Berpukong tu adat orang banjar lahh

Thursday, April 11, 2013 Nizam Riadzi 2 Comments

Assalamualaikum...


Baru2 ni kecoh dengan gambar n video yang kononnya seorang bayi telah didera di Taska.... ak tenguk video tu...erkkk...jadahnya dera..itu namanya menguring anak aka menidurkan bayi....dalam bahasa banjarnya berpukong...


Berpukong ni adalah antara adat orang banjar dalam menidurkan anak....dengan cara ni bayi yang hendak ditidurkan ak lebih ngenyak , lena n lama tidurnya...x payah mamipoko pun lena tidur die....

Sebab ape die tidur lena...sebab bayi ni akan rasa selesa sebab terasa macam tidur di pangkuan ibu dia....
Masalahnya sekarang ni..orang kita yang suka sangat menyebarkan sesuatu yang tak sahih tanpa usul periksa...itu namanya fitnah n fitnah tu antara dosa besar...

Ada jugak orang pertikaikan tak mati lemas pr tercekik ke budak tu nanti...InsyaAllah...x lemas budak tu kalau tahu caranya...ikatan kena kemas n biar bayi tu betul2 selesa....sebagai bukti ak ni ha idop lagi...ak n adik bradik semua time kekecik dipukongkan macam ni....elok ja lenaaa....alhamdulillah idop lagi sekarang ni...thus my nephew pun semua ditidurkan gaya macam ni time kekecik...no hal ponn...
Yang penting sekarang ni..kalau nak sebarkan sesuatu berita tu biarlah sahih n ada bukti...ini sedap hati je menulis padahal realitinya berbeza...

P/S: im banjar too :)

You Might Also Like

2 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...