Facebook !!! Ada saja yang tidak kena

Wednesday, July 31, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Selamat pagi salam subuh....dah lama rasanya ak tak menaip blog guna lappy nie...Selalunya ak guna henfon je...lebih laju n praktikal gitu...xyah nak tunggu buka lappy bagai...tekan je app blogger kat henpon tros leh taip2 n post...publish terus katanya..muehhee



Pagi nie aku nak berkongsi pendapat mengenai FACEBOOK nihh...ada aje yang tidak kena dengan FACEBOOK dari pandangan aku la. Semua sedia maklum yang FACEBOOK nie sebuah laman sosial yang teramat popular di seluruh dunia bahkan dalam sehari tu boleh dikatakan mesti akan ada sekali kita buka laman facebook kan.

Bila aku buka facebook, ak perhatikan ada saja sesuatu yang macam serba tak kena dengan benda yang satu nie....n mostly adalah disebabkan status2 yang dikongsikan di sana laa...hehehe...

Status paling ak rasa tak kena adalah status berbunyi macam berdoa...contoh macam 

"YA ALLAH YA TUHANKU...AKU BERMOHON KEPADA MU YA ALLAH...SESUNGGUHNYA AK BERHARAP AGAR blaablaablaaa"

hemmmm....korang tak rasa ke berdoa di facebook tu macam takde privasi untuk kita dengan illahi. Mungkin ada yang sekadar hendak berkongsi dengan orang lain apa yang didoakan...tapi bagi ak, berdoa adalah sesuatu yang eksklusif untuk diri kita dengan Allah saja. Kita diajar sejak kecil nak berdoa tadahlah tangan dan memohon kepadanya....nak lebih hebat solat hajat dan bersujud kepadaNya, doakan sahaja di dalam hati. Mungkin suara hati kita tak dapat didengar orang tapu tidak kepada Allah kan. Allah tak perlu facebbok untuk tahu apa yang kita pinta betul tak?

Sesuatu yang tak kena lagi adalah bila yang mengeluarkan status macam tu kelihatan agak pelik or tak bersesuaian dengan doanya. Zaman sekarang nie budak 12 tahun pun dah pandai bercinta...bila baru nak kenal dunia dah pandai peluk sana sini dan upload gambar di facebook. Dengan gaya yang agak mengelitis disamping kompom2 haram kerana tiada ikatan yang sah...diorang nie dengan tanpa segan silu meletakkan caption 

"AKU SAYANG KAMU HUBBY, MOGA CINTA KITA HINGGA KE JANNAH"

Wowwww....doa yang sweet tapi tak bertempat dengan orang yang berdoa. Aku rasa doa macam tu lebih sesuai untuk orang yang sudah halal dan bernikah. Sudah berumah tangga baru la sesuai...siap panggil mama papa hubby bagai....owhhh tidak!!! Hingga ke Jannah....hahaha, kalau UAI kompom2 cakap hingga ke neraka jahanam..sebab ape, sebab sudah la tidak halal....berpeluk comolot lagi gambarnya....suda tersebar begitu saja...nauzubillah

Status2 berunsur luahan perasaan pun paling glamor...dalam sehari kompom akan ade je yang mengeluh kesah...keluar status2 yang ak yakin itu kiranya macam luahan hati...sekadar berkongsi meminta simpati or perhatian mungkin??? Attention seeker kah???

