Jangan engkau mengeluh...

Friday, September 30, 2011 Nizam Riadzi 1 Comments

                                             Assalamualaikum...

Malam nie tergerak hati nak update lagi....sebab malam nie rasanya banyak sangat aku mengarut dekat fb sampai ada yang terasa hati. Minta maaf sesangat pada yang terasa..Yelah, tengah bad mood kan...yuppp, aku rasa aku tak dapat nak kawal lagi emo aku nihh...dalam hati mmg istifar, but kejap jerkk setan tu hasut balik..terus tangan laju menaip status yang bukan2....huhuu....

Ok, lupakan pasal tu..its my bad....ngaku salah nihh...tettt....So, malam nie memang agak busy cause aku kena buat macam hal, asgmnt, meeting, trip...perhhh..memang rasa cam nak menangis pun ade...but aku xleh mengeluh...sebab ape, sebab aku yang pilih nak sibukkan diri..so kena pandai2 handle semua perkara n time....^^

Kadang2 ade jugak terasa sesalan kat dalam diri nihh..yelah, dengan dpt lect gila2, kelas pulak ade yang aku xde group...ak anggap je bende nie sebagai cabaran sebagai seorg student PEMALAS cam aku nihh...uhukkkk....y aku cakap pemalas, sebab sem lepas aku kantoi satu subjek sampai kene ambik balik sem nie...da hasilnya pointer aku dah x first class lagi...waaaaa...memang sebak kot tengok pointer...(T T)...

Tak kisah laaa, aku anggap bende tu sebagai pengajaran..yes aku ngaku sem lepas aku banyak ponteng kelas...(same la sem nie ponn..hehehe) but aku kena rajinkan diri..sem nie aku da berjaya masuk libary loll..ahakzzz...aku bajet libary tu pon rindu kat aku, yelas sem 1-3 rajin je p sana, sem 4 sekali pon x pernah...tup2 sem 5 nie aku dtg pulak..kikikiii...


Secara kesimpulannya aku xleh mengeluh sebab ape...sebab.... 


Kita selalu bertanya.....dan Al-QURAN sudah menjawabnya

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB 

'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah') sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB 

'Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'
- Surah Al-Baqarah ayat 216 

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB 

'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB 

'Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.'
- Surah Al-Imran ayat 139 

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB

'Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).'

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB

'Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk'
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB 

'Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111 

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB 

'Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.'
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!
QURAN MENJAWAB 

'... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.'
- Surah Yusuf ayat 12


p/s: tiada yang sempurna melainkan Allah S.W.T


You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...