Aku dah nak kawen

Saturday, March 30, 2013 Nizam Riadzi 2 Comments

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...setiap yang hidup telah dijanjikan dan disediakan pasangan2 yg tersendiri dan itu janji Allah kepada semua hambanya....


Ehemmm....kemain tetibe pasal kenen2 jodoh2 plak entry ak nie kan..muahaha...ekceli senanya nak la cite ak nie baru je tamat khusus kawen td haaa....yeayy...so kirenye ak dah bersedia untuk melangkah ke dalam peringkat alam perkahwinan..muahahaa...da nak.kawen upenye ak..Bila???? Erkkk..blom lagi, blom sampai jodoh agi asenye nihh.....si pemilik tulang rusukku ni pon belum munculkan dirinye haaa...

So, wassap...ak join kursus kawen kali ni atas dua alasan...satu sebab memang kursus kawen ni wajib....bukan wajib dalam al-quran nuh, tapi wajib dalam undang2 enekmen keluarga islam kat Malaysia nihh....kalau xde sijil kursus kawen...nt masalah plak nak kawen, alasan kedua adalah sebab ak nk elak dari kursus kawen yang dikhabarkan makin payah akan datang..ura2 kekonon masa untuk khusus akan ditambah, siap ade ujian komputer bagai....so for sure yuran pun mahal nt...demi mengelak semua tu, ak join la kursus kawen kali ni yg dikatakan terakhir sb pasni ade ujian suda..hahaha...kire nak slamat diri n mase serta duit la nih..muahaha, janji dapat sijil n ilmunya sudaaa...

2 hari ak join kursus kawen ni n sepanjang 2 hari nj mmg macam2 yang ak belajar...ada adab-adab yang perlu bagi kita2 yang baru nak nikah nihh, ada prosedur nk kawen, cara2 bersetubuh, cara nk berpisah..itu ini dari A smpai Z memang berguna la ak ase...penceramah pun syok2...

Ari ni last day kirenye ari ke 2 la ni...kalau nk tguk video ringkas ak..leh join keek n cari nama ak "quenizam" ...muke cecomel tu ak le tu naaa...muahhaha...senang2 KEEK QUENIZAM


Well, ak cuma nak simpulkan kat sini bila kita berkeluarga kelak kita nie tak kira si suami or isteri wajiblah tiada EGO n MENYOMBONG DIRI...dedua kena saling memahami n cuba saling lengkap melengkapi. Macam penceramah tu cakap, time bercinta KENTUT pun wangi, tapi bila dah kawen, bau KENTUT tu da lain macam... Suami terutamanya paling banyak main peranan, yelah kite2 nie kan khalifah keluarga yang perlu membimbing keluarganya...isteri dan anak2...so KESABARAN tu amat diperlukan. Isteri pun sama, kena selalu bertolak ansur dengan husben...xmau la majuk sokmo or datang bulan tak tentu pasal. Kalau terasa macam ada MASALAH, wajib berterus terang secara berhemah...dedua kena saling memahami apa masalah yang sedang dihadapi. Jangan pulak disimpan dalam hati or cuba mengelak dari masalah tu, bukan ape..sebab takut dipendam lelama BOM MOTAR plak yang terhasil... paham2 jelah, kita nie manusia...kalau dipendam lama2 jadi barah pulak kann...erkk, bukan barah penyakit tu..nie barah yang marah terover tu...aishh, pepaham sendiri la na..hahaha


Sepanjang ceramah tu memang gelak aje ak...gaya penceramah menyampaikan ceramah memang best, sangat santai tapi penuh dengan input2 dan mesej2 penting..boleh cite 90% gaya ceramah adalah 21SX...bukan 18SX lagi dah...hahaha...tapi kite semua dah besar kann, lagi pun memang perlu jugak dicerita benda2 XXX tu sebab ada benda2 yang kita tak tahu dalam rumah tangga rupanya perlu dan tak patut dibuat....ehemm, nak tau apa diaa...erkkk, korang g la kursus kawen tu sendiri..hahaha, bukan rugi pon...sijil tu kite gak nak guna kan...

Dan dalam masa dengar ceramah tu...ade la jugak duk blushing2 terbayang2 ape macam gayanya ak nanti bile nak kawen..aiicehhh...sape je nak kenen2 ngan ak nanti nih..muahahaha...

potpetpotpet : selesai satu stage, next stage jum...^^

You Might Also Like

2 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...