Solat Jumaat diatas Pelapik Kaki

Friday, February 21, 2014 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Salam Jumaat buat semua muslimin n muslimat...nak dijadikan cite...seperti biasalah hari jumaat akan menunaikan solat jumaat bg yg lelaki...ak n member pun pegi la ke masjid...

Wowww masjid yang dulu ak tenguk besar semacam sekarang ni dah jadi x muat pulak...makin ramai jemaah yg datang setiap kali jumaat..yelah penduduk pun kian berkembang kann...

And nasib ak hari ni..terpaksa solat betul2 atas tangga bersama 4 jemaah lain dgn bersejadahkan pelapik kaki...memang dah pack giler2 dahh...sampaikan p.cik sebelah ak td nyaris terjatuh ke belakang gegara terlampau ramai x ruang yg sempit...nasib la badan ak kecik..so ngam2 jelah..hehehe...

Kalau org tenguk mesti kata kotor kan..yelah sebab tempat lap kaki jadinyaa...xde tempat lain dah ke ape..hemm tulaaa...islam ni mudah...orang muslim yang payahkan...islam ajar kite tunaikan solat dimana2 asalkan lokasi tu bebas dari hadas kecil mahupun besar...yakin dgb kesuciannya maka boleh aje kite bersolat ye tak...

Ak kerap nmpak dlm fb ade yg post pic muslim yg bersolat x kira tempat....n boleh aje asalkan dia yakin kesucian tempat die bersujud tu...x semestinya kena ada sejadah baru boleh solat..jangan rumitkan keadaan.

Contoh macam kalau xde air..haii xkan nk jadikan alasan xde air xleh ambik wuduk..kan boleh bertayamum...if xde jamban nak terberak pandai pulak cari alternatif lain kann....tapi bila bab ni..ambik mudah..ish3...x patott...

Td jugak time nak cari parking kereta...ak turun nak ke.masjid terperasan sorg remaja ni yg sedang berbaring dlm kereta...sakit ke??? Dah sampai depan pintu masjid xkan xmau solay sekali..alang2 dah depan pintu kann...

Selesai solat ak tguk die still dlm kereta...siap main hp katakoo...owhh sihat aje gayanya...myb die pening..myb lahh xleh nk cakap byk...nk ckp datang bulan itu lelaki...ke belom mandi wajib??? Erkkk..no komen......

Sebab bujan ape..islam jugak bagi tau..if xmampu solat dlm berdiri..boleh aje berbaring..duduk..ade je step die..mudah jnji buat...ntahlaa..ak pun x arif sgt..still belajar tp x bermakna x boleh menegur kan..hehehe

Ape2 pun jom sama2 kita jadikan diri sebagai muslim yg tawaduk...ok..islam tu mudah jangan rumitkan.

Potpetpotpet : if kaya nk je upah org tambah owning n semen sikit kasi boleh luaskan masjid tu...huhu..xpe laa...niat ade..tp xmampu la pulak..adehh

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...