Sony Xperia Z saingan sengit Samsung Galaxy Note 2?

Saturday, January 12, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Kalau korang nak tahu, satu lagi tabiat ak sebelum tidur adalah membaca, ak jenis suka membaca blog2 yang ak dah subscribe kat google feed, so senang je walaupun offline ak boleh baca jugak...antara blog yang ak suka baca adalah blog berkaitan dengan teknologi, auto, or pembangunan...kire korang boleh tangkap ak jenis sukakan kemajuan n inovasi kan...



Sejak 8 Januari lepas, dah heboh macam2 gadget berprestasi tinggi yang terbaru dipamerkan dekat CES2013 kat Las Vegas sana, if korang xtau ape itu CES2013, sila Google yerkk... Antara gadget yang ak nanti2kan kat dalam program nie adalah Sony Xperia Z atau lebih dikenali sebagai Xperia Yuga dulu b4 dikeluarkan secara rasmi.

Kalau nak diikutkan secara personal, sebenarnya Xperia Z direka untuk menyaingin kehebatan Samsung Galaxy S3 dan Iphone5 yang sedang popular, namun ada suara2 yang mula memperkatakan kehebatan handphone terbaru keluaran sony ini mampu menyaingi kehebatan phablet terhebat keluaran Samsung iaitu Galaxy Note 2.

The Opticontrast panel on Xperia Z makes images clearer when on and the screen blacker when off.

 Walau bagaimanapun, bagi korang yang gemarkan aktiviti lasak n pada masa yang sama suka ambil gambar tak kira masa nie macam ak la kirenye, handphone Xperia Z nie betul2 menepati citarasa kita or mungkin ak je kot....walaupun sebelum nie ak memang dah hampir mau angkat itu Samsung Galaxy Note 2....syukur x angkat lagi, sebab ak tenguk dari gaya kawan2 ak yang dah guna, xde la banyak sgt perbezaan Note 1 n Note 2, just design n beberapa fungsi tambahan je...sory Samsung fans boy....nie just pendapat individu ak je...hehehe

Back to Xperia Z, phone nie bersaiz 5"inch maknanya kecik sikit la dari note2...nice, ak mmg kurang gemar besar2 sgt nihh...payah masuk poket....tapi bukan saiz yang ak utamakan, ak utamakan keupayaan die untuk anti habuk n air....kire kalis habuk n air lahh....boleh snap dalam air lagi, itu paling utama bagi ak yang suka menggunakan smartphone sebagai camera berbanding camera compak..

bawah nie spesifikasi penuh xperia Z :

Water-resistant and dust-resistant, the Xperia Z smartphone is tough and sleek.

  • GENERAL 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - SIM 1 & SIM 2
  • 3G Network HSDPA 1900 / 2100
  • SIM Dual SIM (Micro-SIM)
  • Announced Exp. announcement 2013, January
  • Status Rumored. Exp. release 2012, Q2
  • BODY Dimensions -
  • Weight -
  • DISPLAY Type Capacitive touchscreen, 16M colors
  • Size 1080 x 1920 pixels, 5.0 inches (~441 ppi pixel density)
  • Multitouch Yes
  • - Timescape UI
  • SOUND Alert types Vibration; MP3 ringtones
  • Loudspeaker Yes
  • 3.5mm jack Yes
  • MEMORY Card slot microSD, up to 32 GB
  • Internal 16 GB, 2 GB RAM
  • DATA GPRS Yes
  • EDGE Yes
  • Speed HSPA
  • WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth Yes, with A2DP
  • USB Yes, microUSB v2.0
  • CAMERA Primary 13 MP, 4128x3096 pixels, autofocus, LED flash
  • Features Geo-tagging, touch focus, face detection, image stabilization
  • Video Yes, 1080p@30fps, continuous autofocus, video light, video stabilizer
  • Secondary Yes
  • FEATURES OS Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean)
  • CPU Quad-core 1.5 GHz Krait
  • GPU Adreno 320
  • Sensors Accelerometer, gyro, proximity, compass
  • Messaging SMS (threaded view), MMS, Email, IM, Push Email
  • Browser HTML5
  • Radio Stereo FM radio with RDS
  • GPS Yes, with A-GPS support and GLONASS
  • Java Yes, via Java MIDP emulator
  • Colors Black
  • - SNS integration
  • - Active noise cancellation with dedicated mic
  • - MP4/H.263/H.264/WMV player
  • - MP3/eAAC+/WMA/WAV/Flac player
  • - Document viewer
  • - Photo viewer/editor
  • - Voice memo/dial
  • - Predictive text input
  • BATTERY Standard battery, Li-Ion
Amacam korang tertarik tak dengan Xperia Z nie....tak tertarik??? no worry, lain orang lain citarasa kan...tapi macam ak kata tadi, disebabkan hp nie kalis air so ak xkan rasa risau lagi untuk bergambar dekat kolam renang, selalu kalau ambik gambar gune camera or hp mesti ak akan pastikan tangan x basah, then kena hati2 tahap karma punya sebab xmau basah...but now dengan adanya Xperia Z baru nie masalah ak insyaAllah akan dapat diatasi dengan jayanya...no more worry tentang hp jatuh dalam air da rosak....ini baru smartphone n berbaloi dibeli dengan harga beribu...toii takk, ape gune beli beribu tapi...tetttt....

Walau bagaimanapun tak dapat dipastikan lagi harga dia kalau dekat Malaysia tapi ak rasa mesti dalam lingkungan RM2K ke atas nihh...macam Note 2 jugak harga dia....kalau dekat pasaran antarabangsa myb akan mula dipasarkan mulai Februari, tapi untuk pasaran Malaysia rasanya mungkin pertengahan tahun nanti...so sempat lagi kalau korang nak kumpul duit kann....atau mungkin, korang nak tunggu Galaxy S4 yang dalam ura2 pengeluarannya pertengahan tahun nanti....so pilihan semua ditangan korang, yang mana satu....kita tunggu , lihat n pilih.... ;)

potpetpotpet: ak mmg pengguna setia SONY, from Vaio, to Gamers, n Phone

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...