Ada Apa Dengan List Barangan???

Wednesday, September 26, 2012 Nizam Riadzi 0 Comments

                                Assalamualaikum...

Gigih golek kiri kanan x boleh tidor padahal mata da rasa pedih2 mengantuk....so ak capai hp cokia nih nk kongsi satu rahsia...ehemm, ni bukan rahsia tips keremajaan ke ape, ni rahsia tentang...Ada Apa Dengan List Barang???

Korang selalu pegi shoping??? Pernah shoping??? K fine ak tny soalan bengong....so, soalan serius, ada korang sediakan list barangan yang nak dibeli sebelum keluar shoping??? Haaaaa...ngaku cepat, xyah nk kekerut dahi senyum kambing....ada yang buat ada yang tak kann...and ada jugak yang ikut masa laa...rajin buat, klu tak...emmm

Ak sebagai seorang pemilik otak yang cepat sangat amnesia aka pelupa, ak selalu cuba sediakan list barangan yang aku nak beli...selalu kalau time gaji nak masuk bank tuhh..emmm, dalam otak da pikir nak beli itu ini dahh...nak beli aksesori kereta la, nk tukar hp laa..barang umah abis laa...bagai2 sampai kekadang time drive pon ak boleh pikir...hufttt...penangan duit nak masuk...

So, sebabkan byk sgt brg2 yang ak nak beli ak senaraikan dulu then tengok mna yang paling penting...yang penting diutamakan yaa...kalau beras kat umah xde, xkan la ak gatai nk tukar hp kan...rasional tu penting ye hakakk abang semua...

Pastu kan, bile ak dah senarai brang tu semua bru ak wat kire2...duit bil tolak tepi, duit kreta tolak tepi, duit blnje mkn,minyak bagai...simpanan lg (yg ni wajib tarik awal2) n balance tu bru ak shoping...emmm...see konon lagak bagus kann, sgt cermat tapi tak jugak...

Kadang2 ank teruna sorang nih wat lagak macam bapak2 or husban org, pegi shoping mall eksen kemain x bwk ape...tolak troli kosong then yakin boleh je capai mna rasa penting..sampai kat kaunter...skali harge , GULPPP!!!! Nice baik cantekk je kemahallan die...muahahhaa...balik umah mule kire balik n cek brg...time tu mula ak jumpa byk brg x berpekdah...n sumtime tu, barang yang paling penting ak lupa beli sebab eksited beli barang lain...hufttt....dasat kat simtom amnesia ak nih....dislikeee

So, ak sarankan pada korang semua (trmasuk ak) bila time kluar gaji tu...time duk gatai2 pale mikir nak beli itu ini...baik kite listkan dulu semua barang, then catit mana yang paling penting time tu...mne yg boleh ditangguh tangguhkan aje dulu...de rezki lain kali beli...bershoping jgn ikut nafsu...duit ade seringgit jgn nk shopping mcm seploh hengget plak...ahakkk

Dengan cara ni kita bukan aje jd pembelanja yang bijak, tp jugak dpt mengelak simtom amnesia yang maha hampeh...yelahh, cube bayangkan kalau kite bru balik dr shoping nihh...sekali belacan lupe beli, dah kena keluar balik...tak ke buang masa, tenaga dan duit minyak... :)

Potpetpotpet: Ape lg, jom jadi pembelanja yang bijak...
Published with Blogger-droid v2.0.6

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...