Petua Hilangkan Parut Di Kulit (Syle Orang Lama)

Saturday, October 05, 2013 Nizam Riadzi 1 Comments

Assalamualaikum...



Kejap tadi aku dengan mak pegi singgah rumah akak aku, nak ziarah anak sedara yang tengah demam tu haa....so, macam biasalah sembang chot chett chot cheet bagai....n tetibe akak aku tegur.. "Ehh, kenapa tengkuk kamu tu...teruk sangat tu"...erkkk, b4 this mak aku pun selalu jugak tegur ditanya kenapa teruk sangat tengkuk tu...berparut segala ada...

Actually, kulit ak ni sensitif yanggg amat..kalau panas sikit mula la naik ruam...nak2 tempat senang berpeluh macam dekat tengkuk ni kan..then kekadang kulit ak kerap jugak jadi kering x bertempat...so mule la mengelupas n jadi x syiokk....wajiblahh ak cecurik pelembab akak ak kekadang..hahaa...

Then tadi...tengah main2 henset tergerak hati nak videokan diri sendiri..ak nak tenguk teruk sangat ke ni ...kalau tenguk cermin macam xde teruk sangat...tapi yelah cerminkan pandai menipu...so ak rakam tenguk keliling tengkuk n the result wass "Astaqfirullahalazim...awat teruk sangat..." terkejut gak ak...memang penuh parut sudaa...kalah luvbite kau tahu...hahaha

So dengan rasa x puas hatinya wajiblahhh p godek2 cermin, tenguk memang xleh jadi...memang kne buat sesuatu...but bila difikirkan pasal parut aku teringat dulu time form 1 n 2 time jerawat tengah xcited nak tumbuh...memang muke ak nie bak kawah gunung berapi gak laa..parut memang wajib menyemak di mukaa..that time a bit malu gak..walaupun ak ni lelaki, tapi bila dah kulit muke macam bulan..agak malu la kann...nak2 ade parut...

Aku ade gune macam2 produk jerawat..but most of it xde hasil...then ak terbaca dalam komik ape ntah...ade terselit pasal petua kecantikan...n ak follow...petua die just gune barang2 kat dapur tu jee... waktu malam b4 tidur, sapukan 2 sudu minyak kelapa yang dicampur dengan perahan limau nipis kat muka yang macam bulan tu...azab pedih tu memang wajarlah kann....then pagi2 tu pulak bila dah bangun tidur..kena cuci muka guna asam keping yang dah direndam dalam air suam...ko sental sikit asam keping tu kat tempat berparut...ak amalkan setiap hari dalam 2 minggu macam tu jugak laa...n u know what....hilang....ianya hilang...satu butir jerawat pun xde ko tahu....nak lagi best, kesan parut pun x hadoo...memang memuaskan hati..sampaikan akak ak pun cube gak petua tu n memang berkesan, tapi yelah..pedih la sikit time nak tido tuu..hahaha...nak wat acane, nak syantekk...kakakaaaa...kemahin ko jahh...

Sekarang ni situasi kulit ak agak berbeza, sekarang ni bukan masalah jerawat sebab kulit muke ak memang bebas jerawat suda sekarang, Alhamdulillah xde onar lagi dahh...yang jadi onar just bahagian leher...ade parut2 myb disebabkan ruam n kulit kering....ak try google check mana2 petua yang bersesuaia untuk dipraktikkan...n wallah ak jumpa satu yang agak mudah n rasanya boleh ak amalkan tanpa was2..

Petua tu pasal cara menghilangkan parut di kulit...just campurkan serbuk kulit kayu manis dengan bedak sejuk...pakai b4 tido...setel...itu sajooo....senang kann....so insyaAllah esok lusa ke aku nak p tesco sana p cari serbuk kulit kayu manis...nak tumbuk sendiri malas aku...hahaha, hidup wajib bijak kann..then try amalkan....doa2kan moge ok ye...if ok wajib ak update lagi skali entry promote petua orang tetua kite dedulu...

potpetpotpet : lelaki or perempuan, x kira la janji kulit kena jaga...itu pun kebersihan tu...fardu kifayah tu...

You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...