Anak sedara terlampau hyperaktif

Tuesday, December 09, 2014 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Aku ada empat anak sedara...dua akak sulung ak...dua lagi angah ak...and anak angah ak ni.. Ya Allah...wowwww hyperaktif betul...lain macam sungguh...

Mungkin sebab anak askar..so perangainya pun lain macam la nakalnya...aktif...mak diorg marah banyak kali pun...senyap ada la dlm seminit pastu trosss bising balik...bayangkan kekadang ak tguk akak ak tu da naik antu smpai leh tahanlaa bebudak tu kena...tp hemmm no effect...so skrg mak diorg da slow sikit..da xlarat nak marah katanya...

Ak search la google ape penyebab budak hyperaktif semacam ni...well dr pembacaan yg ak baca..budak hyperaktif ni cara didikan dia lain sikit...xleh dimarah sangat..xleh dimanja sangat...sedang2 je

Kalau dalam perubatan islam pulak...ada ayat2 yang sesuai dibacakan....antaranya tiap malam if possible time nak tidurkan anak tu..usapla ubun ubun kepala sambil sebut Ya Latif berulang kali...insyaAllah...

Ak ade suh akak ak buat..tp xtau la dia buat ke idok....n amalan org lelama yg ak rasa pelik tp lawak adalah time nk mandikan anak tu...ni myb cara org kampung dedulu la kot...mandikan anak tu dicelah kangkang maknye...hahaha..org kampung dulu kan mandi berkemban je ke sungai..so boleh la buat lagu tu...skrg ni...xsempat berkemban da terlucut ak ase kalau nak melayan bebudak ni..haha...

Bagi ak..bebudak hyperaktif ni srnanya bijak tau tak..tp kena pandai cara mendidik la...diorg ni memang susah dengar cakap sikit n bila belajar kerap beno tumpuan tu terganggu..jap nk p tandas la..jap nak minum air la..jap die tenung lampu la..bosannn..hyperaktifbla katakan...so sbg ibu bapa kena pandai main peranan la ye..

Sebagai org bujang ak leh belajar la dr awal..jaga ank sedra ni lain macam sikit...penat melayan kerenah diorg..tp bila diorg xde balik umah depa..ak pulak rindu yela rumah tetibe sepi...klu x..jap2 ak mengamok ngan diorg..hehe...marah2 sayang org kata...

Korg plak...ade ke anak sedara or ank sendiri yg hyperaktif and nakal semacam ni...cam ne korg handel??? Ate leh kongsi petua x???

Potpetpotpet : xsabarnye nk ade ank sendiri...ihikk..kawen pon blom calon pon xdooo...haiiyaaa

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...