"BENCINYAA DENGAN DIA TUU....DA JANTAN TAPI PERANGAI MACAM PONDAN, MULUT LONGKANG"

See...pernah nampak status2 luah perasaan yang emosi macam nie??? Hahahaa...ak sendiri selalu jugak update status bengong macam nie...tapi itu dulu lahh, aiicehh...muehhehe. Tak salah rasanya, tapi masalahnya sekarang macam mana pulak kalau orang yang kita kata tu TERASA HATI...TERGURIS HATI...dan SAMPAI AKHIRATLAH DOSA ITU TAK TERAMPUN SELAGI DIA TAK MAAFKAN KITA. Kadang2 kita mungkin sekadar nak meluah perasaan...sekadar nak bergurau atau ape2 jelah...tapi masalahnya setiap tutur kata kita ada batasannya betul tak. Kena beringat yang tak semua orang suka kita macam kita yang tak suka semua orang...So, jaga la hati masing2 yaa

Tapi...dalam banyak2 jenis status...status yang palinggggg ak tak suka benci n meluat adalah status ATTENTION SEEKER n mostly status nie dikeluarkan dari budak2 sekolah aje..hahaha....tapi tak semua laa..n kebanyakkannya akan buat ayat macam nie...

"ADA 9999 YANG ONLINE NIE, SIAPA YANG PALING COMEL MESTI LIKE STATUS NIE KEJAP LAGI"

"SIAPA SAYANG ALLAH/NABI/RASUL/QURAN/MAK/AYAH SILA LIKE STATUS NIE...KALAU TAK SAYANG ABAIKAN AJE"

Hahahaha...amacam...pernah jumpa status keanak anakan macam tu??? gedik sangat kan...ish3...kalau korang salah seorang yang suka buat status gedik cenggitu...bawak2 insaf la ye...hahaha...kadang2 yang like tu senanya like sebab rasa ko gedik...kikikii

Nahhh...itu dia antara sebab2 ak rasa FACEBBOK nie ade aje serba tak kenanya....or bukan FACEBOOK yang serba tak kena, tapi orang yang menggunakannya yang pelik2...hahaha

Semalam sebelum berbuka ak berkesempatan tenguk rancangan JEJAK RASUL siri dokumentari yang memang ak suka sepanjang Ramadhan tiap tahun...n semalam ada menunjukkan tentang Baitulmaqdis yang ramai antara kita tahu itu tempat suci bagi Umat Islam, Kristian dan Yahudi. Walau bagaimanapun, tempat tu dah dikuasai oleh pihak ISRAEL sepenuhnyaa...huhuhu...tapi apa yang aku nak kongsikan nie adalah tentang "TEMBOK RATAPAN BAGI ORANG YAHUDI" yang diorang panggil "WALL". Sepanjang rancangan tu, diorang ada terangkan yang penganut2 YAHUDI akan pergi ke "TEMBOK RATAPAN" dan menulis disehelai kertas mengenai ratapan atau apa sahaja luahan yang ingin diceritakan. Bagi mereka ianya dapat disampaikan kepada Tuhan secara terus.


Persamaan kita dengan orang Yahudi nie adalah menulis dan meratap di "WALL aka TEMBOK RATAPAN". Bezanya cara kita adalah dengan menggunakan media sosial dan membiarkan semua orang melihat ratapan kita manakala mereka pulak menulis di atas kertas dan diselitkan di tembok itu yang mana hanya mereka dan Tuhan yang tahu apa yang ingin dicerita dan diluahkan. Inilah yang aku maksudkan eksklusif tadi tu.

Sedangkan pihak YAHUDI sendiri meratap secara EKSKLUSIF...tapi kebanyakkan kita meratap secara membabi buta sampaikan kadang2 AIB SENDIRI pun ditulis di WALL FACEBOOK tu...kononnya hendak menagis simpati....

Kadang kadang dalam tidak kita sedar, kita sendiri tengah mengikut apa yang diajar oleh agama YAHUDI tu....guna facebook tu ok tapi gunalah secara berhemah...x perlu kejap2 5 minit sekali diupdate status yang bukan2. Kalau perkongsian ilmu tu Alhamdulillah ada jugak manfaatnya, tapi kalau sekadar drama ala2 ratapan anak tiri tu...rasanya baik diambil wuduk dan solat...doa kepada Allah saja..tap perlu dicanang satu dunia apa yang kita rasa.. betul tak.

potpetpotpet : dah masuk 10 ramadhan terakhir...sedeynyaaa

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...