Pekerja Bukan Pengemis

Tuesday, December 11, 2012 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Korang pernah dengar tak majikan kedekut or jenis liat nak bayar gaji pekerja. If tanya ak memang ak sendiri pernah alami sebab ape, sebab ak dari kecik dah biasa bekerja. Kalau nak cerita soal kerja dengan ak, Alhamdulillah insyaAllah ak boleh jawab tapi bagi sesetengah bidang jelah kan..jangan tanya ak bidang kedoktoran pulak..kelaut jadinya.

So, berbalik pada cerita aku tadi, kat sini ak nak tegaskan pada semua majikan kat luar sana yang PEKERJA BUKAN PENGEMIS. Memang diorang nie pekerja n hanya menurut arahan pihak majikan tapi kalau dah sampai tahap pekerja kena mengikut punggung majikan semata2 nak minta gaji yang selayaknya dia dapat rasanya tak patutkann.

Kes nie sebenarnya sedang terjadi kat kantin mak ak kerja dulu, now dah ade bos baru sejak mak ak stop...so pekerja kat sana semua bekas pekerja mak ak. Diorang dtg rumah n mengadu dekat mak ak masalah diorang. Diorang cakap majikan baru nie susah nak bayar gaji. Untuk makluman korang, gaji pekerja kantin mcm tukang masak, pembancuh air, cuci pnggan nie selalunya akan dibayar HARIAN...memang mak ak pun bayar gaji secara HARIAN dulu, but untuk majikan baru nie difahamkan memang bayar HARIAN jugak...but majikan selalu bagi alasan xleh bayar...xde untunglaa, xde duit kecik laaa..itu ini laa..paling sadiss, selalu mengelak bila time nak bayar gaji..LOLLL

Situasi macam tu bagi ak adalah satu kes yang sangat hampeh...pekerja kantin mana la nak tau pegi buat aduan kat jabatan buruh bagai...diorang nie memang jenis tahu buat kerja diorang je..janji dapat rezeki halal...masalah sekarang nie pihak majikan. Bagi ak, memang tak patut rasanya pihak majikan buat sesuatu yang macam nie, sebab dah banyak kali ak dengar kes macam nie...n kali nie yang terbaru diadukan sendiri terus kat mak ak. Now mak ak mintak tolong ak cara nak tolong diorang...

Kalau ikutkan ak, ak cakap kat mak ambik je diorang suruh kerja ngan mak ak je...at least diorang xde la teraniaya sangat sampai buat kerja penat, tapi hasil gaji langsung x merasa...toi tak...but tak tau la if mak ak nak ke tak kann...

Nasihat ak kepada bakal majikan or dah memang jadi majikan pun...tolong la sedar, tanpa pekerja bisnes korang xkan dapat berjalan dengan lancar macam sekarang. Hargailah diorang tu sikit. Pekerja nie bukannya pengemis, nak2 lagi yang kononnya dingemiskan adalah GAJI SENDIRI.!!!!

potpetpotpet : dunia memang semakin kejam kan

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...