Bazaar Ramadhan Pertama

Wednesday, July 17, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..hari nie diberi kesempatan dan keluangan untuk berkunjung ke bazaar ramadhan dekat kawasan rumah ak ni...before this x pernah pergi lagi. Kiranya ramadhan tahun nie..tadi baru first time berkunjung ke sana..

Kalau sebelum2 ni ak yang jadi peniaga..tapi tahun nie ubah gaya bila ak pulak jadi pelanggan. Tahun2 lepas memamg tiap ramadhan insyaAllah ak akan tolong mak meniaga dekat bazaar ramadhan...kira jam 4 petang tu dah mula pacak payung khemah niaga dah...niaga la sampai jam 8 kiranya...sampaikan kekadang tu dah berbuka pun still ada org lagi tau....customer xkan nk marah kan..tp usually time2 cenggitu kasi free je..yelah tinggal sikit aje pon kann

Tahun ni mak da stop niaga...da xlarat katanya lagipun da xde orang nak tolong. Kalau dulu ade ak ke..adik ak ke..akak ke...kire ade la jugak yang bantu..tp tahun ni semua pakat kerja...busy xde masa semua..huhuuu...so kiranya tahun nie stat pencen dari meniaga la..hahaa

Cerita pasal bazaar ramadhan ni...sepanjang ak meniaga n jadi pelanggan la...mesti ada drama jejak kasih , aksi bersiar2 , aksi potong turn n pertunjukan fesyen yang ntah ape2 ntah...

Drama jejak kasih contohnya..tadi...xyah cerita orang lain laa..ak cerita pasal diri ak sendiri aje kan..hahaha...ak pegi bzaar ramadhan sesorang je pon...mak ak malas join...so kirim kat aku jelah..nak dijadikan cerita sepanjang jalan kat bazaar ramadhan tu mesti akan ada yang menegur ak..yelah kenalan niaga..kenalan mak ak..jiran2 n kengkawan..

Mak ak ni memamg ramai kawan..orang niaga kan..so ak ni pulak anaknya..so bila nmpak ak terus la disapa tanya mana mak...mak buat apa..x meniaga ke..blablablaa...waduhh..banyak sungguh soalan..hahaha..terpaksa la jawab dengan penuh hormat gak..then jumpa kengkawan..wohh..wajiblah sesalam tetepuk bahu bagai..da terstop ditengah2 kesesakan laluan orang ramai..boleh pulak kitrg buat sesi soal jawab like2 tv9 tu kann...tanya ehh ko buat ape sekarang...kerja mana..da ade orang rumah ke...blablablaa...dan kami ibarat helloo..korang nak lalu..lalu...xyah buat muka annoying dengan kitrg..hahaha..walaupun memang sewajarnya kitrg ni dpt baling kasut sorg satu..kikii

Aksi potong turn or Q pulak memang boleh buat orang yang berpusa hilang kesabaran..nak2 yg potong Q tu golongan yg x berpuasa..hahaha...kita beratur kemain lama..tetibe org lain dapat dulu...mula panas hati kan..so mula lah kita nak serang peniaga tu..buta ape..siapa beratur dulu..x reti meniaga ke...erkk..sebagai seseorang yang ada pengalaman berniaga..kekadang salah kita jugak..slowmotion sangat haa...kekadang tu peniaga da nak bagi kat kita tapi dah kita pulak macam buat2 sibuk..layan drama jejak kasih dengan orang sebelah..so peniaga kasi la kat org lain yg da siaap hulor duit dulu...ahakk...

Pertunjukan fesyen..owhh..yang ni ikut trend semasa..kalau dedulu trend pakai baju adik amat popular dikalangan gadis2, kire sebagai peniaga memang terseksa jiwa raga lahh...kekadang tu mak2 orang pun sama pakai baju anak..bagus jimat family nih..pheww...trend terbaru ak tenguk still ade je pakai baju adik..tapi extra seluar adik sekali..haiiyoo peha batang balak ada hati nunjuk like2 peha wondergirls haabaq hang..pheww...sian lelaki2 yg pegi bazaar..tenguk dosa..kurang pahala posa..tapi x tenguk..emmm emm hahaha..lolll...hampeh semua itu..cisss

Tapi itulah yang kerap berlaku di bazaar ramadhan x kira la kat mana pun..situasi2 mcm tu mmg berlaku kan...so kita kena banyakkan bersabar la kiranya yaa

Apa2 pun..bila pegi bazaar ramadhan sila jangan ikut nafsu..ikut perut..tapi berpada2 la yaa...jangan beli juadah tu nanti macam dah boleh buat meniaga balik...

Potpetpotpet : alhamdulillah dapat beli taufufa..wajib ada tu..ihikk

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...