Bahaya berjiran dengan blogger

Assalamualaikum...

Macam yang ak selalu bagi tau...tiap malam b4 tido or ade je masa terluang ak akan baca news feed kat henpon ak ni....baca jugak entry2 blogger lain walaupun sekadar silent reader sajaa...mana yang elok jadikan pengajaran...yg bengong2 tu anggap jelah meluangkan masa dari x buat ape kann...

Dalam beberapa ketika ni...ak perasan sesuatu yang agak pelik bila blogger pakat rajin menulis entry pasal jiran diorang...dan paling sadisnya sesuatu yang agak mengaibkan la pulak...huhuhuu

Bahaya kan kalau berjiran dengan blogger ni...nak2 kalau blogger tu famous amous..mati ko dia carut pasal ko dlm blog..abis satu dunia tau...malu wooo maluuu...

Tapi kebiasaannya blogger ni bukan main sedap tulis je...tulis atas apa yang dilihat...blogger xde masa nak berimaginasi mengarang suatu krjadian yg x jadi depan mata depa kann....macam ak sendiri mana ak rasa baik...ak tulis..mana x baik n dapat bagi pengajaran pun ak tulis gak...asalkan xde sampai mengaibkan...dan rsanya ak xde lg pernah story pasal jiran2 ak yang macam2 perangainyaa....itu hak masing2 punya gaya hidup kan...asalkan x kacau rumah ak suda...hahaa

Bila baca blog2 yg tulis pasal kelakuan n kehidupan jiran nie memang menyeramkan...yelah rumput rumah jiran panjang dicerita..dicakap malas...sampah berterabur diambik gambar...dak kecik berebut eskrem pun nak dicerita....maiigadd rasa macam diperhati mata2 plak kan...muahaha..bahaya2...

Bagi ak...sebagai jiran baik kite tegur secara berdepan mana rasa x puas hati tu...mcm jiran sebelah ak ada bela anjing...awal2 pagi da bangun tiap hari cuci najis anjing tu..takut berbau nanti jiran marah...see...nampak x saling menghormati tu....ade ari tu jiran ak dekat 2 minggu xde rumah...family ak yg bg makan anjing tu...nasib anjing tu jinak..kitrg tabur je makanan terus dalam mangkok die..nak dekat x berani kang tersentuh kena samak pulak kan..jd kerja lain plak nanti...yg penting saling memahami laa...x payah kot story sampai ke blog...

Macam ak sendiri kalau ade jiran yg menulis blog pasal family ak..kompom rasa panas punya..dah xde mulut ke nak tegur berdepan..kata nak amalkan hidup berjiran..bertegur sapa la kan...xkan semua nak ditulis dalam blog aje...itu namanya selfish gila vavehh....hahaha

Apa2 ja lahh...yg penting hidup berjiran saling menghormati..bukan tegur dalam blog sampai rasa mengaibkan..jangan asyik guna alasan saja nak bagi pengajaran dekat pembaca pulak...ehem...minta maaf pun biar secara berdepan..x gitu...hehehe

Potpetpotpet : xyah nyebok sgt hal org...kain sendiri koyak x terjahit

Popular Posts