Aku, Kerja dan Cita-cita

Wednesday, January 16, 2013 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Kalau waktu zaman sekolah rendah dulu, kita mesti akan diberikan buku ape ntah, lupe plak..tapi yang pasti dalam tu akan ditanya apa cita-cita kita...Kita nak jadi apa bila dah besar nanti. Jawapan popular mesti nak jadi Doktor, Polis, Askar, Peguam, Guru....yup itu top 5 jawapan bebudak bila ditanya nak jadi apa bila besar nanti...aku pun x terkecuali, ak letak nak jadi Bisnesman, Arkitek, Peguam, Doktor n Guru....yup memang itu je ranking yang ak letak....takde ubah2...dari darjah 1 sampai abis UPSR...itu je..


Nak dijadikan cerita, sebenarnya ak memang boleh jadi Doktor....sebab ak ditawarkan ke aliran sains...ade Biologi kan...konon2 dah jaya giler dahh, but then ak x minat nak bedah2 katak, ak tukar aliran...still Sains but Sains Kejuruteraan...wahh, gila2 nak jadi arkitek...cantekk kirenye...siap tambah subjek seni lagi sebab cikgu ak cakap if nak jadi arkitek kena pandai lukis2...muehehe...ak ambik n alhamdulillah memang lulus cemerlang result SPM ak...

Tapi, nak dijadikan cerita lagi, ak cuma dapat tawaran untuk panggilan ke 2 masuk kat matrikulasi, 2 tahun tahu dokk...time tu ak rasa macam owhhh dunia ak dah hancur, gulap gulita jee....cisssss, kengkawan yang dapat masuk for sure da xkenal ak time tu, yang x dpt masuk pulak parent diorang hantar ke Kolej2 swasta...well klass sikitt....ak pulak, hemmm...minta la jugak nak masuk kolej, tapi time tu mak ak susah....so ak abaikan aje...Ade satu malam tu ak p telfon bff ak, gegosip la dengan dia cerita pasal kedukaan hati ini....dijadikan cerita lagi, dia pujuk la ak masuk form 6, time tu ak rasa macam segan la jugak nak masuk, yelah kelas dah lama stat..ak plak x daftar pun lagi, but myb dah rezki ak kat sana..ak daftar jugak masuk form 6....

Masuk form 6 ak ambik aliran sastera...time tu cita2 nak jadi cikgu form 6 sebab gaya tenguk macam senang je mengajar....bagi muka surat berapa, suruh baca sikit2...esok2 suruh bentang apa yang paham...settel...muahaha....nampak tak pemikiran x matang ak time tu....nak pulak time tu ak dapat ura2 guru form 6 nie gaji die lagi mahal dari guru form 5 n kebawah...lagi berkobar2 nak jadi cikgu...

Ak hadiri ujian Medsi....hufttt, ak tak lepas peringkat saringan ke 2...nampak beno ak x layak jadi cikgu...sadisss gilerr, but Alhamdulillah ak dapat pulak tawaran dekat USM dan UUM....dekat USM ak dapat tawaran untuk subjek ape ntah...ak dah lupe, tapi pak cik member ak cakap subjek tu bagus sebenarnya....jenis perancangan bandar...cam tu la kirenye..ntah ak x paham...so ak abaikan dan ak terima tawaran UUM ak ambik bisnes study...yeahhh...nampak tak...cita2 pertama ak macam jadi kenyataan je...ak nak jadi bisnesman...memang giler berkobar2...

Time kat UUM memang ak belajar ilmu selok belok perniagaan n pengurusan secara reality, bukan sekadar dekat kelas tapi yelah realiti...ak handel itu ini...macam2 n dari situ la ak dapat keyakinan diri untuk memulakan apa yang ak dah jalankan sekarang...muehehe...

Cerita pasal pengalaman kerja, ak tak banyak pengalaman kerja sebab after form 5 ak masuk PLKN then terus sambung form 6 pulak...memang xde banyak sangat pengalaman kerja, tapi apa yang pasti bila ak masuk UUM, time cuti semester tu, memang banyak jugak la pengalaman ak...yelah dari duduk kat umah sampai 2-3 bulan baik ak kerja cari duit poket...betul tak...

Ak pernah kerja cuci pinggan dekat restoran, potong sayur dekat kantin kilang, jual bakso dekat kantin kilang jugak, jadi receptionist kat hotel bajet tapi sehari je..muehehe, kerja kat restoran makanan segera...n selebihnya banyak tolong mak ak je....Yup, dalam dunia pekerjaan memang banyak giler suka duka yang ak pelajari, ak dapat kenali perangai n tingkah laku ramai orang....tak semua orang ada hati yang sama...ada orang rupa macam penyangak tapi hati baik....ada orang muka macam malaikat tapi talam dua muka...

Sekarang nie ak dah pun berjaya jadi kuli dekat sime darby plantation...kat sini ak memegang jawatan exec kat bahagian perladangan...yup, memang ak paling muda dalam nie yang memegang jawatan exec...tapi cukup hujung bulan nie ak akan berenti dari bekerja kat sana sebab ak akan sambung pengajian ak ke peringkat yang lebih tinggi..InsyaAllah ak akan sambung Master dalam perniagaan dekat USM atau UUM....buat masa nie ak cuba2 nak dapatkan penginapan dekat USM, if x dapat nak tak nak ak masuk je UUM balik...paling teruk ak duduk je bilik member kan...jadi parasit kejap...kalau kat USM memang ak x kenal sesiapa pun...entah still thingking bout this....moge2 dipermudahkan toi tak... ^^

Bagi ak, kita semua ada cita2 dan kerjaya idaman....walaupun kadang2 aturan yang kita rancang tak menepati apa yang kita harapkan tapi perlu ingat kita cuma merancang, yang menentukan tu semuanya dari Yang Maha Esa....setiap perancangan yang dibuat untuk kita adalah yang terbaik...Kita boleh ubah menjadi lebih baik atau sebaliknya...takde orang lain yang boleh ubah fakta tu melainkan kita sendiri...

potpetpotpet : sayang nak berenti kerja tapi ak yakin akan perancanganNya

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...