran matang myb dibuat parttime work..cari duit nk beli gadget idaman..but yg jenis xsabar??? Mula desak mak bapak yg makan pagi pon kais pagi atau lebih buruk mencuri...nanti mula lah pihak disiplin sekolah sakit kepala sebab hari2 kena buat sportcheck kelas ke kelas..student ke student gara2 hp mewah hilang...nak lagi best??? Parent pulak masuk campur kata pihak sekolah xpandai nk didik student jgn jd pencuri..xpandai jaga harta student..n kemuncaknya report ke polis...kesian pihak polis..byk lg keje nk disiasat..da la hampir tiap hari trime laporan dr ngo ape nmenye...kulop kulop tu..ntohh le...

Nahh..tu baru sikit..blom lg ak cerita bab video aksi dewasa bawah umur yg myb gila dibuat diorg..share pulak dlm klas..cikgu mengajar kat depan student kat blakang hemmm...
Apa solusi yg sesuai kat sini??? Well..for me ak xgalakkan la..ak agak kolot sikit so ak tak stuju..maaf ye adik2. Ak cdgnkan pihak skolah buat sistem mcm skolah..ada siaran pngumuman yg beroperasi selalu..ada yg brtgujawab hndel bhgian tu n if possible la kan letakkan cctv kat setiap sudut sekolah...bukan ape kes buli skrg ni kalau xmasuk kat media sosial confirm silap aribulan cikgu pun xtahu...so lebih baik ada langkah pencegahan mcm ni...pelaburan utk ank muda masa depan lebih baik kan dari perlancongan dgn jet peribadi...erkkk...hahaha

Anyway just hope and wish for the best for our country. Jangan org kata gah dimata dunia tapi hakikatnya haprak dimata rakyat.

To all my readers..walaupun da agak lewat....ari ke 3 da ni..ak nak ucapkan selamat tahun.baru 2015. Moga tahun baru ni lebih baik dr yg sudah2. Perbaiki diri kita agar lebih elok dimata pencipta...mana tahu mungkin tahun ini giliran kita diseruNya kan??? Hehe...Bismillah...moga semua dipermudahkan urusan...Selamat Tahun Baru...

Popular Posts