Puasa Pertama yang penuh kesabaran...:Bila aku bakar ikan

Monday, August 01, 2011 Nizam Riadzi 1 Comments

                              Assalamualaikum...

Syukur Alhamdulillah hari nie aku berjaya menjalankan ibadah puasa dengan jayanya...weiii...^^, hope korang pun macam tu jugak ya...Ok, tadi memang banyak cabaran and dugaaan...ak punye kesabaran memang diuji je sepanjang hari nie...Nak tau kenapa...huhuhu

Actually every year, kalau bulan ramadan je mak aku akan join niaga kat bazaar ramadan...so, as son...ak la yang akan kawal semua bende tuh...its mean i am second bos la...weiii...^^, tau ngarah orang buat kerja je....But this year its gonna be a little bit different, sebab my mom xmau meniaga lagi...die x larat, lagi pun banyak tempahan kuih nak kene siapkan b4 seminggu raya...so mmg busy la kan...

Nak dijadikan cerite, tetibe seorang hamba allah nie aka member mak aku datang umah minta tolong carikan orang tuk tolong die bakar ikan dekat bazaar ramadan...(dekat gak ngan area taman aku..tp taman lain la...)....so dengan senang atinye my mom offer nama aku kat die n cakap ak mmg suke bab2 bazaar ramadan nie...(without asking me loll....wawawaaaa)

Ok..no big deal...tadi bermulalah kerjaya aku yang pertama sebagai pembakar ikan...FYI aku x makan ikan bakar and memang tak minat ape2 kaitan dengan kes2 membakar nih...y, sebab ak cepat sesak nafas....x boleh kena habuk banyak sangat...n kerjaya aku tu pulak meaksa aku untuk menghadap asap yang berkepul2 kejam menerpa kulit halusku ini (WAJIB MUNTAH..ahakzzz...^^)

Tadi pagi, jam 10 dah kene gerak kat umah mber mak aku..ahakzz..memang sadis sebab die suruh aku wat kerja macam2...angkat tong gas lah, angkat periok lah...angkat itu nie..haiiyooo....wit my mom yes, i still do all of that hampeh stuff but this time mmg hampeh...sebab my mom xde la angkat sampai 3 tong gas with dapur2 berat tuh...but her...goshhh....steady2...kawal muke x mau nampak mood bengkekk...

Then...just imagine rupenye die x pernah meniaga...nak buka api pun x pandai..uhukkk..(T T)...serius sadis...but nevermind...the bos ade kat sini..leh tunjuk ajar...TAPI...wawawaaaa..cikgu da jadi kuli lebih nihh...berbeda with my mom style..ok, dalam otak ak myb die baru lagi kot..x tau pe2...xpe lah...senyum2 suda...

However, time nak berbuka tadi...die beli air untuk die je...untuk ak???..If my mom die akan beli untuk semua pekerja..x kire la ko muslim or not janji kerja time tuhh....waaaaaa....so, ngan sedap je die tanya...ha...x beli air lagi ke, da nak berbuka nihh...(T T)...ok, fine...ak bli air mahal kasi ko jeles...(air soya campur je..heheh..like2...)

For me, die xde gaya kepempinan or ciri2 nak meniaga...y, sebab gaya pengurusan die mmg hampeh...ahakzzz..jahat siot aku ngutuk org kan...xpe2...myb still baru kan...esok percubaan kedua...insyaAllah xde pe2 kot...(walaupun ari nie jari manis aku nih da luke n now berdenyut2...(T T))...

p/s: tadi ternampak seseorg n tringin sangat nak tegur die, but die nagn org lain..so x brani nak tegur...terhutang kasih ngan die...

You Might Also Like

1 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...