Penipuan Penjual Produk Kecantikan

Sunday, June 02, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...


Entry nie bukan bertujuan nak menyentap n menyindir sesiapa tapi cuma sekadar luahan rasa hati yang kian annoying dengan situasi semasa di Facebook terutamanya...

Al-kisahnya kat facebook makin ramai usahawan muda aka kengkawan facebook ak yang mula menjinakkan diri dalam dunia perniagaan secara online. Alhamdulillah, bagus tu....tapi masalahnya perniagaan yang diorang join nie semua nya sama...jual produk kecantikan, jual sabun itu ini....dan akibatnya timeline ak penuh dengan gambar2 promosi jualan produk kecantikan tu, tu belum lagi dengan gambar2 testimonial berjaya yang sah2 ak tau itu semua sekadar photoshop semata...haishhh...

Ak tak marah diorang nak jual produk cenggitu...jual lahh, itu mungkin punca rezki diorang, tapi yang ak marahnya ada unsur penipuan kat situ...penipuan macam mana...emmmm....ok, katakanlah ak jual produk sabun A...siap tunjuk testimonial sebelum selepas lagi...sebelum hitam legam dayang senandung punya style..selepas ammboii mulus bak puteri salju....tapi masalah hakikat dan realitinya still dayang senandung dengan sedikit gunung berabi bertaburan di kulit wajah...

Ini realiti...ak ada sorang kawan yang pernah jual produk2 cenggini dulu..sekarang nie ak nampak die da tak jual dah...memula ak suspek ok laa..myb berkesan la kot sebab ak sendiri da lama x jumpa dia...then tetibe keluar gambar testimoni dia...sebelum n selepas.. Ya Allah, kalau bab photoshop xpayah nak menipu dengan ak....myb sebab dia still amature...memang nampak sangat photoshopnya..gambar sebelum tu teramat legam...n gambar selepas tu pulak..adehhh....Nak dijadikan cerita, beberapa bulan lepas tu ak jumpa dia...erkkk....kawah gunung berapi di mana2...sorry to say, its reality n it show you already lie to your customer...

Serius ak tak suka cara orang berniaga atas dasar keuntungan macam nie... If nak berniaga, kejujuran tu penting, bukan main jual je produk2 dengan testimonial yang entah apa2...Paling xleh blaa..diri sendiri tak guna pun produk tu, tapi gigih jaja kat fb cakap guna n siap buat statement berkesan rugi sapa tak try...

Maaf sekali lagi pada sesiapa yang terasa, tapi sebagai salah seorang yang mungkin terpedaya dan kian annoying, korang tak terasa bersalah ke???? Lagi satu..produk macam pil2 tu....yakin 100% ke produk tu selamat n tak bawak kesan pada pengguna..Korang jangan la jadi penjual yang berhati buta...tahu jual je dengan ayat supplier itu selamat..ini selamat...please consider keselematan pengguna korang dulu... N pada pengguna n bakal customer macam ak nie, korang jangan la cepat sangat terpengaruh dengan semua benda2 macam nie...produk kecantikan memang bersepah sangat kat pasaran sekarang nie...jadi sila hati2 n kalau boleh buat la research sikit sebelum korang nak beli...bukan apa, ini untuk keselamatan diri korang jugak kann...

Akhir kata dari ak....tolonglahhh jangan lupa pandang cermin...kalau kulit sendiri tak elok macam testimonial yang dkatakan...agak2 sesuai ke korang promote produk yang tak memberi kesan pada diri korang dulu.. Bagi ak, lebih baik kulit sihat dari...emmmm....no komen bebehhh

potpetpotpet : minta maaf lagi sekali kalau ada yang terasa... ;P

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...