Tips Berpakaian Buat Lelaki Kurus

Monday, May 28, 2012 Nizam Riadzi 2 Comments

Assalamualaikum...

Dasawarsa ini (ayatttt) dilihat disekitar ibu kota raya....choiiii, k2...jangan lelebih...ellow anda yang kacak bergaya, ok...ari nie aku terfikir nak kongsikan sikit tips untuk bergaya buat lelaki kurus macam aku nih...

Kebanyakan dari kita sentiasa dijeleskan dengan bentuk badan model-model Armani yang tegap2 n macho kemain tuhh n bila tenguk cermin, aduii sadis still kurus cekeding bak lalang di tiup angin...Kadang2 mesti rasa tak berkeyakinan je bila nak bergaya..nak pulak bila keluar dengan member2 yang berbadan tegap...

Ok, say NO n GOOD BYE pada masalah kurang keyakinan diri tuh...ade caranya untuk lelaki kurus bergaya dan kelihatan lebih berisi biarpun takdelah nampak tegap mane pon but still boleh dipraktikkan sebagai tips yang berguna untuk dikongsikan bersama...

Aku sebagai salah seorang lelaki yang dalam kategori kurus nie dah terbiasa dengan ayat "ehh, ko tak makan ke, kurusnyaa" hoittt....dah makan 5 dulang nasi pun still cam nihh lah...goshhh...abaikan semua tu...aku tukar cara pandangan diorang dengan gaya penampilan aku...cara dia...

ELAK MEMAKAI PAKAIAN YANG TERLALU KETAT!!!

Memakai pakaian yang terlampau ketat seperti baju T atau kemeja bukan akan membuatkan korang kelihatan lebih sasa, tetapi lebih CEKEDING aka KURUS. Seeloknya, pilihlah pakaian yang muat-muat dengan saiz badan dan ELAKKAN juga dari memilih pakaian yang terlampau besar dari saiz badan korang sebab kalau korang tetap memilih pakaian bersaiz besar, korang akan kelihatan seperti tiang ampaian pakaian jemuran. HARAP MAKLOM!!!

GUNAKAN BLAZER YANG BERSESUAIAN

aku kat tetengah tu
Ade tenguk cerita KOREA??? Ada awek yang selalu je bandingkan hero drama korea tu dengan korang...Ok, kalau ade cakap kat awek tu, hero korea tu pon cekeding sama cam korang jugak...bezanya diorg selalu kenakan blazer yang bersesuaian dengan diri diorang. So, korang pun boleh tiru gaya hero korea nih. Beli blazer berpad leher yang kecil dan ringan sebab ianya akan memberikan visual bahagian dada yang lebih BIDANG aka TEGAP. Sila beri perhatian, elakkan beli pad leher bersaiz besar sebab nanti korang akan nampak macam pinjam baju blazer ketua pengawas skolah menengah pulak...LOLLL (tapi jangan la tengah panas rembang korang pakai blezer berbulu-bulu plak...LOLL tuh namanya...aduyaii)

PAKAI SELUAR POTONGAN LURUS

Korang jangan sesekali cube berangan nak pakai seluar jenis Bell Bottom or Skinny Cut, sebab paham2 jelah dengan saiz kaki korang yang comel2 tu kan...Seeloknya pakai seluar berpotongan lurus ataupun klasik sebab ianya akan menampakan korang lebih berisi di bahagian kaki. Selain tu, perincian dekat seluar macam poket tu jugak mampu memberikan impak dekat penampilan korang. Sedikit tips ringkas dari ak, seeloknya kalau korang lipat bahagian hujung kaki seluar, jangan bersaiz besar sebab korang akan nampak sangat-sangat emmmm....MOHON PAHAM...

KESERAGAMAN

Ok, yang nie paling utama la kan...pastikan korang punye style seragam...I mean, dari segi saiz baju dan seluar....Kalau boleh, elakkan dari memakai pakaian yang berbeza saiz, sebagai contoh baju bersaiz besar dipadankan dengan seluar skinny cut. Korang dah macam pokok pine yang menanti ditebang je...huhuhu

ELAKKAN MEMAKAI BAJU BERPOTONGAN LEHER V

Baju berpotongan leher V memang kelihatan segak sekiranya korang memiliki tubuh badan yang SASA...tapi masalahnya sekarang belum cukup sasa....so, elakkan pemakaian baju berpotongan leher V...Sebagai alternatif lain, korang pilih je baju yang berpotongan leher turtul neck or crew neck...alah yang biasa bulat tu haa...nak lagi baik, padankan pulak dengan butang yang bersesuaian sebab butang mampu membantu menampakkan korang kelihatan lebih besar.

FABRIK YANG TEBAL
fabrik berbulu tebal...selesa bebb

Ok, yang nie boleh la aku cakapkan sebagai ilusi optik jugak la kan..ahakk...macam ak, selalu kalau nak pegi kelas aku akan padankan baju kemeja aku dengan baju tambahan dekat luar, yang fabrik die cotton ataupun benang berbulu tebal....so, dengan cara ni ak nampak lebih gebu...whahahaha...

ELAKKAN JALUR TEGAK

Korang sedar tak yang corak yang ade kat baju korang tu turut memainkan peranan dalam image korang...Yelah, korang jangan pakai main sedap beli je...nampak patung pakai cun, tros gedik nak beli...Hello guys, patung tu tengok la badan die...tegap kemain...so kena la dengan die...Untuk info korang yang tak tahu, jalur tegak sesuai untuk orang bersaiz besar aka gemuk sebab diorang akan nampak kurus...n kite lebih sesuai dengan corak melintang....MOHON BERI PERHATIAN...
kalau aku pakai jalur tegak...LOLL...abis laaa..


Ok...ak ase ok dah la tuh, banyak gak tuhh...kalau ade tips lain yang korang nak tambah n kongsikan sila la shared kat comment bawah nie ye...pe2 pun kena ingat, yang kurus x semestinya x boleh berfesyen dan bergaya, tapi kena la dengan gayanya...ya...^^


#potpetpotpet : image tu lambang keperibadian lelaki tahu...

You Might Also Like

2 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...