Bergaduh Adik Beradik

Friday, June 07, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Sambil menghirup secawan dua teh bujang nihh....ak ambik kesempatan update blog kejap....tahu tak tetibe ak rasa rindu nak bergaduh dengan adik beradik aku...hahahaa, yes memang giler kann...tapi serius tetibe rasa nak bergaduh plak...main penumbuk sedas dua...


aiiiseeyyhhh, nie time umur ak 5 tahun asenye nihh...

Aku ada 4 adik beradik, ak anak ke-3 tapi sulung lelaki laa....dua akak ak dah kawen pun...n adik laki ak sorang lagi umur 21 tahun nihh...sudah berawek diaa....ak je solo molo single mingle lagi...silap aribulan, ak ase adik ak kawen dulu...hahaha

Dedulu waktu kecik boleh dikatakan memang kerap la kitrag gaduh...tapi budak2 kecik kan, biasa laa...gaduh2 baik...macam gaduh kawan2, xmau kawan xmau kawan..last2 pegi kedai beli aiskrim sesama jugak kan...hahaha...ini adik beradik lagi laa...

Beza jarak umur ak dengan akak ak yang ke dua tu 6 tahun...mak ak cakap ingatkan dah xde dapat baby baru dah...time tu dapat 2 anak perempuan je, bapak ak plak teringin beno nak anak lelaki...so bile dapat ak, ehemmm..pepaham jelahh jadi hero yang sentiasa dicemburui akak ak..hahaha...time kekecik dulu memang ak suke giler gaduh ngan akak ak...

Tiap kali gaduh, selalunya ak menang jugak...sebab ape...sebab akak ak kan perempaun, rambut diorang panjang, so asalkan begaduh memang ak bergayut kat rambut diorang...sampai menangis2 la dibuatnya...hahaha, tapi bila bab kena marah...parent ak x pilih kasih...ak kena, akak ak kena..tapi akak ak kena beleteq extra laa..kikikii....sian akak ak, sory kak long, kak ngah... ^^

Ak selalu berangan nak ade abang, tapi dah ak sulung for sure la ak xde abang kann...tapi best jugak senanya bile ade akak ni...kakak ak yang sulung tu belajar sampai darjah 6 je, dia terpaksa berenti sebab nak jaga ak ngan adik time mak ak keluar kerja, time tu kitrg hidup memang susah...mula2 ikutkan akak ak belajar je, tapi bila dapat tau ak ngan adik ak kena dera kat rumah pengasuh, so akak ak ambik keputusan nak jaga kitrg time mak keluar kerja....nampak x pengorbanan ak aku tu macam mana...hanya Allah yang mampu balas...

Selalu, bila nak tidur memang akak ak nie la rajin bacakan buku cerita...ak sampai sekarang ingat lagi cerita yang dibaca tentang pengembaraan dua orang budak kecik dengan kerusi terbang, buku tu kaler merah...hahaha, tapi sayang ak x ingat pulak tajuk dia...Asal malam b4 tidur memang rutin akak ak tepuk2 dodoi2 kitrg sambil baca buku tu...fev giler...bila kitrg demam pulak, dijelung dengan air asam jawa kat kepala ni haa...sob3, bila kenang balik..sedey2...

Tapi syukur, akak ak sekarang da kawen pun siap dapat 2 anak buah yang superb gila2 macam pak lang dia...gila bergambar, hahaha...sorang lelaki sorang perempuan...bila akak aku da kawen, memang kompom jarang2 la kitrg nak gaduh2...kalau gaduh pun myb time raya, tu pun myb pergaduhan antara akak sulung ak dengan kak ngah...berebut pinjam tudung laa, kasut laa..biasa la perempuan..hahaa

Adik ak plak...hemmm, dah dia pun lelaki...umur plak 2 tahun je beza dengan ak..memang kepala giler2 la kann...adik ak time kekecik badan die cubby giler...ak suka arah dia buat itu ini...ntah ak rasa ak dulu seorang abang yang sangat kejam lagi suka mengarah asenye..hahaha, nasibla adik ak ikut je, xde banyak soal..tapi most of the time adik ak memang buat ikut kerelaan hati..erkkk, itu sebab taktik ak berjaya menghasut dia..hahahaa...contoh ak cakap kalau dpt makan icecream pepetang kan sedap..mule dia nak makan jugak kan, so hasilnya..ak suh die pegi kedai beli icecream utk dia, n pada masa sama for sure untuk ak skali..kahkahkahh...

Dengan adik lelaki ak nie gaya kitrg gaduh memang ganas...sangat WWF punya style...ape jenis barang je kat rumah tu yang kitrang x pernah jadikan senjata...nasib laa pisau semua tu kitrg x buat pedang...aiiyooo....Dedulu pantang gaduh, kitrg bukan stakat main penumbuk penerajang, tapi kayu hoki, kaku besbol, racket tenis semua balun....bab lebam tu x payah cakap...tapi xde darah2 laaa...walaubagaimanapun...still tahap keganasan adalah level WWF...

Time kekecik ak ngan adik ak ade pot melepak kitrg sendiri...depan kedai mainan Poh Kai...hahaha, sesuai dengan nama kedai tu, selalunya kitrg akn memokaikan duit mak kitrg kat kedai tu...kedai tu kat depan pasar je, so every morning memang rajin ikut mak pegi pasar...tolong angkat barang, upahnya dapat la sorang RM2...soooo...RM2 tu selalunya kitrg akan belanjakan dekan mesin mainan yang kitrg panggil TIKAM-TIKAM...mesin yang ade bebola pastu dalam die ade la mainan bodo2 tu..haha...yang bestnya, taukey kedai tu still ingat kat kitrg, ari tu pegi pasar tu..saja la lalu tenguk2 kedai...n taukey cina tu still ingat n cakap "waa, sudah besar rr you dua orang, dulu kecik2 selalu pagi2 datang sini main2"...hahha...tersenyum bangge jap ak ngan adik ak...kikikiii

Apa yang best gaduh adik beradik nie satu je...bila gaduh2 tu..memang luah perasaan x puas hati semua caralahh...habis A to Z kitrg setel time tu...bila dah reda tu, buat macam xde ape2 kesalahan pun...xde drama pun berlaku...tu pasal parent ak naik nyampah bile kitrg gaduh..lantak kau nak bertumbuk, janji jangan pecah pasu bunga, calar kereta semua suda..hahahaa...kannn....

Ak x dapat bayang kalau adik bradik ak xde...syukur Allah kurniakan diorang dalam hidup ak....seronok ade adik bradik ni..nak2 kalau adik bradik ramai..macam2 ragam kan, bila dah besar2 cenggini memang sibuk memasing....so da jarang nak gaduh2 dahh...kalau gaduh2 bila da besar nie masalah tuu....kena satel bebaik takut nanti jadi macam drama tv plak...x mengaku sedara bagai.. Ya Allah mintak dijauhkan la semua tu kann....

Korang plak, amacam...ada rasa rindu tak nak gaduh dengan adik bradik korang, memang kadang2 kita rasa sakit hati...x puas hati semua, tapi bila dah darah daging tu, memang lain jadinya kann...ko buat la macam mana pun, memori waktu kecik2 bersama still terbaek...

kenangan bersama arwah nenek , Al-fatihah... yang didukung tu sepupu ak.. ^^

potpetpotpet : rindu baiiii zaman kekecik

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...