Tolong2...Jerebu....CPR plesss!!!

Thursday, July 14, 2011 Nizam Riadzi 0 Comments

                                      Assalamualaikum...

Waaaa...pepagi ak da mule nak blogging...pe khabar korunk semua, sihat tak...well, sekarang kan tengah jerebu..huhuhu...nak2 pulak org2 yg kat area Ipoh tu..hufttt...serius hampeh xnampak ape..mendung sebab jerebu je...dushhh....(T T).



Well, as u knw...Malaysia now tgh hadapi masalah jerebu...so, kadar kesihatan kite dlm keadaan berjaga2 jugak la kan...so, ape2 pon make sure ambil langkah pencegahan. If u have old family mbers ke, baby ke..make sure stay je kat umah if xde kje kan...cos if nak lepak kat taman ke time2 macam nie..hemm, macam tak sesuai la pulak...

Make sure minum air banyak2 ya...n untuk pemandu kenderaan, tak kire la kereta ke, moto ke, lori ke..make sure slowkan kenderaan korang if ur vision dah mule bler2...pasang lampu but lampu rendah je...jangan lampu tinggi pulak cos if u guys use yg tinggi its will reflect back...so the situation will become worse ok...^^. Time nak belok selekoh tu, make sure bagi signal awal2, jangan pakai redah je...time2 bler2 cam nie, kalau xcident...huhuhu, bahaya weii...

Yang naik kenderaan awam tu, elokla kalau korung pakai mask sebagai pelindungan...well, sementara nak tunggu teksi ke, bas ke..berapa kali dah korunk tarik nafas..perhhh, dengan habuk jerebu lagi...banyak2 filter dalam badan pun boleh rosak bai...sumbat jawabnye nanti....^^



n nie info baru yg dpt dr MHI td...kalau yg dekat rumah tu, jangan ingat korunk betul2 selamat tau..if ur house ade potpuri (bunge2 yg kering n diekstrak  kasi wangi tuuu...), ade pakai penyembur udara bagai kasi wangi..make sure x over sangat ya...cos, from the information that i got from watching MHI td, terlalu banyak wangian di dalam rumah actually lebih merbahayakan kesihatan sebab tahap kualiti udara dalam rumah lagi teruk dari kualiti udara dekat luar.



My house use all that kind of pewangi too, but kitrg buka tingkap cos agak rimas kalau tertutup sangat...macam udara tak mengalir pulak...so, if u still want to put all that kind of pewangi dekat rumah...make sure give some space to your house cos senang udara nak flow inn and out nanti...


p/s: baru lepas cuci kipas, buang sampah, mop lantai..bla blaa blaaa....penat siottt...

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...