Sambungan cerita entry lepas

Assalamualaikum...

Pun boleh laa kan tajuk camtu..haha....so after a few days or almost a month da kot...cerita pun da naik basi, but still since ak da janji ak nak continue story ak sambungkan ajelah...

Back then, after my brother convocation...a week later mine la pulak...xde ape yang menarik sangat pon sebab bendanya sama je...yang beza kali ni da abis master segala...walaupun dulunya pelbagai rintangan onak duri ku harungi..belom bab kena cop penipu segala....

and as my previous punya tajuk..alhamdulillah, sekarang semua anak-anak mak dah pun bergraduasi..kekonon da jadi orang berguna yang amat dah laa...nope...belom lagi, ni bukan zaman 60an...if da abis ngaji kat menara gading segala..insyaAllah ko dpt koje bebagus...keje gomen siap bonus tiap taun kompom dapat segala..nope..bukan bukan bukan..

After abis je semua tu, ak tempuh beberapa sesi temuduga yang amat mendugakan...ade yang mengarut pun ade...and ade jugak penemuduga yang cakap melayunya lagi teruk dari pendatang tanpa izin...hemm pelik.

Sebagai pemulaan ni, ak dengan adik ak da mula berjinak-jinak dalam bidang perniagaan la..walaupun x secara rasmi lagi...kitrg slow2 dulu..ape yang kitrg buat??? hemmm...kitrg jalankan perniagaan perkhidmatan pendawaian elektrik.

Adik aku dulu ngaji kursus eletrik segala..so bab2 sambung menyambung wire semua ni memang dia pakar la..but dia cerita dekat aku...dia tak reti nak deal dengan orang, nak cakap omputeh segala..buat paperwork bagai..nah bab yang tu ak la pulak pakar..memang bahagian and bidang aku pun. Kalau bab2 dokumentasi n nak deal close deal dengan orang nie aku memang laju...ak jenis suka buat PR dengan orang..sambil kenal, sambil buat bisnes kan.

So dari situla aku dengan adik ak mula berjinak-jinak dalam dunia bisnes. Bukan ape, kitrg apply keje xdpt2...thus banyak jugak job yang nak diapply syarat die mengarut...wajib pandai bahasa mandarin..omg...ak duduk negara mana ni..sedih tahu dak...so kitrg ambik langkah lain..ambik kelebihan yang kitrg ade and cuba hasilkan bisnes ni.

Sekarang ni, alhamdulillah dalam masa sebulan lebih ni la kan, kitrg dah dapat dalam 15 customer and semuanya nak wiring rumah baru diorang..aku plan lepas ni nak daftarkan  bisnes kitrg ni secara sah kat SSM so orang lagi cayakan..lagipun ak nak buat bisnes card and website...klu xde no pendaftaran syarikat karang dah kena saman pulak dik kerajaan...bahaya, so kita ikut peraturan sajalah ye...doakan kitrg naaa..

Lepas ni...perancangan kitrg still baby lagi...macam ak cerita tadi...sambil2 je baru...hope dengan banyaknya rumah baru tengah buat dekat keliling perumahan kitrg ni, makin banyak la job...and ak n adik pun da kongsi duit nak beli hilux...senang nak angkut barang segala...sekarang ni pinjam kereta member..kancil...tu pun mahal semacam..muahaha...sorry komplain sikit..kiki...

Anyway...doakan kitrg dpt berjaya and terus berjuang memperbaiki kehidupan kami...nak bagi mak senang pulak..insyaAllah...kalau makin maju, boleh la wujudkan peluang pekerjaan kat belia lain kan...dan insyaAllah syarat wajib bahasa mandarin xkan aku letakkan kat dalam syarat kelayakan pekerja ye...hehee

Popular Posts