Gereja terbesar,termoden dan tercanggih rupanya di MALAYSIA!!!

Monday, August 08, 2011 Nizam Riadzi 2 Comments

                                      Assalamualaikum...

Ok...nie sebenarnye entry lepas...aku dah tulis lame dah...but at that time entah macam mne, aku punye blog nie kne hack ke happe tah..n ade 5 crite ilang, n antaranya yang nie la..mcm kne delete plak..huhuhu...

So..i dont mine n aku malas nak tulis balik..but sejak seminggu dua nie ramai pulak yang asking me..mane artikel gereja tuh..huhuhu...rasanya da ramai blogger lain tulis pasal artikel niehh..but since u guys asking me..ok, malam nie sememtara nak tunggu sahur jap lagi..ak godek2 dulu cari info lame...^^

Ok...here we begin...actually this projek dah lama dah...n pada awalnye projek gereja nie nak buat dekat shah alam, but ade prob n they pindahkan ke Bukit Jalil...(more info here...http://www.calvary.org.my/CCC/ccc_inside.html and http://www.calvary.org.my/




Gereja nie deberi nama CCC or Calvery Convention Center. Gereja nie dikatakan sebagai gereja termoden dan tercanggih di dunia and ade jugak yang kate ianya merupakan yang gereja terbesar di dunia..but actually salah tu sebab gereja yang terbesar ade kat negara yang memang penganutnya beragama kritian. Gereja yang nie rasanya terbesar dekat asia tenggara...sory if mistakes...


Kos perbelanjaan untuk pembinaan gereja nie menelan belanja RM100 juta tak termasuk kos tanah yang beharga RM35 juta. Ianya memiliki 6 tingkat dengan mampu menampung kapasiti seramai 5ribu orang pada satu-satu masa...


So, since dia dekat dengan laluan bukit jalil...paham2 jelah..area tu memang hampeh sesak...tambah plak dengan nie...mmmm, lepas nie ramai2 sediakan tv kat dalam kereta ye..hahaha...Ok..kat sini ade beberapa pix yang aku ambik dari encik google...^^
















Yang nie plak antara pix2 kat dalam Gereja CCC tu....


dewan utama

loby utama

others facility

Woww...canggih..hahaha, kire semua komplete lengkap...but ape yang tak best die punye misi macam ade unsur2 iluminati sikit...huhuhu...so if you guys muslim ingatlah..jangan terpedaya...

For me...kuatkan iman...dont blame others..dont be racist on other religions...if you muslim, i belive you guys must know how beautiful islam is...so, we just need to show how NUR it is...

Dalam komen2 yang dulu tu...ak ade banyak terima komen yang negative...yes, as muslim for sure we dont want this building dibina dekat negara islam kan...but dengan berkata2 kesat, they will look down on us...macam zaman Rasulullah S.A.W dulu pun hidup dalam  keadaan berbilang kaum dan agama, but how he handle it...dengan berkhemah kan...dengan cara menunjukkan bertapa indahnya Islam itu...

So, ape yang aku nak cakap dekat sini...x payah la kita nak risau..yang penting kita saling ingat mengingati and kuatkan iman...kita tahu mana yang betul dan salah...walaupun ramai tahu mana yang salah tapi tetap itu yang dibuat...contohnyee macam, ramai tahu ada neraka untu orang yang berdosa...but they still doing the sin...why...sebab kita tak nampak neraka tu, dan tak merasa azabnya lagi...JANGANLAH NAK TUNGGU MERASA BARU NAK SEDAR...masa tu...hemmm...tak tahulah...mintak kita semua dijauhkan...insyaAllah....^^

So..dont be racist, respect others and belive in our fate...love islam, love Allah...^^

p/s: tak kisah sebesar mana pun berhala dibuat, kalau iman tu hebat...rebah jugak berhala tu nanti...kuatkan amal dan iman...yasallam...



You Might Also Like

2 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...