Alahai Giant Ipoh...SURAMNYA!!!!

Wednesday, November 14, 2012 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum...

Shurrpppp.....Ahhhhhhhh, lega dapat sedot cendol yang lemak berkrim bile cuaca tengah panas merembang macam nie kan...nice sangat... Aku pun baru je balik dari ShoppingMall Giant Ipoh. Lelah jalan x abis lagi nihh, tapi disebabkan faktor nak gak mengomen tentang Giant, gigih jugak haaa buka lappy menaip selaju mungkin...

Giant Ipoh...SURAM...tu je aku boleh gambarkan, tadi kiranya FIRST TIME aku datangt Giant Ipoh sebab kebiasaannya ak akan pegi ke Tesco Extra je which is more dekat n strategik untuk ak pergi...Ikutkan harga, emmm...xde beza sangat, lebih kurang je pon...

As for me student business for sure ak dapat detect kelemahan Giant dengan pantasnya *phewww lagak kemain... Bagi aku, banyak jugak la kelemahan Giant nie, n menjadikan ianya satu lokasi yang...emmm, SURAM untuk dikunjungi.... 

Antara Faktor yang ak nampak :

Lokasi tak strategik : 

For sure ak tak tipu, for me Giant Hypermarket Shopping mall punye location sangat tak strategik, atau KURANG STRATEGIK *ayat baik sikit...hahahaa....Walaupun kedudukan die memang betul2 sebelah jalan raya besar nak ke KL nuhh, but customer utama diorang still penduduk sekitar kan...so, kedudukan die yang dicelah2 bangunan tu memang kurang menarik memandangkan aku sendiri tadi tersalah jalan cari mana celah pintu masuknya....sangat hampeh....

Saing sengit :

Yang nie memang tak dapat dinafikan....dengan jarak yang sangat dekat TESCO EXTRA dah jadi saingan utama memandangan diorang berada di dalam pasaran yang sama. Kedua pasaraya nie mensasarkan harga nilai yang terendah...untuk ini pengguna dapat manfaat yang berbaloi2..ahahaha. Selain tesco, ade beberapa shopingmall lagi yang memang dah lama bertapak kat Ipoh n berdekatan dengan lokasi diorang...contoh AEON KINTA, and TESCO IPOH....see, memang saingan sengit beb....semua pun mensasarkan pengguna n pelanggan setempat YANG SAMA...

Promosi : 

Bagi aku promosi bagi pihat Giant Ipoh agak lemah, sebab ape...tengok lahh sebagai contoh Tesco Extra, diorang punye SIGNBOARD sedebik nala besar, yang GIANT..walaupun GIANT, but still not as big as TESCO EXTRA signboard...Then, cara susun atur produk...hufttt, nie memang ak tak puas hati...how come animal food dekat2 dengan tisu segala....macam tak bersesuaian pulak...Thus, cara susun atur memang agak tak teratur n tak sesuai laaa...mata yang memandang nie pun agak hampa...terkebil2 nak mencari barang....

Lain-lain :

Kedai2 serbaguna macam kedai2 mat karpet, kedai jual speaky, kedai itu ini yang jual jeruk, jual jam, jual blaablaablaaa...dekat GIANT memang sikit sangat...dari luar ak tenguk...wahhhh, besar nihh, sekali masuk...owhhh, ok fine...not so GIANT...just average....For me as customer, for sure la ak nak jugak pegi ke kedai2 macam nihh, selain cuci mata dapat jugak kelainan....kalau setakat ape yang ditawarkan, emm...lagi baik pegi kat pesaing yang ada ape yang kita nak...tak gituuu....

Ok, sampai di sini aja carutan berkhemah dari ak...bukan ape, as for me, i believe kadang2 kita tak perasan apa yang kita tawarkan tu sebenarnya takde lah segah mana....pandangan orang lain tu perlu di ambil kira jugak....For Giant Hypermarket, first i wanna say sorry if what i just said made u all x berkenan, but its for ur good to rite...so no worry, just baiki strategi bahagian promosi, susun atur barang n banyakkan booth untuk disewakan....dengan cara nie, i believe u guys can compite back....gituuuuuuu *profesor terulung sangat gaya nasihat ak..muahahahahaa, grad pun belom =_="

potpetpotpet : tadi makan eskrem king, emmm...nak lagiiii

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...