JobsMalaysia career fair Ipoh

Sunday, August 25, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Petang semalam 24/8/13 di taman polo ipoh merupakan lokasi yang dituju oleh ratusan pencari kerja...memang ramai sangat...

Ak sendiri pergi kat sana sebab saja nak try test power diinterview lagi...padahal sem baru da nak mula...hahaha

Ak pegi dalam jam 3 petang...time tu memang da penuh giler...berebut mengisi borang untuk ditemuduga...n ak pulak macam biasa datang sorg2 je...saja2 nak cuba nasib.

Kebetulan tengah ak ralik tenguk iklan kerja kosong yang ditawarkan ak terperasan kawan lama ak sejak dari sekolah rendah...zahid devavomm nama glamornya...hahaa...dia ni pun saja je cuba nasib tu...bukan ape sebab dia dah dapat pun tawaran kerja dekat KL sana tapi yelah KL...dia kalau boleh nak kerka kat Ipoh je...sama macam ak laa...ak pun kalau boleh Ipoh ni je...malas la jejauh bagai..sewa rumah lagi...xde koje ak nk kerja penat2 buat bayar rumah sewa...bila nak kumpul duit beli rumah sendiri pulak kan...hahaha

Sepanjang pemerhatian ak...kebanyakan yg datang memang golongan belia yang mungkin baru aje tamat diploma n ijazah...pakat still mencari peluang pekerjaan...

Aturcara majlis bagi ak ok....bagus sebab berjalan lancar...senang nak berurusan dengan diorang semua...tapi tu jelah...cuaca yang hangat memang xpayah cakap....nasib ak pakai baju tshirt je...kalau kemeja bagai..perhhh becak ketiak...hahaa

Rata2 gaji yang ditawarkan dalam lingkungan rm700 ke rm1500... kalau yg rm2000 ke atas tu memang macam mengarut je nak dapat sebab sah2 syarat kelayakam sikit2 nak pengalaman at least 3 tahun...chaitt

Bila ak tenguk jumlah tawaran kerja yang ada dengan jumlah pemohon...memang ketara persaingannya...sangat susah dan hanya yang bertuah aje dpt...tapi bila ak tenguk pulak gaji yang ditawarkan...termenung kejap ak...

Yelah rata2 student yang baru tamat belajar...baru nak merangkak dalam dunia realiti...dengan gaji yang bawah rm2000 macam tu...apa je yg boleh disimpan...kos sara hidup dekat Malaysia.ni tinggi...sampai bila nak duduk rumah sewa...sampai bila nak naik bas tambang..moto kapchai...nak diupgrade duit gaji macam x berbaloi...entahlahh

Tapi ak yakin tiap orang ada rezeki masing2..x perlu mengeluh tapi teruskan berusaha...insyaAllah ada hasilnya kann

Potpetpotpet : harap sangat harge rumah turun....tp macam nak tunggu kucing bertanduk ja kan...huhuu

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...