Tips Hadapi Latihan Industri / Praktikal

Thursday, November 29, 2012 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Wahhhhh, kemain hoiii bertips bagai ak hari nihh...non stop dengan tips...but its for good right....so here another tips for u guys expcially for thouse yang bakal hadapi latihan industri / praktikal nihh....

Wokehh, ak sendiri menghadapi peraturan untuk berpraktikal nihh...so hope dari pengalaman yang ak kongsi ni dapatlah membantu korang...


Here a few tipsss...ambik pen kertas cepat...CATAT...CATAT...hahahhaa..


1: Make a few research about the company

So before your first day at the company, make sure at least korang dah buat sedikit research pasal company yg bakal korang praktikal nih...dari sini korang akan dapat sedikit sebanyak gambaran sebenar situasi operasi syarikat



2: Sediakan semua dokumen penting

Selalunya pihak uni akan sediakan bberapa dokumen untuk kita serah kepada pihak syarikat...cth mcm dokumen pengesahan kehadiran diri....so, make sure all important document korang dah siap sedia print n nak dibawa...Semak satu2 detail setiap dokumen n fahamkan.Selalunya pihak syarikat or bos yang akan handel kita akan tanya kita balik dokumen2 tu untuk apa. Kalau tak reti jawab nampak sgt kita macam endah tak endah...bahaya beb, reputasi tuu...if ade tarikh2 tertentu



3: Bersedia mental & fizikal

Korang perlu tenang, ak tau korang akan ada banyak perkara difikirkan..macam2 andaian korang buat...nak2 ade pulak dengar rumor from few bad frenz yang saja nyakat cakap tempat korang bakal praktikal tu susah laa, banyak prob laa..nanti kena buli laa...bagai2 lagi lahh...owhhh, persetankan itu semua...hahahaa, yakin diri...sedutttt napassss....phewww....

Sediakan baju/seluar/kain/tudung yang sesuai...siap2kan semua awal2, jangan pagi bangun baru nk gosok baju, b4 tido tu korang buat....pilih jugak gaya n warna baju yang bersesuaian...yang paling penting baju tu buat korang rasa...wahhhh, I AM THE BOSS...

Tido awal is another important thing, make sure tido awal...korang kena tau yang dunia kerja n belajar sangat berbeza...penat kerja dengan penat belajar ni tak sama...so for first week ak cadangankan korg tido awal sebelum nak biasakan diri tidur lewat...dah masuk seminggu tu dah no hal dahh :)



4: Yakin Diri

Bila sampai ja, macam biasa baca la doa mana patut..doa makan pun balun p laaa...janji doa toi tak ...hahaaa. So what is your first word when meet your new bos...Ucap la Selamat..haiiyaaa, jangan p loklaq gelabah plakk...wat biasa jaaa, korang kena pandai berdrama time nihh...pura2 cool walaupun dalam jiwa..phewwww, dah ombak tsunami bagai dah..hahaaa...

If ak dulu, my bos asking me what i wanna do n what i wanna know??? Simple question but please dont just give simple answer ok....Bagi jawapan yang menunjukkan bertapa kita ni layak diterima berpraktikal.kat situ thus sampai diorg tertarik nk ambik kita kerja terusss...amin for u guys :)



5: Mesra Alam

Bila dah ditetapkan dekat depatment mane korang akan dicampak n ditugaskan...first, korang kena la mesra alam sikit...buat2 la ringan mulut walaupun segan2, senyum2 ikhlas bukan senyum gatai nanti diorang nyampah pulak. Selalunya for first day korg xde kerja sgt melainkan korg just kena bantu2 sikit2 jaaa...If the next day still xde kerja, jangan malu2 minta kerja...sebab bukan ape takut nanti bos cakap kita nie xde inisiatif nak usaha sendiri cari kerja...perhhhh, parah laa kalau die komen macam tu kat laporan nanti beb...so, rajin bertanya n mesra alamlah :)


6: Soal Siasat
 First day jugak hari yang penting untuk korg tny segala maklumat penting sebagai pekerja yang perlu korg tahu...Korang kena siap sedia bertanya kat staf2 soalan2 macam waktu rehat jam berapa, ape peraturan yg boleh n dilarang, kalau xdtg kena apply cuti or buat surat apa2 tak..itu ini mana korg rasa penting please make sure try asking on that day


7: Create a group

Use social media power...like facebook group..gunakan itu untuk wujudkam group praktikal...dengan cara ni korg boleh saling bertanya dengan kawan2 lain...selain tu saling tolong menolong jugak...jangan asyik nak cite pasal cinte2 jerkkk..cukup2 laaa pasal tu...jodoh xkemana...tak gitu..hahaaa


Ok, ak ase itu semua 7 perkara penting yang boleh ak kongsikan sebagai bekas pelajar praktikal jugak. Make sure u try as your best to gain more xpriance from this, jangan asyik nak cepat habis je...if korg byk kerja syukur, sebab korg akan dapat lebih banyak pengalaman dari kawan2 yang takde kerja n siap main facebook....sian diorg, terlampau xde kerja sampai xleh nk gain more xpriance...ape2 pun untuk korang, I just wish u guys da best n hoping after this korang dpt grad dgn jayanya. AMIN :)

potpetpotpet : taubat nasuha ak xmau praktikal dahh..hahhahaa

Published with Blogger-droid v2.0.6

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...