Melampau

Wednesday, July 17, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum

Aku rasa kesian dengan seorang wanita bergelar ibu nih...bukan kesian macam mana...ak rasa anak2 dia x sedar yang diorang tengah dera mak diorang secara mental dan fizikal walaupun x nmpak...

Dera maksud ak bukan la sampai pukul semua tu...xde...Alhamdulillah ak tenguk mak cik ni dengan anak2 dia ok je...tapi masalahnya penderaan cara lain.

Mak cik ni ada 4 anak yang mana 2 dah kawin manakala 2 lagi still belajar...umur mak cik ni dalam lingkungan 50 tahun asenye...

Walaupun dalam umur macam tu. Dia still kerja sebab nak kena sara 2 lagi anak dia yang still study..masalahnya kat sini..anak dia yg paling kecik pun umur dah 20 lebih...belajar dekat kolej...lagak macam anak orang kaya...belajar xmau pinjam duit ptptn...susah nanti mahu bayar katanya...tapi dia x sedar dia tengah susahkan mak dia...aduhhh....kesian kann...so mak cik yang tua tu nak tak nak memang kena la kerja cari duit nak bayar yuran..makan minom kira perbelanjaan memacam anak dia tu lahh...

Yang dah kawin pulak masalah lain...buat perangai macam x tahu mak diorang susah cari duit untuk adik2. Boleh pulak kejap2 datang rumah suruh mak diorang masak laa..mintak pinjam duit laa...macam2 lagi laa...

Walaupun ak tau sebenarnya anak2 dia baik...tapi x sedar yang diorang tengah dera mak diorang...ak nak jugak tegur tapi tulah..mak cik tu sendiri cakap biarkan...

Mana ak tahu cerita ni...hemm..mak cik tu ak kenal..rapat dengan mak ak...so memang ak kesian..bila ak tenguk mak ak sendiri..Ya Allah...berdosa jugak rasanya ak ni..banyak susahkan mak dalam x sedar...tu la kita anak2 ni kadang2 main sedap je nak itu nak ini...siap mengada2 lagak mak bapak kita kerja cop duit je..

Kadang2 kita sebagai anak ni kena sedar...xde mak bapak xde kita...kena banyak bersyukur dengan Allah...

Nasihat ak kat diri sendiri n korg jugak...sebolehnya elakkan buat sesuatu perkara yg menyusahkan parent kita sebaliknya tolong ringan2kan beban diorg..mana yang still belajar jangan la bazirkan duit untuk sesuatu yang x berguna...kalau diri tu x mampu cari duit sendiri x perlu rasanya nak mengatal berawek balak bagai..malu laa keluar belanja guna duit parent betul x

Potpetpotpet : jangan buat apa yang kita xmahu anak kita buat pada kita nanti

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...