Ohh My Jawi

Assalamualaikum...

Dah jadi macam satu kemestian untuk setiap anak2 yang sedang membesar di Malaysia nie diberikan pelajaran bahasa Inggeris. Yelah, bahasa tu kan dah jadi bahasa universal...n kalau nak diikutkan pun, mak bapak moden sekarang nie memang akan suka bercakap dalam bahasa inggeris dengan anak-anak diorg. Nak2 pulak time balik kampung time raya...masing2 nak tunjuk kehandalan berspeaking omputih dengan anak2 memasing..nak tunjuk siapa lagi hebat la kirenye time tu...

Aku tak cakap dekat org luar sebab ak sendiri kalau dekat rumah suka cakap bahasa inggeris dengan anak sedara aku...walaupun die baru dalam 3 tahun ak dah mula latih cakap omputih dengan dia, kekadang campurkan dengan mandrin..kasi senang sikit bile besar nanti tahu banyak bahasa. Yelah time usia macam nie kan otak budak2 memang senang nak terima apa yang kita ajar.

But...dalam seminggu lepas ak ada terjumpa satu posting yang menarik dekat facebook...gambar karikatur seorang budak perempuan dengan kucing...n yang menariknya karikatur tu dalam tulisan jawi. Aku try cari nak post kat sini n syukur rezki korang ade pon...^^.
comel je kan...memang epik...haha
karya lain


 Ok, x kisah pasal tu..yang menjadi kisah nye ialah...bila ak tengok je karikatur tu...baru ak perasan ak punye jawi da makin ke laut, terkial2 mengeja macam x kenal huruf langsung. Malam tu jugak lepas solat lewat malam, ak belek balik quran...alhamdulillah masih boleh rupanya tapi dah tak selancar dulu...Ohh My Jawi...

Aku sure yang ramai diantara kita dah jadi macam aku...yelah kita nie dah terlampau moden sampai kekadang terlupa dengan benda2 nie. Kalau zaman dulu2 mak bapak akan hambat anak2 satu kampung kalau x pegi mengaji quran dekat rumah ustaz/ustazah...but now mak bapak akan melenting kalau anak2 x tahu nak cakap bahasa inggeris..bagii diorg itu sesuatu yang memalukan...

Memang macam ak cakap tadi bahasa inggeris memang bahasa universal buat masa sekarang, tapi janganla sampai kita terlupa yang sebenarnya kita ada bahasa syurga yang perlu kita wariskan. Aku dulu sekolah cina and inggeris, and jujur cakap memang tak pernah pergi sekolah agama rakyat thus memang ak tak tahu pun sekolah tu wujud sampaila ak darjah enam bila tengok kawan2 duk sebuk pakai baju melayu bersampin hijau...bila ditanya nak ke sekolah agama rakyat. Zaman sekarang aku tak pasti ada lagi ke tak, aku harap ade lah...Kalau nak diharapkan sistem kurikulum dekat sekolah aje...berapa la sangat masa budak2 tu nak belajar agama kan...seminggu ada la dalam2 kelas...itu pun mau dalam sejam je...so howw???

Dekat sini mak bapak memang betul2 kena mainkan peranan, sebab anak2 tu hanya akan teracu mengikut acuan yang dibuat mak bapak dia sendiri. Macam kanvas kosong yang baru hendak dilukis...elok carikkan dia, eloklah hasilnya. Memang kebanyakan family sekarang xde masa, semua ada urusan masing2..mak bapak sibuk dengan kerja, anak sibuk dgn sekolah..balik rumah memang sebab utk berehat, makan n tguk tv je...pernah terfikir tak...bilik kali terakhir keluarga solat berjemaah bersama???

Kan...orang selalu cakap waktu paling ideal bersama keluarga adalah ketika waktu makan malam...but waktu solat pun boleh dijadikan waktu untuk bersama keluarga. Waktu nie lah bapa boleh menjadi contoh yang baik sebagai ketua keluarga...sama2 saling mendidik. Kena ingat, doa anak soleh adalah antara bekalan di akhirat nanti...kalau sekadar dengan sijil bahasa inggeris yang kemana2..apa lah sanggat...

Ape2 pun post nie bukan nak menunding dekat sesiapa sebab yang nie ak post atas kesedaran ak diatas kelalaian aku jugak...lepas nie insyaAllah akan cuba ajar anak sedara ak jawi n biar diorg faham n tahu menulis dengan baik. InsyaAllah...ape2 pun kita punye niat cuma satu..kerana Allah....Ohh My Jawi...

potpetpotpet : org melayu ada kelebihan bhs arab kalau pandai dimanfaatkan..^^

Popular Posts