Berbaloi ke???

Monday, September 12, 2011 Nizam Riadzi 1 Comments

                                      Assalamualaikum...

Alhamdulillah....terupdate gak blog ak rini...^^, k nak story pasal ape ekk...hemm, story pasal cite hot sekarang nie la kan...ape je yang hot..15.september.2011 nihh...ahakk...semua tau kann....

Nie adelah tarikh keramat bagi keluarga aku sebab nie tarikh ari jadi mak aku..weiii...^^, appy brday mom.....luv u n hope u gonna be more healthy n happy....haha....xpe mak..nanti kite kuar yerk...

Ok...beside that...tarikh nie jugak jadi satu lagi tarikh keramat bagi hampir 24 juta rakyat Malaysia bila syarikat telekomunikasi berbayar negara mula mengumumkan pengenaan cukai sebanyak 6% bagi setiap isian semula (topup) n pembelian sim baru (no baru daaa)....



Its mean...kalau nak topup rm5 kena bayar tax tabahan sebanyak 30sen...n if rm10 kne cas 60sen...and so on....every ringgit akan dikenakan 6% tax tambahan....

Yess..macam biasa, ianya dah kompom2 akan menimpulkan suasana yang agak panas dekat Malaysia..macam time kerajaan mula2 nak sekat laman web perkongsian percuma tuu...habis sampai kena serang dengan Anonnymous web kerajaan...ahakzzz....Kali nie same, rakyat Malaysia xde yang setuju, kalau ade yang setuju maybe suku sakat syarikat tu je kot....dah kaya nak makin kaya...opsssss....

Ok...mengikut sumber berita, kenaikan tarif baru nie xde kaitan dengan kerajaan dan kementerian kewangan tidak pernah meluluskan sebarang kenaikan atau pengenaan cukai tambahan keatas syarikat telekomunikasi....most of this dibuat sendiri oleh syarikat2 telekomunikasi terbabit...uhuuukkk...(T T)

Dah jadi macam satu kebiasaan...facebook once again jadi tempat luahan rakyat Malaysia mengenai bantahan diorang dengan pengenaan cukai tu....yelah, kalau seorang 30sen...sekali topop..kalau seminggu topop 3 kali, dah seringgit...seorang tu....darab pulak dengan berjuta2 orang...hambek kauuu, koyak poket nak nampung duit...

Sebagai medium sosial paling besar dunia...facebook memiliki satu lagi page like Kami bantah cukai reload 6%...sesape yang nak like n  carut2 maki hamun sambil tambah dosa x sedar, dipersilakan....x salah nak like, bagus jugak ade page macam nie, boleh tunjukkan yang kita membantah...but kekadang janganlah emo sangat sampai boleh bawak gaduh....takut nanti ayat2 kita terguris hati mana2 pihak...x pasal2 dosa sia2 cam tu jerkk...hati2 la yerkk nak berbahasa tu...

Ok, sentuh pasal page nihh..korang agak dengan adanya page nie akan menghentikan tindakan diorang tak....for me, for sure not...diorang dah lama dalam dunia bisness...ak tau corak permainan dunia bisness cause my family pun background bisness jugak...so, dah kompom2 diorang adakan meeting berkali2 dulu pikirkan baik buruknya...sekadar page2 macam nie diorang mmg boleh anggap n bayangkan lama dah....

Macam dulu...berbalik pada cerita kerajaan blok page perkongsian percuma la nihh...ok, dulu kita ade page cam nie jugak..abis KRU semua kita sembur kann...siap serang laman web kerajaan bagai..emmm, hasilnya..haha, sama jugak....xde hasill....but x bermakna kita diam...for me ada baiknya kita bersuara dari diam..kire cuba pertahankan hak kita jugak la kan....

K back to da topik...kalau korang tanya aku, ak pun x sokong..yelah..ak student lagi...hp mmg for sure satu kemestian...ak like page bantahan tu pon, lepas like ak topup jugak..mmg xde pilihan dahh...but aku dengar2 la kan...SALAMFON x kenakan cas...toi ka, klu betoi..ak mau tukar...^^, bukan ape...30sen tu ak boleh wat air mineral refil 3 kali kottt....30sen darab 165hari..ahakzzz...xke banyak tu...sorg tu, kalau sekali..kalau berkali2..mintak sejuta sikit boley x pak cik2 celcom,digi n maxis....^^

k lahh..ak xmau story lebih2...xde hasil pun, x bebaloi...but ak puas jugak la sebab ape, sebab ak x duk diam...at least ak ade suarakan bantahan...doa2 le moge2 kerajaan mau suruh diorang batalkan niat nak kenakan tax 6% tu...huhuhuu

p/s: cas astro ape cite.....????, mike x gune astro...so x tau naik ke tak..^^


You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...