Service Internet mana yang laju???

Wednesday, December 10, 2014 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Kalau nk bincangkan soal internet ni..memang sampai esok x tentu boleh habis..sebabnya akan ada banyak pendapat and pandangan yang berbeza beza...

Yelah..zmn skrg ni kan zmn telefon pintak...zmn teknologi and semua ni memerlukan penggunaan internet...bagi ak la..internet ni da jd mcm antara keperluan utama kat Malaysia ni walaupun rata rata service internet kat Malaysia ni memang mahal lain macam sikit..but nak buat macam mana...xbanyak pilihan..penjam n telankan jugak la...

Ak selalu marahkan Maxis sebab service internet maxis mcm indah khabar dari realiti...promosi je gempak tapi kelaot selalunya la... Ak langgan maxis ni sejak 2009.. time ak start masuk univerisiti..yelah assgmnt semua kne cri gune online...takde tenet memang problem la.

Dulu ok..laju la jugak...boleh la ak tenguk utube tu tanpa sangkut itupun untuk time 2am ke atas la...if siang mmg xdpt...but ak tetap x komplain byk..smpailaa bila ak balik ke Ipoh...semuanya jd serba x kena..

Aku upgrade quota internet ak dar 5GB bulanan kepada 20GB...and bayaran pun sure meningkat jugak kan...but kelajuannya semakin hari semakin teruk..ak xpasti ape kes...banyak kali gak ak hantar email aduan kat pusat khidmat pelanggan diorg but no respon smpailaa ak meroyan kat twitter..bru la diorg reply...and alasannya kawasan rumah ak ni xde liputan 3G..cuma 2G je...fuhhhh sadiss...time ak nk langgan dulu diorg ckp kat sini ada 4G... naya2.

Then ak try la mobile internet from Celcom...sehari rm5... woww boleh tahan laju...kire puas hati la siang pun ak boleh tguk utube upin ipin utk ank sedara ak ni..kire ak blg ckp agak puas hati la berbanding maxis...tp ak xde pulak nk subscribe service diorg sbnya ak takut jadi macam Maxis...laju kejap lama2 slow..kontrak ade je..huhuu

Kecoh pulak baru2 ni cakap internet by Altel lebih baik...hemm bagi ak sama macam celcom...cuma yg ni bila da habis quota xde tenet dah...mampos ko kalau ada duit kedit..ditelannya tanpa ko sedar.

Kalau baca dekat fb..mcm2 komen org bg..ada yang cakap Digi bagus..ada yang cakap Yes bagus.. P1 bagus...UNIFI segala but in the end tak semuanya.bagus kan...semua ada package tersendiri...tapi kita sebagai penguna kena tau jugak jenis liputan yang ada kat kawasan rumah kita.

Sebolehnya jangan percaya dgn cakap jurujual tu..promoter tugas die jual service utk dpt komisyen tiap bulan..kompom la diorg akan cakap internet tu laju segala..but tenguk ape jd kat ak.. 4G katanya...tp hampeh..cuma 2G je ade kat sini.

Sebolehnya korg cek terus depan diorg..tenguk rangkaian kelajuan tu...laju ke tidak..sokong rangkaian berapa G langsung..kalau sekadar cakap mulut ni xpayah la kan..so hak kita untuk nemastikan dulu sebelum kita langgan service diorg...

Then bila korg da puas hati baca dulu kontrak yang korg kne sign...selalunya kita akan dikenakan 2 tahun kontrak..but depend la..kena pastikan bebetul and kalau boleh jugak rajinkan diri tny jiran2 sebelah rumah tu diorg oakai internet ape..ok ke idok..jangan korg p tanya pasword wifi pulak...kang x pepasal kne sendok..haha

Ok...ape2 pun tak semua rangkaian tu sesuai..yang diorg promosi tu kebanyakannya ikut rangkaian KL...Lembah Klang..memang la laju..kalau duduk kat luar area tu??? Haaa...pandai2 la cerdikkan diri before langgan..jangan nt ckp diorg menipu pulak sedangkan kita sendiri taknak periksa dulu ye dak...

Anyway..ak harap sangat krajaan terutama bahagian Komunikasi tu tguk2 n banding2kan harga n service capaian yg ditawarkan syarikat komunikasi ni...mahal n x bebaloi laa...kalau dpt elaun cam org2 brkepentingan xpe gak...nak harapkan duit BR1M..hemm...malas ak nk komen

Potpetpotpet : jom periksa b4 dibodohkan...

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...