Try By Your Self First, THEN SPEAK!!!

Assalamualaikum...

Pernah dengar ayat "RASAI SENDIRI, LALUI SENDIRI BARU TAHU PERASAAN ITU SENDIRI". Haaaa...pernah dengar tak??? ok, if tak pernah korang dapat tangkap tak ape maksud ayat tu.... Klahhh, cam nie...mudah dan ringkas, CUBA SENDIRI BARU TAHU ....kannn...hahaha...mohon paham. TITIK.

Why tetibe ak buat entry cam nie...hemmm, well sometimes ade tak bile korang pegi shoping or kemana2 jelah and then tenguk orang2 yang bekerja macam PROMOTER BAJU, JAGA TANDAS (yang kutip 20 sen skali masuk tu), TUKANG BUKA PINTU HOTEL...blaablaablaaa yang sometimes bile kita tenguk, elehh...senangnye kerja kau..macam tu, nenek ak pun boleh buat...kerja duk berdiri jerkk... *HAIPPP...sila betulkan minded anda sekiranya berfikiran sedemikian k...

Nak dijadikan cerita, ak terima cabaran dari adik aku...ewahhh...die suruh ak kerja dekat kedai baju milik Mak kitrang as promoter guy...ehemm, for once ak rasa macam uhhhh...jadah takde kerje ke ak nak buat sampai nak sahut cabaran die bagai...banyak lagi kerja kat office tu menambun ak tak siapkan...but then ak sahut jugak since adik aku cakap *JANGAN CAKAP JE PANDAI IF BUAT TAK MAMPU* phewww...kadang2 mulut adik ak nie memang berbisa mengalahkan pompuan...no insuran sungguh..like2 ak jugak...hahaha, so aku sahut la cabaran die untuk kerja as promoter kat kedai baju mak kitorang...thus mak pun suruh ak cek2 jugak cara kerja staff ok ke tak..alang2 kan, buat dua sekali gus jalan... :)

But, to recap what happen actually...this happen sebab ak duk kelahi ngan adik ak yang ngengade duk minta duit nak beli mende ntah...choiii....well, die kerja part-time at Mekdi *adik ak x sokong israel k...mohon paham TITIK* So ak duk cakap la, kerje die senang itu ini blaabllaablaaa...like2 mak nenek yang duk membebel nuhh...so die bengkek n cabar lah diri ak yang pantang dicabar ini...padan la jugak dengan muke ak kan...hahahaa

Tiba la hari kejadian...ak lalu kedai baju mak...ok terbentang kain besar "JAWATAN KOSONG, LELAKI/PEREMPUAN DIPERLUKAN" so...ape lagi, alang2 ak terus buat2 nak apply job...hahaha...lagi pun staff situ tak pernah kenal ak lagi, selalu my sis n mak je kat sana...then...dengan dedebar n lakonan mantap, ak wat muke penuh innocent p apply job..

Ak : tumpang tanya, kerja kosong ade lagi tak kalau saya nak apply
STAFF A : Umur berapa ye, apply untuk part-time or full-time
Ak : 23, nak apply full-time
STAFF A : Ok, tunggu kejap ye

gegedek staf tu pegi belakang....k fine, die p dapatkan geng yang lagi besar...die nie kire orang kuat laa...

STAFF B: Adik nak apply kerja ya, meh masuk dalam isi borang dulu
Ak : still muke innocent n follow tros capai pen bagai isi borang

then like usual, mesti la ade sesi tanya itu ini kan...n wallahh ak diterima, STAFF B suruh ak datang esoknya jam 10.40am dah terpacak depan kedai sebab kedai bukak jam 11.00am...Ok, nice, lakonan lancar....semuanya berjalan sempurna.

Balik umah ak terus report laporan kat mak ak, hahahaa...ak bagi la komen positif...well memang bagus cara diorang temuduga staff baru...for that one Im felt so glad my mom have such a great employees...tq so much.

Esoknya, dengan berseluar slack hitam, berkasut pejabat ak tuhh n berbaju KO-K Putih..muahahhaa (baju sukan tuhh, yang kosng kaler putih tuuuu) ak pegi la kerja...kire tepat jam 10.40am ak memang dah terpacak kat depan kedai. Time tu ak tenguk diorang pun dah mula datang...n macam anak itik, semua masukmacam pencurik ke dalam kedai..hahaha....so now i know how they work every morning..ok2

Dah masuk dalam kedai, ade sesi briefing awal pagi...ketua bagi arahan n bahagi2kan tugas...secara keseluruhan ak puas hati, then tetibe ade part yang ak tak minat...but actually it is a must for them to be energetic...nak tau ape die..hahaha...tetibe ade senaman awal pagi with chearing....owhhmaiigaddd...so as new worker, ak kena la follow jugak kann...phewww....kepit2 ketiak like2 menari chicken dance, then shouthing what so evarr...hahahaa...that time im feel like...owwhhmaiii, nasib xde sape2 kenal ak that time...segan siott... owhh, myb im forget to mention that im the only MALE in thous BLOSSOM FLOWER...phewww...

