Merdeka 57 : Disini Lahirnya Sebuah Cinta

Sunday, August 31, 2014 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dah 57 tahun Malaysia Merdeka....and sepanjang 57 tahun ni macam2 kisah suka duka dah tercipta...insyaAllah, moga2 berterusan laa kemakmuran dan keamanan boleh dinikmati...Amen.



Jom flashback memori sambutan kemerdekaan...kite mulakan dari zaman kekecik sekolah rendah la ok..

Time sekolah rendah :

Time ni aku xde camera lagi, yang ada cuma memori manis kat kepala otak ni jelahh..harap2 laa nanti in the future diorang dpt cipta alat untuk capture pix dari memori ni..muahaha..wokeh back to the story. A years  ago..time aku skolah rendah, merdeka tu still has no meaning ape2...Yang aku tau kena bawak bendera kat sekolah and nanti ada perhimpunan awal pagi...pastu ada laa acara2 and persembahan dari student bagai...deklamasi sajak laa, syair laa..pentomin kemerdekaan laa, bebagai lagi laa..but macam ak cakap tadi, that time aku still sekolah rendah, so ape aje yang diorang buat kat atas pentas aku tak paham pape. Yang aku tau, dekat bendera aku tu ade cekelat warna warni, and member ak tengah buat satu konspirasi dengan member lain untuk menyerang hendap and merampas cekelat ak..yes, kitrang semua masing2 berwaspada dengan bendera berisi cekelat memasing...hahhaa...

Time sekolah menengah :

Ak still xde camera sebab yelahh ak bukannya kaya and bukannya macam zaman sekarang, baru darjah 6 dah ada 1phone5s habaq hang...la ni aku pakai henpon cokkiaaa je haa...janji leh call, msg bagai..hehe...
Time sekolah menengah ni xde beza mana pun sambutan kemerdekaan, yang bezanya kitrg dah mula start join perarakan antara sekolah bagai.. Yelah, cikgu semua dah yakin sikit...dah bebesar kan semua. Bendera pun dah xde cekelat...dah xde dah usaha2 konspirasi nak merampas cekelat member dah...semua dah pakai bendera kain habaq hang. Kalau yang dah bawak motor ke sekolah tu, basikal ke..nahhh penuh laa dekat moto/basikal diorang dengan bendera. ..semangat patriotik la kekonon. Ak yang jalan kaki ni just kibar2 jelah dengan penuh semangat...hhehee...nasiblaa time tu xde henpon ade camera, klu x full pix selfieee...






Time universiti :

Owhh da best, ada perarakan kemerdekaan...siap ada pertandingan kereta berhias bagai. Setiap dpp (dewan penginapan pelajar) akan bersaing merebut kejuaraan bagi kategori2 yang ada...Memacam kategori, but yang meriahnya wajiblahh kategori Perarakan Terbaik, Kereta Berhias Terbaik dan Tukang Sorak Terbaik..yesss, dan waktunii aku dah ade camera...klu xde pun aku dah terbiasa menyelit kat kamera kengkawan..muhahaha, pantang nampak macam diorang nak posing2...cecepat aku menyelinap nak selfieee bagai sekali. syiokk woooo...nice2




Sekarang :

Phewww....tak syiokkk sebab ak single..hahaha...mak ak dah for sure jejalan ngan pak tiri ak...malam merdeka dah kluar dah, adik ak pun sama...n tinggal laa aku sesedey sesorang kat umah.. But then ak ak grab my camera and create my own merdeka story lahh...lagi syiok...hehehe








Apa erti kemerdekaan tu sebenarnya??? Bila ditanya rata2 akan cakap Bebas dari sebarang penjajahan...kita merdeka xde lagi kena ikut pemerintahan pihak British, Jepun, bangsa asing bagai...

Bagi aku la kan, sebenarnya...diorang dulu tak jajah kita...tapi nak didik kita....kita nie sebarnya masih lagi dijajah, dijajah gaya pemikiran dan pemerintahan....dulu diorang datang sini nak brainwash kita cara untuk berkhidmat dan bertindak sebab tak mungkin selamanya diorang nak ajar kita, diorang pun nak ajar negara lain pulak...rata2 negara asia ni banyak dijajah negara barat tu...yup, kita merdeka dari didikan jajahan masa lampau, tapi didikan masa lampau diorang tu telah menjajah kita sampai la sekarang...dan jajahan mereka still ada walaupun pada gaya fizikalnya kita semua kelihatan merdeka.... ehhh, paham ke idokkk???

Malaysia ni sememangnya menarik...tak banyak negara yang unik macam Malaysia sebab berbilang kaum dan agama, buktinya kita ada pelbagai kaum...agama...adat resam yang berbeza. Setiap kaum ada keunikan yang tersendiri. Kita semua bebas mengunakan bahasa masing2 walaupun Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan. Dibawah satu bendera Jalur Gemilang, kita semua dididik untuk hidup bersatu padu penuh kerukunan..saling hormat menghormati. Sedangkan adik beradik sedarah boleh bergaduh bertumbuk, inikan pulak kita yang berbeza warna kulit, kaum dan agama...mesti la ada pertelingkahan pendapat sampai boleh menimbulkan rusuhan,

Buktinya tragedi 13 Mei 1969...peristiwa tu banyak mematangkan kita semua. Takkan la sebabkan salah faham sedikit kita nak gadaikan maruah bangsa dan keharmonian negara kita sendiri kan. Boleh bayangkan tak ais kacang tanpa sirap, tanpa kacang, tanpa jelly tu semua...sekadar air semata2... Kompom tak sedap kan...Malaysia pun macam tu, kita ada tanah yang diberi nama Malaysia..diiktiraf dunia...macam Ais kepal tu, then ada pelbagai budaya, kaum, agama, adat resam...sama laa macam ais kepal yang ada susu, ada sirap, kacang, jelly tu semua...and dari situ laa bila digabungkan semua..sedap je rasa tambah2 bila dimakan waktu hangat... harap laaa pahamm ayat ak ni..muahhaha

Pape pun....selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke 57 Malaysia, Disini Lahirnya Sebuah Cinta


You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...