Ipoh si Bandar Koboi???

Thursday, July 18, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Kejap tadi bila ak godek2 gambar dalam henpon ak ni..terjumpa beberapa keping gambar bandaraya ipoh yang tercinta nihh...

Nahh....bangunan dia emm...well nothing to impress..just regular old city with old building...nothing to be attracted to much...huhuuu

Ak senanya macam x percaya before this Ipoh pernah jadi antara bandar utama yang cukup penting bagi negara kita...tapi lepas Kuala Lumpur ambik alih..Ipoh ni ibarat dilupakan terus...terus outt...

Before ni jugak ak selalu dengar 4 bandaraya utama negara yang saling bersaing dan membangun..Kuala Lumpur..Pulau Pinang..Ipoh dan Johor Bharu...memang 4 negeri ni non stop dengan pembangunan..kira lebih maju n kehadapan sikit dari negeri2 lain...tapi sejak akhir2 ni ak perasan peranan Ipoh da makin ketinggalan n dilupakan sedangkan bagi ak Ipoh ni boleh maju macam negeri lain jugak...

Kalau Kuala Lumpur kita memang x payah cakap..ada saja pembangunan baru yang dibuat...Penang pulak dijadikan pusat tarikan perlancongan thus siap diwartakan UNESCO lg..mmg terbaik...then Johor pulak..wowww sekarang memang gah dengan projek Wilayah Iskandar yang kononnya bakal jadi hub perdagangan terhebat di rantau ini...tapi macm mana pulak dengan ipoh??? Still become the cowboy town??? Bandaraya yang dilupakan???

Pembangunan ada je dekat Ipoh nih tapi tahap kelembapan dia tu lain macam sikit...dedulu zaman ak still sekolah lagi ak pernah tenguk blueprint perancangan bandaraya Ipoh...terutama dekat area meruraya..kononnya sana siap ada kereta kable lagi nak dibuat tapi penyudahnya sampai la nihh...habukk..hahaha

Tapikan...sejak akhir2 nie jugak sebenarnya Ipoh ada banyak je pembangunan baru..contoh koman laa..koman sesangat nihhh Ipoh Parade yang dari zaman ak da beranaj ke blom ntah da dalam proses upgrade...dibesarkan siap ada sambungan hotel sekali...tukar nama The Parade KONONNYAA...hahaha...then Grentown mall pulak dah ditukar nama kepada ANGSANA MALL..chait...tukar nama jelah..hahaha...then ape lagi..emmm kalau pasal perlancongan pulak insyaAllah satu taman tema like2 Disneyland akan dibuat dekat meruraya sana...bebetul dekat dengan highway utama sana..KONONlaaa...ak tenguk pacak papan iklan je pon..xde ape2 batang besi terpacak pon lagi...huhuuu

Lain2, emmn...nothing..memang xde ape2...kadang2 ak terpikir jugak Ipoh ni kan terletak betul2 tetengah Malaysia..if lalu highway UTARA SELATAN tu memang wajibla lalu Ipoh..tapi ntah mana silapnya pembangunan memang slowpoke sesangat...mungkin nak jena ada perdana menteri masuk campur kot..kasi diorang tenguk sikit potensi Ipoh nih...uhukkk

Potpetpotpet : sudalahh..janji Ipoh aman damai n ada kemudahan yg bersesuaian..nk bebel lelebih xde hasil kan..hahaha...btw slamat berbuka semua...

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...