Nak Share Ke Tidak??? What Shoud I Do???

Tuesday, June 18, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Dalam dua minggu lepas ak baru je update akaun Flickr ak, kalau ada yang xtau..akaun Flickr tu adalah akaun perkongsian/simpanan gambar dari pihak Yahoo. Bagi yang ada akaun Flickr, korang boleh upload semua gambar dan simpan dalam tu sehingga 1Tera kira dalam 200ribu+++ keping gambar la korang boleh simpan...banyak tu kann.


Ak godek2 bersih2 lappy nihh, tetibe rasa semak pulak..then ak perhati banyak gambar yang ak simpan dekat dalam lappy nie hilang...so ak ambik keputusan nak simpan je kat dalam akaun Flickr tu..lagipun rasanya lebih mudah kalau ada kawan2 ak yang nak mintak gambar tu kann, suruh je diorang pegi kat akaun Flickr ak n download sendiri..pandai2 hidup orang cakap..hehehe.

Tapi yang menjadi masalah ak sekarang ni, lepas hampir dua minggu, ak rasa ak dah upload dalam 100++ gambar dahh..tu pon sebab line slow, kalau tak lagi banyak ak dah simpan dalam tu...tapi bila ak fikir2 balik...SELAMAT ke???

Persoalan SELAMAT dekat sini bagi ak ada dua....

1: Selamat ke akaun aku tu, xde orang ceroboh ke curi gambar?
2 : Selamat ke aku di akhirat nanti, kena bersoal jawab ke tidak?

Untuk soalan pertama, hemmm..walaupun ak bukan artis ke ape benda, tapi ak still x selesa kalau ada orang yang ak x kenal guna n ambil gambar tanpa kebenaran, nak2 pulak yang ak upload tu ade gambar kawan2 n family ak sekali... Manalah tahu ada yang berniat jahat, disabotajnya dibuat fitnah itu ini...hemmm, terasa macam tak selamat la pulak...adehhh

Soalan kedua..yesss, yang ini memang berat, SELAMAT KE AKU DI AKHIRAT NANTI...kita semua tahu ajal maut ditangan tuhan, andai kata ditakdirkan ak pergi menghadap Illahi kejap lagi, esok lusa...siapa tahu kann...then macam mana pulak dengan gambar2 yang ak share dekat dalam Flickr tu???? Macam mana kalau gambar2 tu penyebab ak diseksa berat diakhirat nanti. Family ak xde yang tahu ak ada akaun tu, kalau tahu pun diorang xtahu password n email ak...huhuhu...terasa sangat tidak selamat sejujurnya.

Kalau korang perasan, akau Facebook ak memang xde gambar, cuma ada 2 keping gambar je..satu gambar profile (muke aku) n satu cover page (pun muke ak dengan kawan2). Itu pun sebab bagi syarat, senang nanti kawan2 kenal...xde la terbengap2 nak cari tau sape aje gune gambar kartoon nihh. Macam ak sendiri ade ramai je kawan guna gambar kartoon, dengan nama semua kemain korea...da kompom2 ak x kenal..sekali dibelek2 album..wohhh minah nii..mamat tuuu...so xmau la susahkan kawan2 ak nak kena belek2 album semua, cukup satu gambar, diorang dah kenal kann...

Before this ak banyak kongsi gambar dekat facebook...Habis semua gambar yang ak snap dengan kawan2 ak share dekat dalam facebook, yelahh senang kan kalau nak kongsi gambar, boleh main tag aje..x payah nak tunggu passing2 pendrive bagai..lagi pun most of my frenz always said "nanti tag dekat facebook k"...nahhh....tu diaaa, senang semuaa...xpayah nak gaduh2 rebut pendrive. Tapi bila ak dah tersedar terlampau banyak gambar kawan2 ak yang terdedah auratnya, ak delete semua gambar n album dalam tu. Bukan apa, ak tak mau ak jadi punca diorang dapat dosa free...mesti ramai antara rakan2 ak yang turut tenguk gambar diorang, so dalam masa yang sama dosa diorang bertambah, ak yang share ni pun bertambah jugak.. Ya Allah, xmau laa dosaaa je yang bertambah, pahalanyaaa..hemmm...tak kan nak tunggu Ramadhan pulak kann...

Akaun Instagram, yes ak pun ada jugak akaun instagram , tapi most of the picture that I share on that account semuanya random...memang agak payah nak post muke ak nihh (sedar x ensem mana haii..hahaha) . Most of the time I post the nature, the food (ak x mereng k ;P ) or stuff that i love...kekadang ade jugak laa wajah ayu ak nie haaa....tapi xde la sampai tayang body macam most of the instagramers punya hoby sekarang nie...Guys n Girls sama je ak tenguk..yang guys pantang pegi Gym WAJIBlah snap gambar after bergym...tayang body keketul (wohhh ak jeless sebab ak cekeding..muhahaha) n Girls...uhhh, no komenn...baju adik jugak dipinjamnya....adehhh

So how is it, korang ade terfikirkan soalan 1 n 2 macam ak fikir tu tak??? SELAMAT KE KITA??? Media sosial kadang2 memang boleh jadi soSIAL...kena hati2... Bagi ak nak berkongsi tu tak salah tapi kena fikir jugak pro n cons nye kannn....penyudah cerita, ak still bler samada nak tutup akaun Flickr or tak sebabnya akaun Flickr ak tu PRIVATE...xde sape pun boleh usha gambar2 dalam tu...just me my self sajooo...Korang rasa, patut ak tutup ke tidak sebab paham2 jelah gambar dengan kawan2 semua ada tuu...But ITS PRIVATEEEE....NO ONE CAN SEE THAT PICTURE....

ANY IDEA???

Potpetpotpet : Setiap tindakan ada akibatnya, kalau nak buat jahat..sila ingat KEJAP LAGI ANDA BOLEH MATI....

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...