Nostalgia Mak

Assalamualaikum...

Hari nie terasa betul jadi macam orang kampung balik...rindu dengan suasana kampung. Pagi2 lagi ak dengan family dah bergerak balik ke Gerik Perak. Dulu sebelum family ak duduk Ipoh, kitrg duduk kat sana...so kiranya ak nie orang kampung aje lah kann...

So on da way back to Gerik...the jalan and permandangan was so chantek...walaupun ade la jemm kejap kat area ape ntah...no komen, yang ak tau jalan raya highway...muahaha...tengah syok2 mengelamun memandang awan nan biru...ak pun sampai la kat tapak umah lama kitrg...pheww...xde ape dahh, umah pun dah ilang, yang ade just tapak je.... So, mak ak suruh pergi ke area sungai...dekat kawasan yang ak rindu sangat..sungai yang menjadi saksi bertapa seksinya ak time kekcik dulu mandi bogel secara berjemaah dengan sepupu sepapat..hahaha...rindu that moment woii...

Da lepak2 situ, mak cite la die ada tanam banyak pokok buah, pokok petai semua ada...so kitrg jalan2 je tenguk keliling kut ada lagi pokok mak tu n yes it was in there....sangat memorial lah bagi mak ak. Mak ak cakap, dedulu waktu mude n masih bergetah, mak ak suke tanam pokok...suke berkebun, yes memang sampai sekarang mak ak suka menanam pokok...kat rumah tu, segala jenis pokok buah ade...hahaa..kadang2 ak rimas jugak bila banyak sangat pokok nihh...tapi bila da besar, ade buah ak gak yang rembat...kuikuikuiii...

Tengah syok2 melayan perasaan tu, tetibe ade kenalan lama mak datang...katanya dia ternampak mak..so saja lah test try datang nak tenguk betul ke idak orangnya...kalau betul untung badan. Diorang berpeluk sakan, yelah kawan lamaa....so kitrg diinvite ke rumah yang dekat2 area situ je...x jauh sangat pun. Yeahh, rumah kampung...sangat panas membahang ya kalau waktu siang...biasa lah atap zink, tapi bunyi meriah budak2 bermain kat luar memang tak lengang....seronok je ak rasa...

Ehh, dah besar dah anak kamu...hahahaa...itu la ayat yang meniti di bibir setiap yang berkunjung menyambut kepulangan kami. Wahhh, memang ramai jugak kawan mak....so rezki kami, tuan rumah ajak makan terus, dah macam kenduri kendara..abis jiran2 yang entah dari mana datang tolong masak sama2...serius seronok sangat....dan yang pasti, memang ada je drama air mata....yelahh, bila jumpa mak ak, semua duk kenang kisah lama...haiiii....ak pun bler2 je, mana taknya...time tu ak bru umur 3 tahun mak ak cakap...so memang wajib la ak kurang kenal diorang.

Ada jugak budak2 yang baya ak tapi mostly badan diorang dah macam bapak2....kawan2 mak ak cakap, itu la geng2 ak time kekecik...hahaha, elok laa...kitrg masing2 x kenal or lebih sedap x ingat bila masa kami berkawan...so just bersalaman je...senyum2 gitu...

Lauk ringkas...ikan goreng, ulam jantung pisang, pucuk paku, sambal terung bulat...tapi rasa sedap dia lain macam...myb sebab ak dah lama tak makan makanan macam tu. Kalau dekat ipoh non stop ayam perbagai menu laa....xpon hadap pizza or mekdi..kengkadang kepsi pulak..elok sangat perangai kann... Dalam makan beramai2 tu, ak dapat rasakan bertapa seronoknya kalau dapat berkunjung macam nie selalu...seronok bila tenguk mak ak senyum sampai ke telinga dah...hilang masalah terkenang kisah lama...hahaa...bagi ak, bila tenguk mak ak senyum, ak sendiri dah rasa seronok...penat semua hilang dahh..tolak tepi..

Bila petang nak berangkat balik tu, berapa kali dipujuknya kitrg utk stay tidur semalam dua kat rumah diorang...tapi nak buat macam mna terpaksa jugak tolak sebab akak ak ade kerja sikit malam tadi...so memang xleh nak wat ape la kann...

Bila dah balik rumah....sampai ke malam tadi, mak still sembangkan pasal kenangan dia dengan orang2 kat kampung tu...hemmm, rasanya kalau masa boleh diulang mesti mak nak pegi ke waktu tu balik walaupun time tu hidup kami nie susah.... Hari nie, ak dapat memahami bertapa setiap waktu dan ketika tu akan membawa suatu pengertian yang begitu bermakna buat diri kita kelak... Tak kiralah waktu tu kita susah atau senang, tapi bila dikenang balik...ianya akan membuat kita berasa bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Setiap yang berlaku tu ada hikmahnya...tak gitu...

potpetpotpet : tahu tak brodband byk hari buat hall....cissss

Popular Posts