Asyik berfikir....takkan kemana

Thursday, August 22, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

A few days ni ak asyik berjumpa dengan insan2 yang bagi ak hebat...bukan hebat macam mana...just boleh dibanggakan sebab tanpa memegang sijil ijazah yang didambakan ramai anak muda....mereka ni hanya berbekalkan semangat dan usaha...tawakal serta keyakinan yang tinggi dalam apa yang diorang buat...mereka berjaya dan bagi aku itu hebat.

Betul cakap orang...x semestinya nak jadi orang hebat kena masuk universiti...tapi tak bermakna mereka2 yang masuk universiti ni tak hebat...sebab kalau x hebat mustahil dapat masuk ke peringkat pengajian tinggi tu kan...

Ak selalu terbanyang dan terfikir macam mana laa nak jadi orang2 hebat macam diorang nie...macam mana nak berdiri sama megah dengan mereka agar aku turut sama dapat menyumbang bakti kepada anak bangsa ak sendiri nanti...

Nyamuk melekat dipeha gebu..pappp....lamunanbak terhenti dan ak terjaga...betul sekadar berfikir xkan kemana...kena bertindak jugak...bangun dari ruangan selamat yang selesa...

Kalau dah terbiasa dengan kehidupan disuap mak bapak...kena berfikir sejenak sampai bila. Tak semua bernasib baik...lahir dari keturunan mewah harta dan pangkat...ada yang melata kais pagi makan pagi...dan xkan itu pun kita nak warisi dari mak bapak kita....takkan jugak kita nak biarkan anak2 kita pulak merasa pahit pedih yang kita tanggung sewaktu kecil...tidak bukan...

Ada yang berani bertindak...terus cuba berdiri walaupun masih belum mampu bertatih...berani namun bodoh kerana itu mampu membuatkan dirinya jatuh tersungkuh....Kalau kamu golongan.bijaksana...bertatihlah seperti masa kita masih bayi...tak salah lambat asalkan tujuan kita matlamat kita tercapai.

Ada jugak yang takut nak hadapi kenyataan...ada idea tapi tak tahu nak mula dimana...berkawanlah dengan mereka yang sudah mula bertatih...risik khabar dari mereka kerana ilmu itu bukan datang dari sekolah atau universiti sahaja...ilmu ada dimana2 asalkan kita sudi menerimanya...

Jadi...jangan cuma berfikir...tapi bertindak..

Potpetpotpet : ak akan mula bertindak...bertindak cari ubat nyamuk...hampehh

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...