How Malaysian Celebrate Deepavali

Assalamualaikum...

Tadi chat fb dgn sorg kenalan dr Singapore...tp dia study kat Mandra India....so sje la wish Happy Deepavali kat diaa...hahaaa...

Then he ask me "how Malaysian Celebrate Deepavali???"

Erkkk....how ekk...hemmm...from what can I see...org Malaysia ni bila bab perayaan memang suka bebenor...nak2 perayaan besar2 macam ni...Malaysia ni special kes sikit....pelbagai kaum ada...so setiap tahun akan ada je perayaan yang berbeza bagi setiap kaum...tp yg bestnya walaupun perayaan tu khusus untuk kaum tertentu tapi dekat Malaysia ni...kitrg kongsi raya....x kisah la Raya Puasa ke..Tahun Baru Cina, Deepavali... or event Krismes nuhh...kitrg celebrate sesame je...

Amalan kunjung mengunjung tetap diamalkan n amalan balik kampong tiap kali raya tu memang wajiblahh...so jangan hairan la bila dtg Malaysia jalanraya akan jem tahap ape dahh bilaa musim perayaan diadakan...

Macan sekarang ni perayaan kaum India aka Deepavali...so memang laa org Melayu n Cina x sambut tapi kitrg semua dialu alukan untuk berkunjung ke rumah org India untuk sama2 meraikan pesta cahaya ni...

Selalunya masyarakat kat Malaysia ni dah faham sensitivisi masyarakat memasing n saling menghormati...sbg contoh ramai org India n Cina yg faham tentang keperluan jamuan yang halal bagi org Melayu yang beragama Islam...so memang xde masalah untuk makan jamuan yang dihidangkan..InsyaAllah Halal punyaa...

So camtu laa gaya org Malaysia celebrate perayaan...bukan sekadar Depavali...tapi semua perayaan akan diadakan sama aje...yang berbeza just kaum yang merayakannya...or mungkin dari segi busana n hidangan yang akan disajikan..

Kalau masyarakat Melayu popular dengan Lemang Rendang n Ketupatnya...org Cina popular dgn Yee Sang n India pulak dgn Maruku yang sedap tuu...wuuuu.....its nice to be Malaysia since we all multiculture n boleh saling merasa perbezaan budaya dan cara ni...

Tapi tu laa...1 je tak berkenan...semua barang pun suda naik hargaa...muahaha...kbye

Potpetpotpet : Happy Deepavali to all Malaysian...xpcly to my Indian frenz...Deepavali Valterkel...erkk toii kaaa...hahaaa...hpy hapyy :3

Popular Posts