Tips untuk mengUNLOCK MODEM BROADBAND

Tuesday, June 19, 2012 Nizam Riadzi 2 Comments

Assalamualaikum...

Pagi yang gelap kini suda terang, da perut aku mula berdendang...hahaha...mukadimah yang best plak aku rasa...

Nak tanya korang, korang ade gune broadband tak...x kire lah dari servis mne pon, celcom ke, maxis ke, digi ke...blablaablaa ke...janji korang gune...Macam aku, aku gune maxis...but, itu dulu...sebab kini aku da stop gune maxis...aku gune digi prepaid plan...lebih murah, dan aku rasa ok la dengan ak yang lepas nie bakal jarang2 je gune tenet...

Ok, as mention above...ewaahh..haha, aku dah bertukar dari MAXIS ke DIGI...actually dua2 perkhidmatan prabayar tenet nie bagus, just line kat kawasan aku nie kuat ke DIGI sikit la..xde beza banyak mne pong...motip ari nie aku nak ajar korg2 yang myb nk bertukar dari mne2 perkhidmatan tenet ke yang lain. Yelah, contoh cam aku, aku gune MAXIS mesti dah dapat MODEM die kan..so, buat ape ak susah2 buang duit beli modem baru, just beli sim card tenet baru suda...jolok masuk itu lubang, sattelll...mudahhhh...



But...tettt, tunggu dulu..aku dulu pikir cam tu jugak...rupanya tak semudah yang disangka.. Kalau korang nak tahu, rupanya modem2 dari mana2 servis ni sudah disettingkan hanya sim kad diorg je boleh gune. Cth: sim card maxis je boleh gune untuk modem maxis, celcom utk celcom...n cam tu la yang lain pun...Aku memula pelik jugak, bende sama je, just sticker je lain...ape yang beza...sekali aku godek2 google..wallah aku jumpe solution die...ehemmm, upenye die kene UNLOCK dulu...

Cara die sangat la mudah dan kacang...nie step die :

1: Download mana2 link yang diberi seperti yg disenaraikan

2: Masukkan code imei modem korang n wallahh...hasilnya code unlock tercipta


Ok...tu je cara die...bile da dapat code, korng just masukkan code tu kat screen UNLOCK..alahh, korng tau punye if korg kene nanti...wokeh...

Tu je cara die...siap suda tips n tutorial ringkas kite...Aku kongsi tips nie bukan ape, sebab b4 this ak x tau pasal bende ni...p hantar kedai dia cakap x boleh guna n suruh beli modem baru...kejadah ape pandai die nak belit kan...so, demi nak menjimatkan duit n tolong korg2 yg myb ade prob cam ak...kite kongsi2 la info nie sikit yerk...hope tips ringkas nie dapat membantu...^^

potpetpotpet: member ak siap beli modem..sian, dua moden satu simcard..membazir je

You Might Also Like

2 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...