8 Tips balik kampung yang WAJIB diikuti...

Sunday, August 21, 2011 Nizam Riadzi 0 Comments

                                       Assalamualaikum...

Ok...pepagi nie aku nak shared tips balik kampung. Well, berape ari lg nak dekat raya kan...so mesti ramai dari kome2 dah nak balik kampung kan....n klu ade yang tengah belawan nak balik kampung mane dulu...(kes laki bini le nihh)...udah2 le tu, balik mne2 kampung pun xpe, jnji selamat....so, nie ade tips yang WAJIB diikuti oleh mengkome semua before berhari raya...^^




1- Maklumkan jiran/polis ketiadaan korang di rumah.
Make sure, before korang nak pegi balik kampung, berpesan2 la kat jiran2 nuhh..tolong2 la jengukkan umah kome tu, so idok le mike semua rasa risau ke ape kan...Tenang la sikit ati time nak beraya...But, if jiran semua pun pakat balik jugak...rajin2 la p balai kejap, inform kat pak cik misai semua tuhh...berapa lama korang xde, dr tarikh bila2...selalunya diorg akan wat kawalan time2 cam nie...insyaAllah selamat.

2-Make sure kenderaan korang dah cukup sihat
Yang nie mmgla amat penting, WAJIB lah bagi kamu untuk memeriksa kesihatan kenderaan korang, idok le bukan ape...tak mau la tengah duk on da way nak balik kampung nuhh, tetibe kereta berasap...demam wat hal pulak..uhh, idok ke payah namanya tuhh...Aku dulu kena dahh, dengan baju melayu bagai cari bengkel kereta..last2 kne overhal...hahaha, mmg bernasib baik je mase tu aku ase...(- -)". So, ingat...pastikan kenderaan korang betul2 sihat, periksa minyak itam, minyak break,air, angin tayar semuanya ok...Kereta sihat, Jiwa selamat...InsyaAllah..^^

3-Hentikan langganan akhbar/majalah
Ok..yang nie kalau korang nak buat la..if aku mmg aku buat....hentikan langganan surat khabar sepanjang masa aku takde..so xde la rugi aku nak bayor..iye dak....Jimat tu berkat...hahaha, InsyaAllah...^^

4-Matikan semua suis dan gas
Demi menjaga keselamatan harta benda korang, tolong la periksa banyak kali korang punye peralatan kat umah tuu...Make sure xde satu pun suis yang x gune korang on....Macam gas tu pulak, korang bukak kepala dia...n letakkan gas tu kat ruangan yang lebih terbuka...Bukan ape, walaupun gas tu dah dicabot kepalanya, tp kekadang ade kes2 kecik nihh, gas tu keluar jugak..but kecik jelah..so if die terkurung macam kat ruangan kecik n suhu pulak panas..huhuhu, tu yang buat masalah bahaya tuu...so, hati2 ya...Mencegah tu lg baik dari merawat..toi tak...InsyaAllah...

5-Tidur dan rehat secukupnya
Untuk pemandu kenderaan khususnya..adalah wajib anda merehatkan body anda serehat yang boleh...Ini sebab xmau la korang ngantuk time drive nanti...Kalau mandu time siang, cuaca panas selalunya menyebabkan mata jadi layu..ade tips yang ak sendiri x pernah cube, diorg kate berkesan....Time drive tuhh, kalau ngantukk...nie kalau time jem la nihh...korang bukak pintu n pijak jalan tar yang panas tu dengan kaki je, no kasut2 ...InsyaAllah segar balik...huhuhu, x tau la pulak kann...cube le kalau mal cube...Tapi kalau tips yang selalu aku gune, orang sebelah tuu...Co-Drive kite tuhh, peranan die amat penting, jangan la pulak die p tido wat aksi menggode ajak kite tido, tp peranan die untuk layan kite, ajak bergosip ke pe je kann..so xde la ngantuk...n if pemandu ngantuk...sempat la jugak co-drive tu main sepak2 dua tiga kali kat muke pemandu tuhhh..hahahaha...insyaAllah..memang berkesan..muke kebas kene penampor, kompom segar mate xmau tido...

6-Jadi pemandu yang terbaek...
Time memandu tu selalula bawak2 bersabar...semua orang nak cepat sampai, semua nak beraya...but make sure jangan korang wat lumbe2 plak...Time malam tuh, jangan la pasang lampu tinggi...kalau ak kene, mmg silau terus aku carot la kau...Cube bayangkan kalau cukup 44 org kne silau tu carot sumpah seranah kat ko..erkkk...naya baii..hahaha...then, jangan la main cilok2 kiri kanan, laluan kecemasan tu pon jangan la nak gune..gune laluan masing2...ini idok, laluan moto, lori gedabak yang nak gune..tau la besorr.....haihhh..nie marah nieehhh...hahaha...^^

7- Keluarkan bajet secukupnya
Bajet ape yang secukupnye nihh....Ok, bajet tol minyak tu for sure la korang dah buat kire2 sebulan lepas kan...itu kire settle dah tuu...but nie bajet duit aye...hahaha, Cube kire berapa orang anak, anak buah, anak ikan semua...bebudak lain lagi..bajet sebaik mungkin..Yelah bebudak sekarang nie kalau bagi 50sen kate kedekut, demand at least nak rm2...hahaha, mmg selalu nak rm2 jee..sabo jelah akuu...alasan, harga barang naik...(- -)"

8-Berdoa untuk kesejahteraan bersama...
Ok, sebagai umat islam wajiblah kita berdoa padaNya moga dipermudahkan semua urusan kita, semoga dipercepatkan dan diselamatkan perjalanan kita....So, berdoa la dulu b4 keluar pulang ke kampung ya...^^

Ok..tu je kot tips yg aku ase WAJIB la korang buat..sebab semua tu aku mmg buat..hahaha....Esok insyaAllah my sista balik beraya..weiii, baguih la die balik awal..leh gak tolong aku wat kuih aye nihh..hahaha, penat siapkan tempahan kuih aye nihh....BTW, selamat beramal untuk malam2 terakhir ramadan nie ya....Salam Ya Ramadan n Selamat Ari Raya semua...^^*awalnya aku ucapkan..huhuhu

p/s: umah jiran2 aku semua da berlip-lap lip-lap...weiiii...^^

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...