Kenapa Malaysia tak boleh buat???

Friday, March 15, 2013 Nizam Riadzi 1 Comments

Assalamualaikum...

Kejap tadi ak baru je tergerak hati nak tenguk movie ape yang bersarang dalam external hardisk ak tuhh...godek2, terklik satu muvie dari Hong Kong...wohhh, cite aksi...syok jugak la tenguk memalam ni kann...sambil2 minum Vitagen..muehehe....tengah syok2 tenguk tu, tetibe lokasi lakonan filem nie berubah ke Malaysia...mula2 dekat Jordan, biasa la kan aksi leletup kalau kat Jordan memang dah kerap sangat nampak dalam filem....but then dekat Malaysia..erkkk...


Mula2 tu ak bajet mesti lepas nie pegi ke Hong Kong ke, Singapore ke, Dubai ke...tapi not....rasanya dalam 80% cerita tu berlakon dekat Malaysia... Lokasi sekitar Kuala Lumpur n Putrajaya... Ak jadi macam...WOWWWW... tergamam jugak sebab nampak wahhh, cantek jugak bangunan2 dekat Malaysia nihh...terasa macam ak nak pegi jejalan je tenguk gambar dari filem nih.. Then, macam ak cakap tadi filem nie filem aksi...so mesti ade adengan kejar2, tembak2, tumbuk2, leletup bagai kan....n yessss...its in Malaysia wohhh...

Selalu kalau kite tenguk cite hasil anak tempatan (sory to sayy, but its true man), bile scen aksi kejar mengejar kat jalan rasa mesti ada la dalam 3 ke 4 buah kereta yang lalu lalang, itu pon nampak beno kereta tu dipandu alahai selow jeww...terasa pelik yang amat...then kalau dekat tengah2 bandaraya Kuala Lumpur tu mesti tetibe je jalan jadi lengang abiss...dah macam kena perintah berkurung pulak. But in this movie, it was not...superbb....kereta macam biasa, bercerongok habaq hang....jem tarak hinggat punya, but still diorang buat aksi kejar2 dengan penuh syokkk n feeling je ak tenguk... Then ade aksi tembak menembak dekat area Jalan Raja Chunlan asenye....bayangkan kereta tengah bersusun, tetibe ade aksi tembak menembak...so, korang rasa kalau orang kita yang buat filem tu agak2 ade tak aksi tetibe semua orang menjerit terlolong lari2 sebab terkejut ade tembak menembak..guna rifle plak tuhh....ak rasa, nopeee....x hadoo... Dalam cite nie tadi, semua yang ada bergelimpangan lari keluar dari kereta...dah macam kena kejar dengan Godzila je semua...nice wehhh...

Aksi yang kita selalu nampak dalam filem Hollywood or cite2 aksi Jacky Chan...aksi kereta bedebuh masuk dalam shoping mall bagai... Yeahh, SEPHORA ngan PAVILION wajib jadi mangsa dirosakkan dalam cite nihh... Dengan polis bersepah, dengan helikopter bagai...tu belum masuk bot semua tu lagi... Waktu ak tenguk cite tu...ak tenguk satu2 pelakon die...ini pelakon Malaysia ke Hong Kong...if Malaysia memang superb lahh....n it was not...tu pelakon Hong Kong...hemmm, yelahh..mane la tau kan kot2 ini cerita buatan anak watan tapi tak difemeskan sebab cerita dalam bahasa Mandarin...

Bila dah tenguk cerita ni, ak tertanya2....kenapa orang kita tak boleh buat filem aksi yang betul2 beraksi macam nie ye??? Sebab peraturan yang ketat dari pihak finas ke??? or mungkin bagi ak bajet yang x kesampaian....so, buat ala kadar cukup, selitkan sikit unsur komedi...jemput la artis2 dalam rancangan lawak bagai2 tu...dalam 3, 4 jutaa...masuk paper tulis PECAH PUNGGONG...walllahhh..

Minta maaf sekali lagi, ak sebenarnya bukan tak sokong industri filem negara tapi ak dah jemu lahh.. Jujur cakap sekarang kalau cerita Melayu memang ak memilih habis bila nak tenguk dekat Wayang...bukan apa, xmau la rasa macam...dohhhh, buang  masa ak je....baik pegi karok...hahahaa...Filem2 anak tempatan banyak yang dah makin maju, tapi still ade terlekat dalam satu perkataan STEREOTAIP...erkkk, toi ka ak eja wehh... huhuhu... Filem bermusim, musim hantu, musim dari novel, musim lawak bodo, musim ahh bebagai lahh...

Cerita Melayu yang ak minat buat masa nie adalah dari hasil tangan pengarah Mamat Khalid dengan arwah Yasmin Ahmad....dua tu je ak rasa macam ade uhmm sikit...yang lain...erkkkk...sorryyy... ^^

potpetpotpet : teringin nak tenguk konon2 macam mana gamaknya jambatan pulau pinang runtuh sebab diserang obor2 rasaksa..erkkkk....banyak tenguk katunn nihh..hahaha

You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...