Tips: Bila laptop hang and lag

Thursday, July 18, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum

Salam subuh..salam ramadhan ke-9 kalau x silap...wohh...i cant sleep just after sahur thus its kalau nak lelap mata pun buat sakit kepala je kann...jap lagi suda kena bangun pergi kerja...so sementara tu buka la laptop nak usha2 email..buka facebook kot2 ada awek cute mana sesat add ak kann....so...dengan sabarnya open sesame...

Button on ditekan n sementara tunggu login after masukkan pasword...solatlah dulu...then duduk balik klik mozilla browser...klik jugak crome browser...tenguk sape on dulu tu yang ak guna...n gayanya mozilla win...buka email...

Ok..loadinggg...loadingg..ahhh xleh jadi memang salah line maxis sangat slow sekarang nih...4G sangat kann..so klik button html view for slow connection...ok dapat masuk email...facebook segala tu ak batalkan niat..malas buka kompom.loadinggggg sampai ak terlena je nanti...kasi panas hati je kan...

Tengah nak klik satu2 mail yang masuk tetibe lappy slow...hemm ok ini bukan salah maxis da namanya nih..ni mesti salah lappy oldskul ak nih...wajib bersabar..nak baling ke dinding x bebaloi..ak jugak bebalnya nanti kan..hahaha..sabarrr

Okkk....da lebih 10 minit...ak siap main game lagi kat henpon...teros ak ilang sabar klik tetikus (bahasaa melayu sangat..hahaha) tu berkali2 n tetibe teros not responding itu browser...phewwww...menyirap darah asenye...klikkk lagiii terus hang..muahahhaaha

Bila time hang tu ak senyum sesorang jap...pelan2 tarik nafas panjang n hela pelan2...ngucap n slawat..istifar bebanyak...phewwww. ..bila dah elok..ak tutup browser semua..ak restart balik then ak buang segala macam file2 x guna yang buat lappy ak jadi berat..nak susun satu2 ikut kepentingan..kerja..personal..sangat private (mueheheh) .... then ak klik segala macam cleaner kasi clean dari segala malware ke trohan ape ke...kasi bersih...yeayyy...remove semua...mana penting ak simpan abis sudaaa...

Now lappy ak da macam baru....kosong..file2 penting semua ak simpan kat dalam simpanan awan (clound storage) dengan mengunakan applikasi box.com ....ada 50GB free tahu... gambar2 pulak ak simpan dekat Flick.com ada 1Tera free tahuuu... so semua pun ak simpan di awanan..tapi untuk file yang betul2 n sangat2 penting ak ade backup letak dalam external laa..karang xde capaian tenet payah pulak nak bukak box.com tu kannn...wajib bijak..hahaa

So...kiranya my lappy da kembali seperti sedia kala..natijah dan konklusinya kat sini adalah ak nak nasihat kat korang2 termasuk ak sendiri..jangan pandai guna je lappy tu..wajib kemas2 sikit file yang afa..mana x guna tu buang..buat berat je semua tu...kalau nak ringgan lagi simpan di awanan..banyak je applikasi free yang boleh digunakan...cuma kena rajin cari je..hehee

Potpetpotpet  segar terus ak dari mengantuk gara2 lappy nih..aisehh

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...