Hujan Nie Bisinglahh

Wednesday, June 12, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

What a cold night....dari petang tadi hujan tak henti2 sampai ak nak study pun jadi malas (alasan detected...muehehehe)... Bila hujan2 cengini mula la rasa lapar tu memuncak2 sesangat....ari ni pulak ak x makan nasik langsung...phewww...sadisss...x sabar tunggu siang nak makan nasik...muahahaha....seandainya ada nasi putih, telur mata dengan kicap sekarang...perhhh....dap uhh.. ^^

mengucap panjang ak pandang gambar nihhh...gilaa selekeh..hahaha


Hujan...bila ak tenguk hujan ak teringat waktu kecik2 dulu ak x suka hujan terutama bila ak tengah baca buku. Dulu family ak sewa bilik je dekat belakang rumah cina, rumah tu pulak guna atap zink...so bila hujan memang bunyi die meriah sangat kann....dan dah nama pun budak, asalkan hujan n ak tengah baca buku ak mula marah2 cakap menganggu je.... Hujan Nie Bisinglahh....ak jerit tanda marah...perhhh jahat perangai, bunyi bising kann, tapi then mak marah sebab mak cakap hujan tu rahmat Allah, dosa ak marah2 macam tu....bila ak dengar macam tu, terus ak terdiam...sebab ak takut masuk api neraka sebab tuhan da marah aku..yelah ak cakap hujan menggangu kan...malam tu memang bibir ak duk cakap minta maaf je dekat allah time nak tidur...hahaaa...suci kan hati bebudak ^^

Bila dah dewasa sikit, ak semakin suka dengan hujan...pantang hujan mula ade je projek dengan adik ak. Kitrang akan pastikan setiap kali hujan lebat n air longkang deras mengalir, time tu jugak kami ak berusaha mencari kertas..x kiralah buku sekolah akak ke, majalah mangga mak ke...janji kertas n kitrang boleh buat kapal...main lumba bot kat longkang...hahaaa

Nak dapatkan kertas senanya susah tahu...time tu rasanya surat khabar memang ak jarang jumpa laa...yang ak nampak buku sekolah akak aku dengan majalah2 lama...kalau nak koyak buku sekolah akak kitrang, kitrg akan pastikan koyak muka surat tengah...muhehhe...xde la nampak sangat kesan koyakan tu..sebab nanti takde la takut kantoi dengan akak kitrg (tapi usually kantoi jugak ^^). Bila dah berjaya mendapatkan kertas, misi melipat2 dijalankan...yeayyy..bot kompom2 kitrg buat dalam 2 or 3 sorg, sebab nak bekup kann...yelah kertas kena air nanti kan lembik..xbest la main sekali je..hehehe

Time hujan2 tengah lebat tu jugak, kitrg redah main air deras yang megalir kat longkang (longkang kecik ye, bukan longkang utama yang besarrr tu...bahaya ye adek2....AWAS). Yang xleh blanye time kekcik dulu, peraturan dia siapa sampai hujung longkang dulu die menang, tapi dah nama pun longkang kecik...bot yang kat depan mestila sampai dulu kan...adehhh...tapi bebudak, xkisah sangat janji dapat main hujan..hehehe...

Bila tengah syok2 main hujan tu, selalunya akak kitrg dah buat aduan rakyat kat mem besar aka mak kitrg..ape lagi, bila mak dapat tau je kitrg main hujan..perhhh...siap becekak pingang panggil suruh masuk rumah cakap nanti takut demam. Emmm...perangai ak ngan adik ak memang sangat nakal, xde dengar nasihat...main jugak...selagi mak tak datang tarik telinga heret masuk rumah, selagi tu main hujan haa...

Bila dah dua tiga kali amaran diberi n kitrg buat do nooo jerrk...ape lagi mak mula main hujan sekali laa..hahaha, maksud ak mak mula hambat kitrg dalam hujan tu suruh masuk dalam rumah, bila dapat je...piap laa peha ke, telinga ke..kompom merah sebab kena pulak...hahaha...dah masuk terus dipaksa mandi sebab nanti takut demam...emmmm....da mandi wewangi masuk tenguk tv macam xde ape2 pun jadi...

Esok pagi tu, bila bangun nampaknya mak kitrg yang demam..erkkkk....tak pasal2 mak pulak yang demam...tu laaa, da main hujan xmau mandi..kan da demam..muhehehe...sorry mak....sian mak xpasal2 mak pulak yang demam kan...Time cenggini akak kitrg kompom akan bagi sedikit leteran...gara2 perangai kitrg, mak pulak yang demam...hemmmmm...sedeyy2, rasa la insap tu sikit....tapi kejap laa haaa, kejap sangat....sebab ape, kalau pagi tu mak demam n petang tu hujan..kompom kitrg turun main hujan lagi...hahaha..nakal sangat kan...

potpetpotpet : moga mak sentiasa sihat sejahtera dan dilindunggi Allah S.W.T  sampai bila2 ^^ 

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...