pelancong di negara sendiri

Monday, February 11, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Gong Xi Fa Cai, Xi Nien Qui Le...Angpau Lei Lai yaaaa....ahaahaaa, wokehh....gong xi gong xi to all Chness fren who celebrate this Chnes New Year...The year of Snake....tahun lahir ak tuu...hehehee
Apa yang menarik tentang Malaysia ni kan, setiap perayaan akan dapat cuti...paling koman pun sehari...n if sesape yg kena kerja or nak kerja time cuti tu selalunya akan dapat gaji double or triple kann...yeahhh...memang nice...time cuti2 cam ni gak laa, bg kaum lain yang x sambut CNY, masa ni adalah waktu yang sesuai untuk bawak family jejalan...dah jarang2 dapat cuti macam nie, rasanya memang x salah la kann nak jejalan...

Kebiasaannya kalau cuti perayaan besar bandar2 utama negara memang akan kurang tumpuan dik penduduk tetap, tapi menjadi tumpuan yang lain macam bagi kelompok pekerja asing yang menetap di Malaysia.


Yes...yang aku maksudkan semestinya warga indonesia, bangladesh, vietnam, nepal...etc lahh...ramai sangat. Waktu cuti macam ni mesti diorang pun nak jejalan kann...tapi disebabkan kehadiran diorang ni yang super belambak n bergerak secara berkumpulan menyebabkan warganegara atau senang cite orang kita yang nak berjalan sekali pun rasa kurang selesa...rasa kurang selamat katanya...

Yes, ak pernah naik bas awam yang masa tu cuma ak dengan sorang budak perempuan melayu je warganegara Malaysia...ni x termasuk pemandu bas tau...yang lain semua orang depa...kemain orang depa haa...hhehe...ok...siyes x selesa n menyebabkan ak mula berfikiran negatif....Bukan ape, paham2 jelah diorang majoriti bukan islam...so sedap jiwa minum arak dalam bas, kalau tertumpah macam mana...tak ke menyusahkan...dah tu sedap sedut kepam asap rokok...phewww...dalam bas airkon ok...sangat kurang hajar n tak beradab sangat bagi ak...

Tadi ak keluar jejalan bandar ipoh n yes, memang dah macam ak ni pelancong di bumi sendiri...terasa sangat ak ni orang putih...muahhahaa...sebab yang penuh tu nepal ngan bangla...muhehe...nasib baik ak jejalan bawak motor, cube bayang kalau ak naik bas...rasanya mau ak pengsan sebab terperap dalam tin sardin orang sana...erkkk, what i mean is...sempit dik non hoiii...

Satu perkara yang menarik perhatian ak lah kann...diorang ni memang jalan berkumpulan, tapi masalahnya xde bercampur lelaki perempuan macan orang kita tau...lagi satu diorang berjalan berpegangan tangan....yess, lelaki wit lelaki...kalau orang kita memang disaspek gay dah...tapi bagi diorang tak...itu just tanda persahabatan...lagi pun member ak pernah cerita, abang dia yang kerja kat negara sana cakap memang diorang macam tu....lelaki pegang tangan lelaki tu normal...if pegang tangan perempuan tu masalah...erkkk, negara kita pulak....tetttttt...yang halal dinegatifkan...tahniah...

Ak tulis ni bukan nak salahkan sesiapa pun sebab bagi ak sesiapa yanh duduk kat negara ni ada hak yang sama rata...pekerja asing berhak untuk berjalan2 dekat negara kita selagi diorang x buat kecoh n rakyat kita pun berhak bersuara rasa rimas dan x selamat dengan situasi tu sebab dah majoriti orang depa...so nak salahkan siapa kan..

Lebih baik kita berfikiran terbuka dan saling memahami...diorang kerja dekat negara kita kebanyakannya sebagai buruh binaan, operator kilang, orang gaji...itu ini yang mana kebanyakan rakyat kita sendiri tak mau bekerja...biasalah kerja tu dianggap sesuai untuk pendatang aje....sedar atau tidak, kalau diorang ni xde..sebanyak mana pun duit yang kita ada xkan mampu dibina bangunan tinggi2 melangit tu...yelahh, dah orang kita deman xmau kan....sory but realiti...Kita yang kononnya tuan tanah ni jangan lah kejam sangat, bila kerajaan dah beri cuti umum...biarlah diorang nak bercuti sama...lagipun xde la ekonomi kita macam statik je satu hari....aliran jual beli barang lagi hebat ade la kann...

Buat warga asing pulak khususnya indonesia, bangladesh, nepal, myanmar...etc semua....minta maaf, kami bukannya beranggapan korang ni menyemakkan suasana...not its not like that...you guys should understand our situation...we all just worry about our safety....doesnt mean we say u all bad or whay, but it just normal for a citizen felt like that...sama la dengan korang pun, mesti rasa x berapa selesa kan if ramai sangat orang asing ade dekat rumah korang... So i just wanna say, be polite...dont rude...stick with the rule...that all....
Win Win Situation tu perlu...kita ni memang tuan tanah, tapi bukan bermaksud kita boleb menjajah...tapi jangan biar pulak dijajah...erkkk...paham x maksud ak...if yes angguk kepala.... :3

Potpetpotpet : ari ni tenguk cite cina je ak...mak pun naik pening, nasib ak paham :3

Published with Blogger-droid v2.0.6

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...