Harga barangan mula naik kesan dari kenaikan harga minyak

Friday, September 06, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Baru beberapa hari kos harga minyak dinaikkan dan dah keluar pun kenyataan dari para pengusaha yang diorang terpaksa menaikkan harga barang gara2 kos yang semakin meningkat.

Macam yang pernah ak sembang sebelum ni...kesan kenaikan harga minyak akan segera dirasai...dan paling terasa kesannya for sure rakyat biasa2 macam ak ni...owhh sadiss...

Kejap td ak buka online news n dpt info harga hartanah aka rumah akan naik dalam 10% lagi...Ya Allah...alamatnya memang generasi yang baru nak mula merangkak dalam dunia mencari rezeki macam ak ni akan jadi generasi yang tak mampu memiliki rumah sendiri ke ape???

Purata harga rumah kos rendah sekarang palinh bodoh pun rm250k...itu pun susah dah nak jumpa...ak bagi contoh untuk area ipoh tu yang saiz rumah dlm 20×70 mcm tu...3 bilik tido...tp masalahnya skrg...hrge yg ak ckp tu da xhado sangat dah...kebanyakan dah rm300k dan ke atas....bila dah dinaikkan lagi 10% harga x ke gila namanya...

Ak bukan ape laa...perumahan dekat area iskandar johor banyak dijual kat rakyat negara jiran...rumah ak ade 1 kat puteri habour sana n jiran memang org negara seberang...x salah pun diorg nak beli rumah..ak x larang pun tp yg jadi masalah bila harga tu sama mcm dijual pada rakyat sendiri..tak ke hampeh namanya tu...

Ak harap sangat kerajaan ambik inisiatif cecepat untuk mengurangkan beban rakyat ni...jangan setakat nak bagi rm500 or rm1000 setahun utk BR1M aje...bukannya rakyat x tau duit tu nt dicekau balik dengan tax bagai...macam mna pulak dengan gaji para menteri..elaun minyak..elaun rumah..elaun kenduri kendara diorg...xde ptong sikit ke???

Ak ni sebahagian dr ribuan belia yg baru aje abis universiti...masih tercari2 langkah dlm kerjaya malah ramai lg antara kami yg memgangur...kalau perkara mcm ni berterusan...alamat kami ni generasi menyewa di negara sendiri jelah sampai ke mati...

Potpetpotpet : rakyat makin celik...tp syg kerajaan makin membelit

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...