Maafkan lah...ringankan dosa dia dan diri sendiri

Sunday, August 17, 2014 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum…

Apa hukumnya kalau kita tidak memaafkan orang yang dengan ikhlas memohon kemaafan daripada kita atas kesalahan yang telah dilakukan keatas kita… DOSA kan….but ramai jugak yang bagi kemaafan tapi maafkan secara sambil lewa macam ikhlas tak ikhlas je…huhuhu

Ak bagi situasi macam ni la, contoh la kan…ak buat jahat kat hang (hang laa yang tengah baca ni..hehe), and ko terasa hati sangat…ko marah sampai rasa macam nak tumbuk tumbuk sepak terajang je kata k…tapi disebabkan hang ni jenis penyabar, maka hang pun pendam and diamkan diri…terus takmau tegur or cakap apa-apa dah kat aku…. (kiranya hang ni ala2 tengah merajuk and nak dipujukk sesangat la teuww…gedikkk tau dak..cisss)

Aku pulak dah insaf, atas sebab tak mau hilang kawan, xmau masalah ni berpanjangan…and tak mau ko terus bermasam muka sebab nanti muka hang makin berkedut…cukup2 la keradut kat bawah mata hang tu tak hilang lagi kan…so ak dengan ikhlas hati sedaya upaya laa p minta maaf kat hang.
Memula ak call hang…hang tak jugak angkat2… (merajuk sangat nii ), pastu ak massage la hang…tak bebalas jugak…wassap, wechat…twitter…segala kekdah la ak cube melainkan pos surat siap buh bedak talcum wangi milik mak ak…yg tu ak x buat sebab malas p kedai beli stem…hehe…dank o x jugak balas pape…sedey tau sedeyy…pastu ak pun update laa status sesedey kekonon dengan harapan hang baca la kan…pastu kan….

Dengan tetibe and tak diduga ak, hang p update status kat laman social hang….kemain lagi hang punya ayat sindir…kemain lagi ayat sarcastekkkk bagai…and penghujung ko wat ayat lagu ni …. “OK LA, AKU MAAFKAN KO”. Hemmm, if baca ayat gaya macam hang dah maafkan kesalahan aku kat hang, tapi bila baca lagi skali dah macam tak ikhlas…dan berterusanlaa rasa bersalahni ada kat ak…dah macam lagu Jamal tu… Aku maafkan kamu, tak perlu kita bertemu cukup kau tahu, dan aku maafkan kamu…tapi tolong jangan  sebut namaku…cewahhh….

Nah, Nampak tak situasi contoh aku tu…dapat tak korang bayangkan perasaan ak yang tengah minta maaf tu lagu mana, beria2 minta maaf ni…last2 hang p balas lagu tu je….sedih ooo…terasa hati gilaaa…
Pernah dengar tak ayat, dosa dengan Allah insyaAllah dengan taubat nasuha, Allah dapat maafkan segala kesalahan dan dosa dosa kita, tapi kesalahan sesame manusia ni…boleh dibawak ke akhirat wooo kalau tak dimaafkan…. Soalan ak, sanggup ka korang nak berbalah sampai kat akhirat nanti…da la nanti kat sana kita busy piker dosa2 yang kita pernah buat…malaikat dah pakat calculate dosa2 kita….nahh, blom lagi dosa kita duk berdendam sakan xmau maafkan kesalahan dia pulak..waduh2 donggg…banyak benar dosanyaa…jangan jadikan fitrah manusia yang tak sempurna sebagai alas an untuk tidak memaafkan orang lain.

Kita bukan malaikat nak menghukum orang, kita bukan tuhan nak menentukan syurga nerakannya seseorang tu…cuba kita renung n fikir balik sejenak…orang yang kita benci sesanga t tu kan, pernah tak buat sesuatu kebaikan kat korang…or pernah tak korang rasa senanya die nix de la jahat mana, boleh jee dimaafkan, tapi disebabkan ego and nafsu kita yang bergelojak dihasut setan, nahhh tu yang jadi macam maaf tak ikhlas je bunyi nye tu..

Ape lagi…renung2 kan la ye entry ak kali nie…sk tergerak hati nak tulis pasal ni atas dua alas an, 1 sebab ak sendiri sedang menuntut kemaafan dari seorang kawan bernama Qie…and ak sendiri jugak sedang dituntut kemaafan dari seseorang yang sebenarnya rapat sangat dengan family ak…kesalahannya tak perlulah ak huraikan sebab aib orang tak elok digembar gemburkan…ingat Allah tu dah tutup aib hambaNya, yang membuka pekung aib tu kita sendiri…jaga2 la naa




Potpetpotpet : Positive laahh sikit…mana tahu 1 kesalahan yang kita asyik ingat dia buat kat kita, 10 doa kebaikan asyik didoakan dari dia untuk kita….cuba maafkan seikhlas hati yaa ^^

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...