New AmanJaya Terminal in Ipoh now OPEN!!!

Monday, November 26, 2012 Nizam Riadzi 1 Comments

Assalamualaikum...

Ok, sorry for the PENDING ENTRY actually.....well, sibuk memanjang dengan kerja sampai ak terlupa nak hupdate pasal keterujaan ak dengan Terminal AmanJaya yang BAHARU *kemainnn baku* di Ipoh. Emmm, for warga Ipoh yang selalu guna perkhidmatan awam terutamanya bas mesti tak sabar nak menggunakan terminal baru nie yang mane akan mengantikan terminal lama yang maha buruk, lagi maha kotor dan becakk *aku still dendam dengan kebecakan di sana yang mengotorkan snikers baru ak..cissss*

Ak not sure bile terminal nie mula beroperasi but yang pasti BARU JE LAGI sebab time ak pergi menerjah ke lokasi Terminal AmanJaya nie banyak je lagi kaunter tiket yang belom berpindah n beroperasi dekat terminal baru nihh..ade la dalam 2 ke 3 buah company bus je yang baru pindah ke sini.

Dari pandangan pertama ak ke mari....ak just boleh cakapp WAHHHHHHHHH.....kemain perak ak time tu, jakun like2 tak pernah jumpa terminal yang ala2 terminal kapal terbang....adehhhh, sangat xley blaa..nasib ak gerak sesorg n time tu pun tak berapa ramai orang... ;)

Apa yang boleh ak katakan lagi ak memang agak kagum dengan keluasan n keselesaan terminal  baru nie berbanding terminal lama kat Medan Gopeng tuhh *mimpi ngeri tahuu* Kat Terminal AmanJaya nie dah boleh dikatakan superb dahh...sebab ape, sebab kat sini suasana yang sangat kondusif n selesa...ade dua bahagian...bahagian bawah (berlepas) n bahagian tingkat atas (melepas/penumpang turun...hahaha).



Kat bahagian bawah terminal secara ringkas n padat ak leh cakap dipenuhi dengan kaunter tiket, then ade mini shopingmall, then ade kaunter informasi, then ade kedai mamak, then ade emmm...kiosk2 bagaii....gitu2 laaa.....kat bahagian atas pulak kat bahagian melepas ak cakap tadi tuhh, ade foodkod, ade game themepark, ade kiosk again, ade hotel, ade salon, ade butik, ade kedai2 bagai2 lahhh...so secara kesimpulan...terminal nie 2 dalam satu, minimall with themepark in terminal bus....haaaa...cengitulah kirenye...nice kann...


Lepas nie if parent boring2 tengah tunggu kepulangan korang, diorang leh la sambil2 main2 game ke kat tingkat atas...ahahhaa, anak2 kompom tak terkecuali kann...klu letih ade kedai makan bersepahh (Malaysia mmg kaya makanan, syukur) or if ngantuk2, leh sewa hotel bajet kat dalam terminal tu...harga sangat berpatutan...kalau xtau nak buat ape jugak...keluar je sikit dari terminal...nahhh, sedebik maha besar pasaraya Mydin melambai2 suruh korang perabih duit kat sana...pegi jerkk...diorang lagi suka...gituuu...

Secara keseluruhan (againnn ayat ak berulang je kan) memuaskan hati sebab selesa sangat tapi ...tapiii...hahahaha, lokasi dia bagi ak sangat tak STRATEGIK..sebab ape, sebab jauh dari lokasi terminal bas bandar (masih buruk tahap WAJIB ROBOH) n stesen keretapi (yang like2 bangunan kolonial sangat...cantekkk)....

Aku terpikir, kenapala diorang tak letak je Terminal AmanJaya nie dekat tetengah bandaraya Ipoh yang bersebelahan dengan Stesen Keretapi nuhh, yelahhh...kemudahan penuh lengkap situ....stesen teksi kat situ, Masjid Negeri kat situ, Balai Polis Negeri pun kat situ...yang tetibe terminal baru nie TERCAMPAK JAUH ke sinunnn tu pe hal ntahh..aishhh, bab kedudukan lokasi memang ak tak berkenan lah senang cite...biarpun senanye lokasi tu nanti ade DISNEYLAND ....;)



potpetpotpet : y time ak belajar die tak siap, time ak da abis belajar ak nak kemana je naik bas...wuwuwuwuu

You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...