Aku Hamba Gadjet??? Habis tu korang???

Saturday, October 13, 2012 Nizam Riadzi 1 Comments

Assalamualaikum...
Korang ada smartphone, ada tablet, ada ultrabook???? Ok...korang pun sama macam ak gila gadjet...tapi korang sedar tak samada korang dah sampai tahap hamba gadjet atau belum???erkkkk....sila tanya diri sendiri nowww...Sebelum ni selalu dengar pasal shopaholic bg orang yang jd hamba fesyen...anaroksia bagi yang terlalu obses nak kurus...and bagi yang gila dengan gadjet ni ape pulak????

Dekat fb ak tenguk mesti akan ada je yang naikkan status nak beli gadjet baru...yang terkini SAMSUNG GALAXY SIII, IPHONE 5, HTC ONE X, XPERIA T, itu ini...hoiiiii, gilossss bak hang...ak sendiri pon memang selalu buka je google reader dekat smartphone n bace pasal gadjet baru..lolll adakah aku dah boleh dikategorikan sebagai hamba gadjet???

Kehendak manusia nie memang tiada batasan, orang pernah cakap...dibagi betis nak paha, dibagi paha nak body...or mungkin lebih sesuai dengan kisah hamba yang meminta segunung emas, then diminta satu lagi gunung emas, dan diminta lagi gunung emas sehinggalah sebenarnya menunjukkan sifat manusia yang berkehendakkan sesuatu tu sebenarnya tiada penghujungnya.... Macam ak, kalau nak diikutkan memang asal ade je gadjet baru yang berkenan di hati nak je rembat baru sedangkan ak tau tu just kehendak n bukannya keperluan...

Kalau difikirkan balik, handphone tu adalah satu keperluan di zaman moden ni, tapi smartphone sebenarnya kehendak...betul tak..yelah, yang penting boleh telefon dan sms, yang lain2 tu sekadar sampingan je kan...TAPI ada jugak yang mengatakan ianya adalah satu keperluan sebab memudahkan hendak bila nak berTwitter or berFacebook walau dimana pun kita berada...curlasss kauu...

Aku sendiri akui ak memang gila twitter, asal kemana2 memang menuit je kerja ak....macam forever alone je, tapi dalam twitter meriah dengan kawan2 yang kaki twiiter...even tak kenal tapi merapatkan...but adakah ianya satu keperluan??? kalau tak bertwitter boleh mati kah??? Goshhh....

Baru2 ni bajet 2013 dah dibentangkan n ada insentif khas rm200 untuk rakyat Malaysia beli smartphone...kerajaan nak galakkan kita menjadi rakyat yang celik dunia siber, tak salah bagi aku tapi yang salahnya diri kita....yelahh, dalam kocek mampu beli samsung chat yang dalam rm299 sje, tapi berhajat nak pakai Galaxy Note 2 sampai beribu tu...owhhh perlukah??? Pentingkahh??? Atas alasan ape je...Keperluan atau Kehendak bergaya...

Kalau dekat kedai makan memang selalu ak tengok satu2 family or group of frenz duduk ramai2 dalam 5 ke 6 orang in one table but everyone keep looking at their screen and smiling alone while scrolling their smartphone....debushhh...no more sweet convercation or what??? Family ak kalau time makan2 memang dilarang bertwitter or bagai2, sekadar nak bersnap2 dengan family n makanan x hapoo...yelahh lebih mengeratkan tul takk...

As one of IPTA student, ak memang tau sangat ade segelintir student yang sanggup berabiskan duit PTPTN untuk bergaya dengan gadjet idaman diorang....tengah lepak2 dekat kedai, tibe2 bunyi deringan gadjet baru.,...dikeleurkan dari beg n wallahh, muka bangga mengskrolling samsung s3 baru....plastik pon x buka lagi...muahahhaa...n member2 mula cakap...woowwww, handphone baru...perhh, prapppp seluar dalam kian sendat nak terkoyak dik mengembang tak hinggat...tapi masalahnya sekarang, a few month later ada gadjet baru n terasa nak sangat pakai yang baru tu...so how???? For me this is totally crazy, gila hamba gadjet....kalau sampai sanggup berikat perut semua...owhh sangat tak berbaloi...

Gadjet baru sentiasa keluar n harga akan sentiasa jatuh menjunam...macam ak beli Xperia Play harge RM1600 time awal keluar, sebulan lebih lepas tu ak nak jual sebab selalu hang...sekali laku dalam RM400 je....wooooo, until now ak x jual pun..kasi anak sedara ak pakai je, lebih puas hati...hahaaa...korang nampak tak ape yang ak nak cakap kat sini... Every second giant smartphone company will try to make a better smartphone and promo their phone as number one in da world....but reality, its all just the same....bezanya JENAMA...dont be like gila gadjet n willing to ikut perut just because of this...its useless...

Nasihat ak, lebih baik kita beli apa yang sesuai dengan kita...ak sarankan kalau nak beli smartphone adalah lebih baik dibeli memngikut fungsi yang korang rasa memang korang sangat perlukan and not just because its new and popular...every smartphone just almost the same yang beza just a few thing and thats make a RIBUAN HINGGITT....klu kau mampu tak hape...cam ak...emmm, x mamfu la kitewwwwww *dunk face*

potpetpotpet : lagipun smartphone kebanyakan berkawin dengan dumb battery....ehhhh

Published with Blogger-droid v2.0.6

You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...