Tips bercakap bahasa Omputih dengan Lancar

Thursday, November 29, 2012 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Just now im checking my email n then got cute email from luvly hadekk-hadekk... cam nie bunyi die..


"Assalamualaikum abang nizam, saya silent reader blog abang. Saya sekarang baru je habis SPM dan nanti nak masuk PLKN. InsyaAllah kalau ada rezeki saya nak sambung belajar ke peringkat lebih tinggi macam abang jugak. Abang saya nak tahu macam mana cara nak bagi kita fasih berbahasa inggeris ya. Kawan-kawan saya ramai yang dah lancar berbahasa inggeris, tapi saya je yang still tak berapa nak lancar. Kadang-kadang bila nak bercakap dengan kawan-kawan dalam bahasa inggeris jadi segan pulak sebab tak sehebat diorang semua. Abang ada tips tak nak bantu masalah saya ni. Sekian dari saya...

p/s: Abang jangan mention nama saya kalau abang update entry, kawan saya pun baca blog abang....love u...
.(^ ^)

Aiiiicehhhh....luvv uu tuuuu hadekkkkk.....muuuaaaahhhhh...hahaha, hambekk kau abang ko ni dah mule meroyan die da sampai....Ok pasal tips nak bercakap dalam bahasa omputih yaa..bahasa penjajah bangsa teuwww...ciss ciiisss...hahahaha, haiippp...if ade yang berfikiran sedemikian, harap maaf anda kini sedang dijajah diri sendiri..bukan bahasa...

Ok lah adik...untuk berbahasa inggeris nie sebenarnya ade 1 je tips die....
PRAKTIS/PRACTICE/BERLATIH

1-Praktis :
hahahaa....ade paham dokk...tu je cara die, PRACTICE MAKE PERFECT, jangan malu jangan segan kalau nak berbahasa inggeris....balun je....pegi lantak kawan-kawan yang tetibe ngan riak bengge mendabik dada g cakap "euwwww, your english just totally suck, rubish you knoww"
then you guys should say like thiss "well, its just because im TOOO SPECIAL TO SPEAK LIKE THIS...PLEASE DONT BE JEALOUS DEARR"....ahakkk...

2-Keyakinan diri
Jangan disebabkan caci maki yang tak memberi ape2 hasil buat diri adik downn....yakin diri, jika kau fikirkan kau boleh..kau pasti boleh melakukannn...*ehhh, ternyanyi pulak kiteww * haaa....yakin kat diri sendiri...macam la adik nak bercakap bahasa melayu, sebab ape adik boleh cakap sebab dari kecik dah bercakap...mmg betul, tapi kalau adik time kecik2 tak yakin nak bercakap kompom sampai sekarang tak boleh kann...so no big deal, just move on and SPEAK!!!!

3-Bertwitter/facebooking
Nahh makan kauu...abang tau sangat mesti adik ni pun kaki socialista kann....ade facebuk/twitter takk...if ade y not sumtimes kat bahagian CHAT tu try2 berchat dalam bahasa inggeris...memang orang cakap chat n bercakap tu lain, but its also boleh membantu...jangan asyik nak mengedik update status pasal BF/GF/CRUSH jerkkk...kekadang laman sosial nie pun boleh membantu kita...selain dapat info/kawan dapat jugak belajar bahasa...x gitewww

4-Tenguk Cerita Omputih
Yang nie memang abang amalkan sesangat-sangat dari zaman sekolah rendah lagi...Abang memang minat kartun time kekecik n kartun plak mmg dalam bahasa inggeris time tu...Mane nak ade Upin Ipin cam sekarang nii...so, dari situ abang belajar cara sebutan diorang..paling abang minat bahasa inggeris Amerika...adik tau dok yang kite blajar kat sekolah tu bahasa inggeris Bristih...hahaha...kire kite nie rakyat Malaysia untung sebab bahasa inggeris kite British/Amerika sekali gusss...If tenguk cerita tu, jangan duk asyik bace sarikata jee...try dengar sebutan n fahami bebetul...dari situ adik akan lebih mudah memahami bahasa inggeris.

5-Baca Sarikata
Ehhh, tadi cakap jangan baca sari kata, now suruh baca pulak...emmm, yang nie abang sarankan untuk cerita2 dalam bahasa Melayu...drama2 Melayu walaupun dalam bahasa ibunda kita but still ada sarikatakann....selalu abang akan terbiasa baca sarikata dalam bahasa inggeris walaupun sebenarnya dah paham...yelahh die cakap melayu kann...so from here, kita dapat tahu ayat n perkataan apa yang selalu digunakan . Cara ejaan pun kita boleh tenguk....muehehehe...

Ok....thats all i think 5 tips i can give because all that apa yang abang sendiri amalkan...Memang dulu kalau zaman2 sekolah, zaman belajar selalu berbahasa Melayu, but in REAL WORLD bahasa inggeris tu sangat penting. Nasihat Abang kat adik just 1, ingat Tuhan jangan Kedekut Ilmu, Tawakal n Rajin Usaha jangan Cepat menyerah ok *erkkk...satu nasihat ka teuuwww..cam lebih jaa..hahaha*

potpetpotpet : jangan tanya tips nak berbahasa tamil k...abang mmg FAILLL...

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...