Kedai dibuka, ak menjalankan tugas kat baby and kids section...ade bahagian ladies, gents, and bagai2 laaa...sekarang nie dekat ruang utama tengah promosi pakaian "BACK TO SCHOOL" so penuh la baju, kasut, tudung n beg bagai...susun atur semua tu STAFF yang buat, diorang bertindak secara profesional ikut kepala diorang sendiri je....ak memang puas hati, kedai sangat bersih n teratur. Ade satu lagi peraturan wajib yang setiap pekerja perlu buat, setiap kali ade customer masuk ke kedai, diorang kena ucap "SELAMAT DATANG" and if the customer nak keluar they need to say "TERIMA KASIH, DATANG LAGI" againnn and agiann and againnn...as long as the bussines running that day....woowwwww...can u guys imagine how many time they need to say "SELAMAT DATANG, TERIMA KASIH, DATANG LAGI" to every customer...nicee....Im trying to say too but nope Im fail that one...sangat fail sebab ak macam bercakap dengan baju...siap bisik2 je ayat selamat datang tu..hahahaa, myb because im to shy n still cant absourb with all that kind of  phewwww...hahahaaa

That day is the longest day im STANDING without DUDUK LANGSUNG...owhhmaii, kepala lutut ak nie macam nak tercabut, but then ak tenguk staff2 semua still like...heyy, relex dude...nothing much lahhh....ak plak dah macammm...makkkk, y u so cruel doing this to your staff...hahahaha...at least kasi la kerusi nak duduk seminit kaaa..debushhh debushhh... I think i will buy kerusi urut satu untuk diorang..hahahaa...And then after hours and hours, the moment im waiting for...kedai da nak tutup..yeahhh...great...tutup kedai, semua memang menjalankan tugas dengan penuh dedikasi...still terukir senyuman walaupun ak sendiri tahu penat die macam mne. 

Bila da tutup je pintu kedai tu, ak cepat2 naik atas motor and nak weng2 balik...but diorang tak bagi balik lagi sebab still ade satu lagi ritual rasmi yang wajib dibuat. Again that CHICKEN DANCE....actually macam2 dance lahh...hahahahaa, cube bayangkann..depan kedai tuuu...depan kedai, if pagi ok la dalam kedai...ini depan kedai dekat luar...pheww..if girls mmg cute, if ak...aduhhh..GEDIK jadinya hoiii..hahahaha....ak gerak2 tangan gitu2 jaa...diorang pun paham ak malu2 lagi...

Balik je, terus ak mandi2 and cari mak...muahahaha...ak komplain habis2 laa..bukan sebab kerja diorang but sebab penderaan yang ak ase tak patut....kikikii, ak cakap ak wat repot kat jabatan buruh baru mak tahu...pak dengan selamba piap jentik dahi aku sampai merah...mak cakap, banyak ak punye report...nama je kerja company besar tapi tak tau cara kerja lagi..ahahakkk..terasa tau time tu...bile pikir balik, yes actually takde ape yang salah pun...semua mengikut aturan yang diluluskan kerajaan and jabatan buruh. Just myb untuk bahagian berdiri tu ak akan usulkan jugak suruh belikan kerusi mengurut...aku tak kira, nak gak bagi diorang....bagi ak, mak sangat bertuah sebab ade pekerja yang sangat berdedikasi macam diorang. ;)

So then im realise, yes betul cakap adik ak...kerja yang ak pandang enteng *kemain hayat kauu jahhhhh* nie senanye bukanlah semudah yang disangka...setiap senyuman n layanan mesra yang diberikan memang sangat ikhlas sampaikan ak ade la try2 test diorang tanya soalan2 kontroversi macam bos kat sini hampeh ke tak, teruk tak kerja sini, itu ini lahh...but they still backup tanpa sebarang komplain....xde rungutan pun yang ak terima thus siap puji lagi ade.... (T T). 

Setiap pekerjaan tak kira lah jaga tandas, tukang buka pintu, tukang buat air, tukang jaga parking semuanya memerlukan kerahan tenaga yang kita nampak macam "ALAHH...SENANG JE TUUU" tapi sebenarnya hanya mereka yang merasai sahaja mengetahui bertapa susahnya sesuatu perkara tu. But as what old people said, "ALAH BISA, TEGAL BIASA" ahhh, cam tu bunyi yeee..hahaa, ak tak reti sangat peri bahasa nihh...so if korang ade minded pesimis like2 ak yang jahat DULU tuuu, jom ubah kepada yang lebih positif..hargai setiap pekerjaan yang mereka lakukan untuk kita...at least ucapkanlah ucapan TERIMA KASIH n berikan SENYUMAN SEIKHLAS HATI. :)

potpetpotpet : rasanya malam esok ak nak belanja kepsi bucket bawak kat kedai belanja diorang...mesti diorang terkejut tahu ak nie siapa...ahakk...wait my next entry if u wanna know it ;)


Popular Posts